Etiket: fasulye

  • Yeşilyurt’ta tarımsal üretim ve AR-GE sahasında kuru fasulye hasadı

    Yeşilyurt’ta tarımsal üretim ve AR-GE sahasında kuru fasulye hasadı

    Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde kurulan örnek köyde yetiştirilen kuru fasulyelerin hasadına başlandı.

    Malatya’nın Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın girişimleri neticesinde, sofralardaki doğal ürünlerin sayısını artırmak amacıyla Cumhuriyet Örnekköy’de kurulan Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahasında Nisan ayından itibaren damla sulama yöntemiyle yetiştirilen kuru fasulyelerin hasadı başladı. Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Ömer Kamış, planlı ve düzenli çalışmaları neticesinde verimli topraklardan bereketli ürünler topladıklarını söyledi. Tarımsal yatırımlarda Yeşilyurt’un adını ülke çapında duyurmak adına çok yoğun bir dönemden geçtiklerini belirten Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürü Ömer Kamış, “Belediye Başkanımız Sayın Mehmet Çınar’ın girişimlerinin ardından oldukça güzel ve geniş bir alanda faaliyetlerine başlayan Tarımsal Üretim ve AR-GE Sahamızda çok güzel sonuçlar alıyoruz. Müdürlüğümüz çatısı altında oluşturduğumuz alanında deneyimli ekiplerimizin özenli ve planlı çalışmaları neticesinde bölgemizdeki ürün çeşitliliğini artırmak noktasında yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Kuru fasulye bilindiği üzere Kurucaova ve Doğanşehir bölgesinde çok yaygın olarak üretilmekteydi. Yaptığımız saha araştırmaları neticesinde bu bölgemizde kuru fasulye ekiminin gün geçtikçe azaldığını gördük. Bilindiği üzere daha önceden tarlalarımızda ekimini yaptığımız nohutlarımızın hasadını yapmış ve yine verimli ürünler toplamıştık. Müdürlük olarak bölgemizin var olan güçlü potansiyelinden aldığımız güç ve ilham neticesinde kuru fasulye ve nohut gibi sofralarımıza farklı bir lezzet getiren bakliyatın üretimine hız verdik. Nisan ayında ekimini yaptığımız ve damla sulama yöntemiyle yetiştirdiğimiz kuru fasulyelerimizin hasadını 15 günlük kuruma döneminden sonra mekanizasyon makineleri aracılığıyla yapıyoruz. Belirli bir çalışma takvimine göre ekimi, bakımı ve sulamaları yapılan tarlalarımızdan verimli ürünler topladık. Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü olarak çiftçilerimizin alternatif ürün yetiştirmelerine destek vermek adına çalışmalarımıza ise devam ediyoruz. Çiftçilerimize kayısımızın yanında farklı ürünler yetiştirmeye teşvik etmek adına başlattığımız çalışmalarımızın şimdi hasadını yapmaktayız. Tarımsal vizyonumuzu daime üst seviyelerde tutarak bölgemizde ki ürün çeşitliliğini artırıp, Yeşilyurt’umuzun değerli arazilerini ve tarlalarından toplayacağımız doğal ve organik ürünlerle milli ekonomiye katkı sunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

  • (TEKRAR) Kırklareli’de kuru fasulye hasadı

    (TEKRAR) Kırklareli’de kuru fasulye hasadı

    Kırklareli’de kuru fasulye hasadı başladı. Tarım ve Orman İl Müdürü Funda Eylem Özel, 2020 yılı kuru fasulye hasadı etkinliğine katılarak, üreticilerden bilgi aldı.

    Tarım ve Orman İl Müdürü Funda Eylem Özel, merkeze bağlı Armağan Köyü muhtarı Recep Dal ve üretici Bülent Özkaya’nın tarlasına giderek, 2020 yılı kuru fasulye hasadını yakından izledi. Özel, üreticilerle üretim sezonu değerlendirerek bilgi alış verişinde bulundu.

    Muhtar Recep Dal, Armağan köyünün çilek üretimi ile eko turizme önemli katkı sağladığını, bunun yanında kuru fasulye ve yerli tohumdan yetiştirdikleri sebzelerin de önemli yeri olduğunu dile getirdi. İl Müdürü Özel ise doğru kararlar ile neler yapılabileceğine örnek olan bu gibi köylerde, üreticilere her türlü desteğin verileceğini dile getirerek bol ve bereketli üretim sezonu diledi.

    İl Müdürü Funda Eylem Özel, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü, kadın çiftçiler tarımsal yayım çalışmaları görevli personeli ile Armağan köyünde üretim yapan kadın çiftçi Nevriye Ayaz’ı üretim alanında ziyaret ederek bilgi alışverişinde bulundu.

  • 3 bin 500 kişinin yevmiyeyle çalıştığı ovada fasulye hasadı başladı

    3 bin 500 kişinin yevmiyeyle çalıştığı ovada fasulye hasadı başladı

    Türkiye’nin fasulye ihtiyacının dönemsel olarak yüzde 20’sini karşılayan ve 3 bin 500 kişinin yevmiyeyle çalıştığı Burdur’un İnsuyu Ovası’nda fasulye 3 lira 60 kuruştan alıcı buluyor. Ovada fasulye hasadı başlarken Burdur Valisi Ali Arslantaş da hasat yapıp çuvalla kamyona fasulye taşıdı.

    Burdur Valisi Ali Arslantaş, ilde Fasulye Üretimi ve Örtü Altı yetiştiriciliğinin merkezi konumunda olan İnsuyu Ovası ve Çatağıl Köyü Pazarı’nda incelemede bulunarak, üretici çiftçiler ve esnafla bir araya geldi. Vali Arslantaş’a incelemeleri sırasında Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve İl Genel Meclis Başkanı Murat Akbıyık eşlik etti. Cuma namazını Çatağıl köyünde kılan Vali Arslantaş, namazın ardından İnsuyu Ovası’nda fasulye toplayan üretici ve tarlada çalışanlarla bir araya geldi, fasulye toplayıp kamyona fasulye çuvalı taşıdı. Hasat dönemi itibariyle ülke genelinde önemli bir paya sahip olan ve “İnsuyu fasulyesi” olarak marka olma yolunda ilerleyen ürünün bu yılki verimi hakkında üreticilerle sohbet eden Vali Arslantaş, özellikle pandemi sürecinde gerek üretim, gerek tarladaki çalışma koşulları ve gerekse pazarlama konusunda herhangi bir sorunları olup olmadığını sordu.

    Vali Arslantaş İnsuyu Ovası’ndaki incelemelerinin ardından bölgede yetişen mahsulün pazarı konumunda olan Çatağıl Köyü Pazar yerine ziyaret gerçekleştirdi. Gerek sera domatesi, gerekse İnsuyu fasülyesi başta olma üzere yaş sebze yetiştiren çiftçiler ve ürünü satın alan esnafla görüşen Vali Arslantaş, bu yılki fiyatlar ve pazardaki hareketlilikle ilgili bilgiler aldı. Vali Arslantaş incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, “Fasulye üreticisi vatandaşlarımızın hem tarladaki çalışma şartlarını, hem ürettikleri ürünün, alın teri emeklerinin pazardaki pazarlama şekillerini gördük. 3 bin 500 kişinin yevmiyeci olarak çalıştığı, ilimizin ekonomisine özellikle yaş sebze ekonomisine çok ciddi katkılar veren çok çalışkan insanların bulunduğu bir yer. Fiyattaki dalgalanmalardan ötürü de Tarım Kredi ile yaptığımız görüşmelerin bugün neticelerinin de alınmaya başlandığını gördük. Tarım Kredinin hem Söğüt’teki domates üreticilerimiz için, hem buradaki domates üreticilerimiz ve yaş sebze üreten fasulyeden, barbunyaya her türlü yaş sebze üreten vatandaşlarımızın ürünün değerlenmesi için bir aktör olarak piyasaya sokmak istiyoruz. Bunda kısmen başarılı olduğumuzu gördük, mutlu olduk. Ben vatandaşlarımıza bereketli olsun diyorum. Alın terlerini çocukları ile, aileleri ile huzur içerisinde kazanca dönüştürmelerini temenni ediyorum.” dedi.

  • Arpa ve buğday harmanda, fasulye ile mısır tarlada

    Arpa ve buğday harmanda, fasulye ile mısır tarlada

    Kırıkkale İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, çiftçi ziyaretleri programı kapsamında Keskin ilçesine bağlı Ceritmüminli köyünde incelemelerde bulundu.

    Başlayan hasat sezonu ve devam eden üretim süreçlerini inceleyen ve çiftçilerle bir araya gelen İl Müdürü Yılmaz, işlerinde kolaylıklar diledi. Değerlendirmesinde ürün çeşitliliğinin ve üretimin bir bütün olarak devamlılığının önemine değinen Yılmaz; “Hafta sonu ziyaretlerimize devam ediyoruz. Çiftçimizin tarlada olduğu gibi harmanda da yanındayız. Hasat edilen hububatları inceledik, tarladaki ürünleri inceledik ve çiftçimizle diyaloglarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmalar bize ilimiz tarımında gelişim adına en doğru ve sağlam adımları planlama, arazimizin gerçekleri ve çiftçimizin talepleri doğrultusunda projeler planlama imkânı sunuyor. Tarımsal üretim durmak bilmeyen bir süreç gerektiriyor. Bir yanda hububatın hasadı yapılırken diğer yanda başka bir ürüne emek vermeye devam etmek gerekiyor. Ürün çeşitliliğimizi arttırmak ve bunu üretim sezonumuzu uzatacak çözümlerle buluşturmak zorundayız. Hem hububatın en kaliteli ve en verimlisini ekmeli hem de her karış elverişli toprağımızı mümkün olan en iyi yöntemle kullanmalıyız. Bunu sağlamak için yüksek verimli çeşitlerin tanıtımı, örtü altı yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması, anıza ikincil ürün ekimi ve alternatif ürünlerin tanıtılması konularında projeler yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

    Bakanlık tarafından başlatılan projeye de değinen Yılmaz, “Tarımda dijital çağı açarak üretici ile tüketiciyi buluşturan Dijital Tarım Pazarı (DİTAP) projesi ile sağlanan kolaylık var. Çiftçimiz DİTAP ile hem harmana yeni getirdiği ürününü anında satıp hem de bunu yaparken üretimine ara vermeden tarladaki diğer ürünü ile ilgilenme imkanına sahip. Dijital tarım pazarı bir cep telefonu ile henüz tarladayken ürünü pazara sunma imkanını sunuyor” dedi.

  • Narman’da fasulye ve mercimek hamlesi

    Narman’da fasulye ve mercimek hamlesi

    Narman’da baklagil üretiminin artırılması çalışmaları kapsamında fasulye ve mercimek üretiminin yaygınlaştırılması için kurumlar adeta seferber oldu.

    Konu hakkında açıklama yapan Narman Tarım ve Orman İlçe Müdürü Erhan Çiftgül, “İlçemizde tarımsal üretimin en önemli ayağı büyükbaş hayvancılık olmasına rağmen, küçükbaş hayvancılıkta özellikle ’romanov ırkı’ koyun üzerinde ciddi çalışmalar yürütüyoruz. 100 tonun üzerinde üretim yaptığımız Narman bal’ı nin patent ve markalaşması çalışmalarına devam ediyoruz. Beraberinde Narman Şeker Fasulyesi için coğrafi işaret çalışmalarımız devam ederken ilçemizde üretiminin artırılmasını sağlamak istiyoruz. Mercimek konusunda ise bilindiği üzere Mercimekli adıyla mahallemiz var, ve büyüklerin ifadesiyle yıllar önce kamyonlarla ilçemizden mercimek satıldığı söylenmekte. Mercimek ve fasulye için iklimin çok müsait olduğunu biliyoruz ve yıllar içerisinde Ülkemizin her tarafına markalı ürün göndereceğimizi düşünüyoruz. Çalışmalarımıza İl Müdürlüğümüz, Doğu Anadolu Tarımsal Araştıma Enstitüsü Müdürlüğü, Kaymakamlığımız ve Belediyemiz destek olmakta. Kurumlarımızın yöneticilerine İlçemizin bu kalkınma hamlesine desteklerinden dolayı şükranlarımı arz ediyorum” dedi.