Etiket: Fast

  • Türk Levreği Amerikalıları fast foodtan kurtaracak

    Egeli ve İstanbullu balıkçılar, ABD pazarında Türkiye’nin payını artırmak için Boston Su Ürünleri Fuarında güç birliği yaptı. Türkiye son yıllardaki iddialı çalışmaları ile payını artırırken, pazarda iyice etkisiz hale gelen Yunan balıkçıların artık fuara katılmadıkları görüldü.

    ABD’nin Boston şehrinde düzenlenen, alanında dünyanın en büyük fuarlarından birisi olan Seafood Expo North America 2017 Fuarı, Türk su ürünleri sektörünün güç birliğine sahne oldu. 19-21 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuarda, Türk Deniz Ürünleri sektörünün önde gelen 10 firması yer aldı. İstanbul Su Ürünleri İhracatçıları Birliğinin milli katılım organizasyonuyla gerçekleştirilen fuarda, Egeli ve İstanbullu balıkçılar ABD’li alıcılarla bir araya geldi. ABD pazarı Türk su ürünleri sektörü açısından büyük önem taşırken, her yıl ihracatını istikrarlı bir şekilde artıran sektör, 2008 yılında yaklaşık 5 milyon dolar olan pazarı, 2016 yılı sonunda 24.6 milyon dolara çıkarmayı başardı. Türk Hava Yollarının (THY) 2014 yılında başlattığı İstanbul-Boston seferleri ihracat artışında önemli rol oynarken, dünyada fast food tüketiminin en yoğun olduğu ABD’de uzmanların sağlıklı beslenme için balığı tavsiye etmesinin de bu artışta etkili olduğu belirtildi.

    Sagun: “ABD’liler Türk balığını sevdi”

    Sektörün ABD pazarında payını artırmak için yıllardır mücadele verdiğini belirten İstanbul Su Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Türkiye Su Ürünleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, “Bu çabaların meyvelerini toplamaya başladık. ABD’ye ihracatımız, her yıl istikrarlı bir şekilde artarak 25 milyon dolara ulaştı. 2017 yılında bu rakamın daha da artması için sektör olarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

    Kızıltan: “Kültür balığı daha çok tercih ediliyor”

    Ege Su ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan ise kültür balıkçılığında tüm üretim aşamalarının takip edilebilir olması ve üretimde sağlığa zararlı hiçbir madde kullanılmaması nedeniyle Amerikalı tüketicilerin kültür balığını daha çok tercih ettiğini belirtti. Kızıltan, “Özellikle levrek balığına yoğun ilgi var. Önümüzdeki yıllarda bu pazardaki konumumuz çok daha fazla güçlenecek” şeklinde konuştu.

    Türkiye iddialı girdi, Yunanlar pazardan ve fuardan çekildi

    Fuarı ziyaret eden Türkiye Boston Başkonsolosu Ömür Budak da, Türkiye’nin iddialı bir şekilde Amerika pazarına girmesi ile Yunanların pazardan silindiğini, hatta fuardan bile çekildiklerini ifade etti. Türk stantlarını fuara ev sahipliği yapan İstanbul Su Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Tuncay Sagun ile tek tek ziyaret eden başkonsolos, ihracatçılara Amerika pazarı ile ilgili de bilgiler verdi.

  • Özdemir: “Yöresel Yemekleri Fast Food Yiyeceklerinin Önüne Geçireceğiz”

    Türkiye Aşçılar Derneği Başkanı Fikret Özdemir, yöresel yemekleri yapacakları çalışmalarla fast food yiyeceklerinin önüne geçireceklerini söyledi.

    Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Aşçılar Derneği tarafından düzenlenen programa katılan Özdemir, “Türk mutfağıyla Dünya mutfağını kıyaslayamayız. Türk mutfağının eşi benzeri bulunmuyor. Bizim bu değerlerimizi iyi bir sunu şekline getirmemiz gerekiyor. Ve bunlarla ilgili çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

    Yöresel yemeklerin unutulmaya yüz tutmuş değerlerini ön plana çıkartacaklarını belirten Fikret Özdemir, konuşmasını şöyle sürdürdü:

    “Kahramanmaraş’a gelme sebeplerimizden bir tanesi Dünya mutfaklarının yöresel mutfaklara uyarlanması için çalışmalar yapmak. Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle biz buralara kadar geldik. Burada mesleki eğitim alan arkadaşlarımıza elimizden geldiğince Dünya mutfaklarının yöresel yemeklere nasıl uyarlanacağıyla ilgili bazı teknikler vereceğiz. Amacımız yöresel yemeklerin Dünya açısından her yerde görülmesi ve bununla birlikte turizmin canlanmasıdır.”

  • Büyüközer: “Çocuklarımızı Gazlı İçeceklerden Ve Fast Food Gıdalardan Uzak Tutalım”

    Hazır yiyeceklerdeki tehlikeler ile ilgili bir açıklama yapan GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Büyüközer tüketicileri uyardı.

    Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES) başkanı Dr. Hüseyin Büyüközer, dışarıda satılan hazır yemekler ve gazlı içecekler konusunda tüketicileri uyardı. Çocukların, kola, gazoz ve fast food gıdalardan uzaklaştırılamadıklarını belirten Büyüközer, bu tür gıdaların yüksek ısıda pişirildiğini bundan dolayı kimyasal değişikliğe uğradıklarını ifade etti.

    Yağların içeriğinde meydana gelen kimyasal değişimin çeşitli rahatsızlıklara neden olduğunu söyleyen Büyüközer, “Bu tür gıdalarda, akrilamid ve trans yağlar oluşuyor. Başta kalp ve damar rahatsızlıkları ve kanser olmak üzere birçok hastalığa ve obeziteye sebep oluyor. Yine bu gıda maddelerinde kullanılan çeşitli katkı maddeleri aynı şekilde pek çok rahatsızlıkları tetikliyor. Bu sebeple bilhassa çocuklarımızı bu tür gıdalardan, fast food lokantalarından, kolalı, gazlı içeceklerden uzak tutmalıyız” ifadelerini kullandı.

    “KALP KRİZİ 12’Lİ YAŞLARA KADAR İNDİ”

    Türkiye genelindeki istatistikler gözden geçirildiğinde kalp krizinin 12’li yaşlara kadar indiğini belirten Büyüközer, “Uzmanlar ‘fast-food’ olarak adlandırılan beslenme alışkanlığının gençler arasında yaygınlaştığını ve kalp krizi geçirme yaşının da giderek düştüğünü vurguluyor. Kalp krizinin 40 yaşın üzerinde yaygın görüldüğü ifade edilse de, son yıllarda 12, 15, 17 yaşlarındaki çocuklarımızın ani kalp krizi sonucunda vefat haberleri konunun ne ölçüde önemli olduğunun göstergesidir” dedi.

    Ayrıca fast food tarzı beslenmenin obeziteye zemin hazırladığına dikkat çeken Büyüközer, bunun da diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklara yakalanma riskini artırdığına dikkat çekti.

    Bu gıdaların satıldığı yerlerde çocukları cezbedici aktivitelerin kaldırılması gerektiğini ve kantinlerde satılan yiyecekleri çok sık denetlenmesi gerektiğini söyleyen Büyüközer, “Bu tür yiyeceklerin hazırlanmasında renklendiriciler, aroma artırıcı maddeler, tatlandırıcılar, anti bakteriyel maddeler gibi birçok katkı maddesi yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu maddelerin uygunsuz kullanımı ve çocuklar tarafından sık tüketimleri de kanser riskini artırmaktadır. Gerçekleri yansıtmayan aşırı abartılı reklâmların yönlendirmesi, bilinçsiz beslenme alışkanlıkları, yeni şeylere karşı hayranlık ve kamu kurumlarının halkı doğru bilgilendirmede gösterdiği acziyet, ister fakir ister zengin muhitlerde olsun, aşırı bir düşkünlüğün oluşmasına sebep olmuştur. Kola ve gazozlar artık çoğu ailenin olmazsa olmaz içeceği haline gelmiştir. Sofraya oturulunca bardaklara su yerine kola, gazoz türü içecekler dolduruluyor. Aileler bu tür alışkanlıklarından vazgeçme kararlılığını göstererek çocuklarının ve böylece de ülkenin geleceğinin çürütülmesini önlemelidirler” diye konuştu.

    Çocuğu bulunan ailelerin sofrasında devamlı bulunması gereken tek içeceklerin su ve süt olması gerektiğini ifade eden Büyüközer, “Çocuğunuza verebileceğiniz en büyük zarar, onu devamlı bir kola ve gazoz içicisi, kola ve gazoz bağımlısı, fast food tüketicisi yapmanızdır. Bu kötü alışkanlıktan onu korumanızın en sağlam yolu ise evinize kola ve gazlı içecekler sokmamaktır. Renkli ve renksiz içecekler, her gün alınan, yemek masasının devamlı içeceği olmamalıdır. Bazılarının yaptığı gibi, buz gibi kolayı kafaya diktikten sonra çocuğuna ‘aman yavrum sen içme’ diyenlerden de olmamalısınız” dedi.

    Çocukları kantinlerin cazibesinden uzak tutmak için beslenme çantasındaki çeşitliliğe önem verilmesini tavsiye eden Büyüközer aileleri bir kez daha uyardı.