Etiket: erik

  • Afyonkarahisar’da Erik Pazara İndi Fiyatı 8 Liraya Düştü

    Afyonkarahisar’da kilogram fiyatı neredeyse çeyrek altını geçen erik semt pazarlarındaki tezgahlarda 8 TL’den alıcı bulmaya başladı.

    Kentte yaklaşık 1 ay önce sadece manavlarda bulunan ve fiyatı dudak uçuklatan erik semt pazarlarındaki tezgahlarda yerini aldı. Neredeyse tüm pazarcı esnafının satışa sunduğu erik, 8 TL’den alıcı buluyor. Turfandası çeyrek altınla yarışan eriğin fiyatını görenler yinede fiyatının yüksek olmasından yakınıyor.

    Afyonkarahisar’ın Kanlıca semt pazarında eriğin yanı sıra yaz mevsimlerinin vazgeçilmesi karpuz da tezgahlardaki yerini aldı. Tanesi 15 liraya satılan karpuz fazla alıcı bulamasa da esnaf önümüzdeki günlerde fiyatının düşmesiyle satışının yükselmesini bekliyor.

  • 200 TL’den Alıcı Bulan Erik, Kilosu 12 TL’ye Düşünce Elde Kaldı

    Geçen haftaya kadar Siirt’te kilosu 200 liradan alıcı bulan yeşil eriğin kilosu 12 liraya düşünce alıcı bulamadı.

    Siirt şehir merkezinde el arabası üzerinde seyyar satıcılık yapan Aziz Duran, iki hafta öncesine kadar kilosu 200 liradan sattığı yeşil eriği kilo ve tane ile satabildiğini, ancak bugün 12 liraya kadar düşmesine rağmen alıcı bulamadığını söyledi. Fiyat ucuzladı ürüne talep olur diye 160 kilo erik alan satıcı Duran, “Erik ilk çıktığında altın ile yarışıyordu. Fiyatı yüksek olmasına rağmen tane veya kilo işi satabiliyorduk. Şuan kilosu 12 liraya kadar düşmesine rağmen talep olmamasına bir anlam veremiyorum. Oysa ilk günkü kalite neyse şimdi de aynıdır. Ucuzladı diye ’çok satarım’ düşüncesiyle yaklaşık 160 kilogram erik aldım. Anlayacağınız; hepsi elimde kaldı” dedi.

  • Yeşil Erik Altınla Yarışıyor

    Bahar mevsiminin vazgeçilmezi olan yeşil eriğin hasadı başladı. Aydın’da manav reyonlarını süsleyen yeşil eriğin fiyatı, altınla yarışıyor. Tane olarak satılan eriğin 9 tanesi 25 TL.

    Baharın müjdecisi yeşil eriğin, Ege Bölgesi’nde ilk hasadı başladı. Fiyatıyla dudak uçuklatan eriği Aydın’da en çok aş eren hamile kadınlar satın alıyor. Nazilli’de ağaç dallarını süsleyen yeşil erik, manavlarda kilosu 250 TL’e satışa sunuluyor. Hamile eşlerinin en çok satın aldığı meyve olan yeşil erik, altının fiyatıyla yarışsa da halen ’baharın vazgeçilmezi’ ünvanını korumaya devam ediyor.

    Nazilli Toptancı Hali’nde dükkan işleten Mehmet Kızıldağ, erik fiyatlarının hasadın yeni başlamasında dolayı yüksek fiyattan satışa sunulduğunu söyledi. Kızıldağ, “Şuanda toptancı halinde yeşil eriğin kilosu 50 TL. Daha hasat yeni başladığından fiyatı çok yüksek ama gün geçtikçe her gün fiyatları düşer. Zaten şimdi kilo ile satamıyoruz. Manavlar bile bizden 100’er gramlık paketler halinde alıyor. Manav reyonlarında 9 adet can eriği, 25 TL’den satılıyor. Yani 1 kilosu şuanda 250 TL” dedi.

  • Erık Hamren: “İki Takım İçin Güzel Bir Maçtı”

    İsveç Milli Takımı Teknik Direktörü Erik Hamren, “Türkiye maçını kaybetmekten üzgünüz ama takımım açısından faydaları olan bir maçtı. Zlatan İbrahimovic’in eksikliğini hissettik” dedi.

    2016 Avrupa Futbol Şampiyonası kapsamında Türkiye, İsveç ile oynadığı hazırlık maçından 2-1 galip ayrıldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İsveç Milli Takım Teknik Direktörü Erik Hamren, “Tam bir turnuva maçı oldu. İki takım için güzel bir maç oldu, saha ve seyircisiyle. Böyle bir müsabakayı kaybettiğimiz için üzgünüz. Takımım açısından artılar var, iyi savunma yaptık. Türkiye’den daha fazla pozisyona girdik. 3’üncü bölgede çok top kaybı yaptık. Buna olumsuzluk diyebiliriz. Bizim için artıları olan bir maçtı. Zaten maçta Türkiye’nin topa sahip olmasını bekliyorduk, oyunda bu şekilde gelişti. Maçı kaybetmekten dolayı üzgünüz ama olumlu taraflar açısından memnunum” diye konuştu.

    Bir basın mensubunun “Zlatan İbrahimovic’in yokluğunu hissettiniz mi?” sorusuna ise Hamren, şöyle cevap verdi:

    “İbrahimovic dünyanın en iyi oyuncuların birisi. Bizim takımımızda olduğu zaman 3’üncü bölgede daha etkili oluyoruz. Bu da bizim için büyük bir şans. Maç içinde onun yokluğunu hissettik ama maçtan önce oynamayacağını biliyorduk. O açıdan bu maçta fazla düşünmedik, bugünkü oyuncularımın performansından memnunum. İbrahimovic’in eksikliğini hissettik diyemem ama maçta olması bize fayda getiriyor.”

  • Açıkta Erik Hasadı Başladı

    Mersin’in Silifke ilçesinde mart ayı başında örtü altında ilk çıktığında kilosu yaklaşık 200 liradan alıcı bulan can eriğinin kilosu açıkta hasadın başlamasıyla 40 liraya kadar düştü.

    İlk çıktığında tadımlık olan ve özellikle aş eren hamile bayanlar tarafından fiyatı pahalı olduğu için tane ile satın alınan erik fiyatları düştüğü için artık her sofraya girebilecek. Göksu Vadisi’nde üretici Faruk Doğan’ın bahçesinde açık alanda hasadına başlanan erikler, Ankara ve İstanbul’a gönderildi.

    Silifke Erik Üreticileri Başkanı Ali Şen, Kurucu Başkan Mustafa Göktaş ve Keben Mahalle Muhtarı Murat Temur, bölgede açıkta başlayan hasadın ilk olarak 1 ton olduğunu belirttiler. Erikler, Keben Mahallesi’nde özel olarak paketlendikten sonra Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere talebe göre Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor.

    Silifke Erik Üreticileri Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş, can eriğinin açıkta hasadına başlanmasının ardından kilosunun 25 ila 40 lira arasında olduğunu kaydetti. Bu yıl ilçe genelinde 800 dönüm arazide 8 bin ton erik hasadının yapılacağını ifade eden Göktaş, erik üretiminin Göksu Vadisi’nde Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören, Kabasakallı, Atayurt, Atakent ve Taşucu mahallelerinde yapıldığını belirtti. Silifke’de yetişen can eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğini vurgulayan Göktaş, eriğin getirisi dolayısıyla ilginin sürekli arttığını ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişlediğini kaydetti.

    Normalde açık alanda hasadın Nisan ayında yapıldığını belirten Göktaş, “Ancak 2016 yılında Mart ayının sonuna açıkta hasada başladık. Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalar olsun, köy muhtarlığı ve yeni yönetimimizle birlikte yaptığımız çalışmalardan dolayı erken hasat dönemimizi gerçekleştirdik. 15 gün önce örtü altında 200 TL’den satılırken eriğimiz şimdilerde 25 ila 40 TL arasında gidiyor. Ümidimizi yitirmiyoruz. Ancak ülkemizin bulunduğu ekonomik durum bizi endişelendiriyor. Bunun için çok fazla hasat edemiyoruz. Ama beklentilerimiz o ki önümüzdeki günlerde insanlarımızın normal duruma gelmesi ile pazarda ürünlerimizin rağbet göreceğini umuyoruz” dedi.

    Göksu Vadisi’nin Türkiye’nin en doğal ortamlarından birisi olduğuna dikkati çeken Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Şen ise, “Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Mikro klima özelliğinden dolayı burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak zevki ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de meyve turfandacılığıdır. Türkiye’nin ilk turfanda can eriği Silifke’nin Göksu Vadisi’nde çıkmakta ve Silifke’de üretimi yapılan eriğin de yüzde 70 potansiyeli Keben ve Sabak mahallelerini kapsamaktadır” diye konuştu.

    Üretici ve Keben Mahallesi Muhtarı Murat Temur ise, büyük şehirlerde yaşanan olayların bir an önce son bulmasını umut ettiklerini, pazar sıkıntısının böylece biteceğini söyledi.