Etiket: Elma

  • Karaman’da elma, soğuk hava depolarına girmeye başladı

    Karaman’da hasadı başlayan elma, soğuk hava depolarına girmeye başladı.

    Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, 20 gün önce hasadına başlanan elmanın soğuk hava depolarına koyulmaya başlandığını söyledi. Bugünlerde soğuk hava depolarında yoğunluk yaşandığını belirten Muğlu, “Karaman, 11 milyon elma ağacıyla şu anda Türkiye’de birinci durumdadır. Üretim bazına bakıldığı zaman ise fidanların yeni olması sebebiyle üretim düşüktür. Ancak birkaç yıl sonra Karaman, üretimde de birinci sırayı yükselecektir. Karaman’da şu anda 31 soğuk hava deposu var. Bunların toplam tonaj hacmi ise 120 bin ton civarındadır. Bu soğuk hava depolarının kapasitesi üretime göre yetmiyor. Ama şöyle de bir gerçek var, karasal iklime sahip olan Karaman’da her yıl dolu ve don olayı yaşanıyor. Bizim normalde yıllık elma üretimimiz 550 bin ile 600 bin ton arasında oluyor. Son yıllarda ise bu rakam 350 bin ton civarında kalıyor. Sonuçta bu soğuk hava depoları bu üretime göre yetmez. Şehrimize yeni soğuk hava depoları yapılmaya devam ediyor. Bulunduğumuz bu depo da son derece modern bir depodur. Elmanın iyi saklanabilmesi için tün depoların bunun gibi atmosferik depo olması gerekiyor” dedi.

    “12 bin tonluk deponun yüzde 70’i şimdiden doldu”

    Karaman’da modern bir depoya sahip olduklarını söyleyen soğuk hava deposunun işletme müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Göktuğ Çiftçi de, “Karaman’da bu yıl yaşanan don nedeniyle elma üretimi az oldu. Tüccarlar ile üreticilerin hasadını yaptıkları elmalar depolarımıza gelmeye başladı. Şu anda ise depolarımızın yüzde 70’lik kısmı dolmuş durumda. Soğuk hava depomuz son teknolojiye sahip bir depodur. 12 bin ton kapasiteye sahip olan depomuzun bin 300 tonu kontrol atmosferli depodur. Bu depolara elma haricinde nar, ayva ve armut gibi meyveler de koyabiliyoruz” diye konuştu.

  • Elma suyunu en çok Almanlar seviyor

    Almanya, Türkiye’den meyve suyu ihracatı yapılan 151 ülke arasında ilk sırada yer alıyor.

    Dünya genelinde en fazla tüketilen meyvelerden birisi olan elma sindirim sistemi problemleri başta olmak üzere pek çok sağlık sorununa karşı fayda sağlıyor. Meyvesi kadar suyu da bir sağlık deposu olan elma birçok aşamadan geçerek meyve suyu haline geliyor. Türkiye’nin ilk yerli sermayeli meyve suyu DİMES’in Tokat Fabrikasında elma suyu üretimi son teknoloji kullanılarak el değmeden yapılıyor. Meyve suyuna dünyada artan ilgi önemli bir potansiyel oluştururken, Türkiye’de sıkma ve yüzde 100 meyve suları ile nektar kategorisi toplamında kişi başına tüketim 9 litreyken bu tüketimin AB ortalaması ise 22 litre düzeyinde yer alıyor.

    Fabrika Müdürü Özgür Erceyes, tırlarla fabrikaya getirilen elmaların havuzlara boşaltıldıktan sonra suyla hareket ettirilerek parçalama ünitesine sevk edildiğini ifade ederek, “Elma parçalandıktan sonra presleme ünitesi için kapalı sistemde içeri basılır. Burada elma kabuğu ve çekirdeğinden ayrılarak şira dediğimizi içilebilir kısmı elde edilir. Şıra ilk olarak pastörize ünitesine gönderilir. Burada pastörize edilen ürün Aroma recovery ünitesine transfer edikten sonra bir işlemden daha geçirilerek durultma işlemi için paslanmaz çelik tanklara transfer edilir. Durultma işleminden sonra filtrasyonu tamamlar ve Evaporation işlemine geçilir. Evaporation düşük basınç altında düşük sıcaklıkta kaynatılarak ürünün suyunun uzaklaştırılması demektir. Burada yaklaşık olarak 1/5 oranında suyunu uçurur konsantre ederiz ve soğuk hava depolarımızda stoklarız. Konsantre üretimi tamamlandıktan sonra konsantremiz yüzde 100 meyve suyu üretimine hazır hale gelmiş olur” dedi.

    Elma suyunu en çok Almanlar tüketiyor

    Türkiye’de son yıllarda yüzde 100 meyve suyu tüketimi yüzde 30 oranında arttığını ifade eden Erceyes, “Bunun içinde de elma büyük bir pay almaktadır. Elma tek başına yüzde 100 meyve suyu olarak tüketilmekle beraber yüzde 100’ü tek başına meyve suyu yapılamayan şeftali, kaysı, vişne gibi ürünlerde de tatlandırıcı, şeker yerine elma suyu konsantresi kullanılarak yüzde 100 haline getirilmektedir. Yüzde 100 elma suyu tüketiminde Almanya, kişi başı meyve suyu tüketiminde hemen hemen yarısını elma suyu almaktadır. Buda dünya ortalamasında üst sıralarda. Almanya’da kişi başı meyve suyu tüketimi 39 litre, bunun yüzde 45’e yakını elma suyu. Türkiye’de kişi başına düşen meyve suyu tüketimi ise 12 litre civarında. Ama bu rakam Avrupa ülkelerinde 24 litreye kadar çıktı. Kanada’da meyve suyu tüketimi 59 litre, Amerika’da 35 litrenin üzerinde. Türkiye’de okul kantinlerinde yeni yönetmelikle birlikte şeker ve gazlı içecekler yerine yüzde 100 meyve suyu tüketimine yönlendirmiştir” diye konuştu.

    Dimes’in 111 ülkeye meyve suyu ihracat yaptığını ifade eden Erceyes, “Burada en büyük pazar payı İngiltere’ye aittir. Yıllık 300 milyon litrelik üretimimizin Türkiye için yüzde 4’ü elma suyudur. Şimdi yeni bir kategoriye geçtik sıkma elma suyu. Elmayı konsatnre etmeden sıkarak dolduruyoruz, bunda da büyük başarı elde ettik. Tüketiciden çok iyi dönüşler alıyoruz. Elma suyunun 100 ml 48 kcal var. Hem besleyici özelliği hemde düşük kaloriyi hesaba kattığınızda çok iyi bir seçim haline gelmektedir. Ayrıca mide rahatsızlıklarında çok olumlu sonuçlar alınmıştır” ifadelerine yer verdi.

  • Ahlat’ta elma hasadı başladı

    Bitlis’in Ahlat ilçesinde zengin tarım arazileri ve verimli topraklarıyla birçok mahsulün yetiştiği ilçede elma hasadı başladı.

    Tadı ve kalitesiyle bölgede adından söz ettiren Ahlat elmasında bu yıl oldukça yüksek verim bekleniyor. Tarihi ve doğal güzellikleri ile öne çıkan Ahlat, meyve ve sebzecilikte ise ülke ekonomisine önemli katkı sunuyor.

    Yöreye has tadı ve lezzetiyle bilinen Ahlat elmaları, en çok tüketilen meyvelerin başında yerini alırken bölgede ise aranılan meyveler arasında yer alıyor. İlçede 10 dönümlük arazide elma hasadı yaptıklarını belirten çiftçilerden Adem Gültaç, Ahlat elmasının bu yıl oldukça iyi bir verim aldıklarını belirterek, “10 dönümlük elma bahçesinde hasada başladık. Ahlat elması gerçekten aranan bir lezzettir. Özellikle çevre il ve ilçelerden oldukça rağbet görüyor. Tabi bölgenin en büyük eksikliklerinden birisi soğuk hava depolarının olmayışıdır. Bu da elmanın uzun vadeli kalmayısına sebep oluyor. Ahlat’ta elma bahçelerinin sayısı da her geçen gün artıyor. Ahlat tarım arazileri çok zengin olmakla beraber ceviz, patates, pancar, fasulye gibi birçok ürün yetişmektedir. Buna karşılık istihdamda büyük bir alana sahip ama yine de işçi sıkıntısı yaşanıyor. Topraklarımızda yetişen tüm mahsullerin tadı oldukça güzeldir. Bu yıl Ahlat’ta elma hasadından oldukça memnunuz. Ağaçlarda çok fazla elma olduğu için dallar kırılmasın diye ağaç parçalarıyla destekliyoruz. Elmaların yere dökülmemesi ve dalların kırılmaması için çeşitli yöntemlerle dalları koruma altına alıyoruz. Bu yıl herhalde 20-25 gün yani soğuk havalar tam gelmeden hasadı bitirmemiz gerekiyor” dedi.

    Öte yandan Ahlat’ta hemen hemen her evin bahçesinde çeşitli türlerde elma yetiştirilirken, elma bahçelerinin ilçede önemli bir yer tuttuğu biliniyor. Elmacılık hem ilçe ekonomisine hem de aile bütçesine önemli katkı sağlıyor.

  • Elma dilimiyle ölen bebeğin cenazesi morgdan alındı

    Zonguldak’ta elma diliminin nefes borusunu tıkaması nedeniyle hayatını kaybeden 14 aylık bebeğin otopsi işlemleri tamamlandı.

    Edinilen bilgiye göre Kilimli ilçesinde dün meydana gelen olayda 14 aylık Murat Alparslan Deveci isimli bebek, elma diliminin nefes borusunu tıkaması sonucu yaşamını yitirmişti.

    Minik bebeğin kesin ölüm sebebinin belirlenebilmesi için Atatürk Devlet Hastanesi’nde otopsi işlemi tamamlandı. Morg önünde acılı bekleyişini sürdüren aile, küçük tabuta konulan bebeğin cenazesini hastane morgundan aldı.

    14 aylık bebeğin öğlen namazını müteakiben Kilimli ilçesinde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilmesi bekleniyor.

  • Elma diliminin soluk borusunu tıkaması sonucu 14 aylık bebek hayatını kaybetti

    Zonguldak’ta iddialara göre elma diliminin soluk borusunu tıkadığı 14 aylık bebek yaşamını yitirdi.

    İddialara göre olay dün akşam saatlerinde Kilimli ilçesinde meydana geldi. Öğretmen Ebru Deveci ile maden işçisi Uğur Deveci’nin çocukları olan 14 aylık Murat Alparslan Deveci, evdeyken tabaktan aldığı elma dilimini yemeye başladı. Yediği elma dilimi 14 aylık bebeğin soluk borusunu tıkadı. Nefes alamayan Murat bebek, ailesi tarafından Kilimli Semt Polikliniği’ne götürüldü. burada ilk müdahalesi yapılan 14 aylık bebek, sevk edildiği Atatürk Devlet Hastanesi’nde kurtarılamadı. Bebeklerinin ölüm haberini alan çift ise hastane önünde sinir krizleri geçirildi. Morga kaldırılan Murat Deveci’nin nefes borusuna yabancı cisim kaçması sonucu hayatını kaybettiği belirlendi.

    Bebeğin kesin ölüm sebebi ise otopsi işlemlerinin ardından belirlenecek. Olayla ilgili ailenin evinde de inceleme yapıldı.