Etiket: Elma

  • 50 Bin Ton Elma Depoda Kaldı

    Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, Karaman’da 50 bin ton elmanın soğuk hava depolarında satılmayı beklediğini söyledi.

    Karaman’ın elma üretiminde Türkiye’de Isparta’dan sonra ikinci il durumunda olduğunu belirten Muğlu, “Geçen yıl elmayı don vurmasına rağmen az olması bile fiyatına etki etmedi. Tam tersine fiyatlar düştü. Bugün itibarıyla Karaman’daki depolarda 45-50 bin ton arasında elma var ve satılmıyor. Bu nedenle biran önce devlet yetkililerimizden bu elmaları tüketmek için yardım bekliyoruz. Orta Doğu ülkelerine elma satamıyoruz. Elde kalan bu elmayı satabilmemiz için devlet yetkililerimizden bize alternatif ülke bulmalarını talep ediyoruz” dedi.

    “SATILAMAYAN ELMA, MEYVE SUYU FABRİKASINA GİDECEK”

    Fiyatı bir hayli düşen elmanın satılamaması halinde meyve suyu fabrikasına zararına gideceğini anlatan Recep Muğlu, “Şu anda depolarda satılmayı bekleyen elmanın fiyatı 70 kuruş ile 1 lira arasındadır. Biz her zaman dile getiriyoruz, üreticinin ürettiği elmaya ihracat teşviki verilmelidir. 2010 yılında elmaya ton başına 50 dolar teşvik verildi ve elma elde kalmadı. Bu teşvikin yine ihracatçıya verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.

    “DON OLMAZSA 550 BİN TON REKOLTE BEKLİYORUZ”

    Havaların iyi gittiğini belirten Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, herhangi bir don olayının yaşanmaması halinde Karaman’da beklenen elma rekoltesinin 450 bin-550 bin ton arasında olacağını tahmin ettiklerini sözlerine ekledi.

  • Kabuğu İle Elma Ye Kanser Olma

    İçeriğindeki zengin vitamin ve mineraller ile adeta şifa deposu olan elmanın doğal ilaç niteliğinde olduğunu belirten Diyetisyen Fatma Baysal, “Özellikle kabuğuyla yenilen elma, birçok kanser türünden korunmaya yardımcı oluyor” dedi.

    İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, “Tüketebileceğimiz en sağlıklı besinlerden biri olan elma, zengin vitamin ve mineral içeriği ile birçok hastalıktan koruyucu etkiye sahiptir. İçerdiği yüksek miktarda C vitamini ile antioksidan etki gösterir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Elma, antioksidan içeriği en yüksek meyvedir” dedi.

    Diyetisyen Fatma Baysal, elmanın kabuğuyla yenmesinin faydalı olduğunu belirterek, “Elmanın sahip olduğu C vitaminin büyük çoğunluğu kabuğunda bulunmaktadır. Çok iyi yıkanıp zararlı kalıntılardan arındırıldıktan sonra kabuğuyla beraber tüketilmesini öneriyoruz. Besinlerin sindirim sistemine hızla ilerlemesini sağlayarak kabızlık şikayetlerini gidermeye yardımcı olur. Elma kabuğunun alt kısmında ise çözünür posa olan pektin bulunmaktadır. Bu içeriği ile ise ishali önleyici etkisi vardır. Yani ishal durumlarında elma kabuğu soyularak yenmelidir” dedi.

    “KANSERİ ÖNLÜYOR”

    Elmanın birçok hastalığı önleyici etkisi olduğunu kaydeden Diyetisyen Baysal, “Elma kalp hastalıklarını önlemede olumlu etki gösterir. İçerdiği kuersetin ve C vitamini sayesinde meme ve akciğer kanseri başta olmak üzere kansere yakalanma riskini azaltır. Elma kabuğunda bulunan çözünmez posa su tutarak sindirim yolunun temizlenmesini sağlar, kolon kanseri riskini azaltır. Yapılan çalışmalarda elma tüketen bireylerin daha düşük kan glikoz seviyelerine sahip olduğu, bu sayede Tip 2 diyabet riskinin azaldığı görülmüştür” diye konuştu.

    “KİLO KONTROLÜ SAĞLIYOR”

    İzmir Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, şunları söyledi:

    “Elma yağ, kolesterol ve sodyum içermez. Posa içeriği sayesinde her öğünden önce bir elma yemek tokluk hissini arttırır, fazla yeme eğilimini azalmaktır. Bu sayede hem iştah hem de kilo kontrolü sağlar. Aynı zamanda cildin taze ve güzel kalmasına yardımcı olur. Bir büyük boy elma 34 gram karbonhidrat, 1 gram protein, yüzde 8 oranında C vitamini, yüzde 20 oranında posa ve 260 miligram potasyum içerir. Beslenmemizde mutlaka elmaya yer verelim ve her gün mutlaka 1 tane elma tüketelim.”

  • Elma Kasasında Kaçak Sigara

    Antalya’nın Manavgat ilçesinde elma kasası içerisine gizlenmiş 621 paket kaçak sigara ele geçirildi.

    Manavgat Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliği ekipleri, elma kasalarının içerisine elmaların altına gizlenmiş vaziyette gümrük kaçağı olduğu belirlenen 621 paket bandrolsüz sigara ele geçirdi. Kaçak sigaraların sahibi olduğu belirlenen bir kişi hakkında ise yasal işlem başlatıldı.

  • Yarım Elma Derneği Eski Müdürü Mesut Akkaş Ölümünün Birinci Yılında Dualarla Anıldı

    Geçtiğimiz yıl geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Afyonkarahisar Yarım Elma Derneği’nin eski Müdürü Mesut Akkaş, vefatının birinci yılında dualarla anıldı.

    Yarım Elma Derneği Müdürlüğü yaptığı esnada binlerce ihtiyaç sahibine ulaşan ve Afyonkarahisar halkının büyük takdirini kazanan Mesut Akkaş vefatının birinci yılında dualarla anıldı. Uzun yıllar İşletme Müdürlüğü yaptığı Mihrioğlu Konağı’nda düzenlenen mevlide il protokolü, Afyonkarahisar Belediyesi çalışanları, Yarım Elma Derneği çalışanları, Akkaş’ın yakın arkadaşları ve vatandaşlar katıldı.

    Mevlid programına katılan Afyonkarahisar Özel Halk Otobüsleri Yönetim Kurulu Başkanı Galip Şanlı ise, “Mesut Akkaş ağabeyimiz Afyon’da önemli hayır işlerinde bulundu. Yarıl Elma kanalıyla yardıma ihtiyacı olan insanlarımız destek görmüştür. Vefatının birinci yılında kendisine bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum” dedi.

    Mevlid programı Mesut Akkaş için okunan duaların ardından sona erdi.

  • Bitlis Eren Üniversitesi’nden Elma Dağıtımı

    Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Beslenme ve Diyetetik Kulübü öğrencileri, obezite ve ara öğün farkındalığı oluşturmak amacıyla stant kurarak yeşil elma dağıttılar.

    BEÜ’de stant kuran kulübün öğrencileri, ara öğün konusunda farkındalığı oluşturmak için öğrencilere üzerinde sağlıklı ve dengeli beslenme hakkında küçük notların bulunduğu yeşil elmalar ikram edildi. Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aziz Aksoy, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında, diyabet ve ara öğün farkındalığı kazandırmak amacıyla etkinlik düzenlediklerini söyledi. Ara öğünlerinde yeşil elmanın sağlıklı beslenme açısından çok önemli olduğunu ifade eden Aksoy, “Kulübümüzün öğrencileri, 2 yıldır faaliyet gösteriyor. Bu etkinlikte farkındalık oluşturmak amacıyla yeşil elma dağıtmayı uygun gördük. Yeşil elma sağlıklı beslenme ve kan şekerinin yavaş bir şekilde yükselmesini sağlıyor. Bu şekilde diyabeti önlemektedir. Yeşil elma, sağlıklı bireylerin ve diyabet hastalarının, kan şekerini yavaş şekilde yükselttiği için diyabeti önlemektedir. Şekeri fazla yükseltmemektedir. Bu amaçla yeşil elmaların üzerine dengeli beslenme adına küçük notlar yazdık. Herkes yeşil elma yiyerek birazda diyabetin farkındalığını anlamış olacaktır. Sağlıklı ve dengeli beslenelim yeşil elma yiyelim” dedi.

    Kulüp Başkanı Halime Selen ise, ara öğünün önemine değinmek amacıyla, elmaların üzerine küçük notlar yazdıklarını belirtti. “Ara öğün, sağlıklı beslenmek demektir” diyen Selen, “Dünya Diyabet Haftası kapsamında okulumuzdaki öğrencileri, diyabet ve sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirmek için stant açtık. Kan şekeri sürekli yüksek devam ederse, bu sinir, göz, kalp ve böbrek gibi organlarımıza da zamanla ciddi bozukluklara neden olur. Yapılan bilimsel araştırmalarda, ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğu ve yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığı tespit edilmiştir. Bu oran ise 2013 yılında dünyada yapılan araştırmalara göre, 382 milyon civarındadır. Bu amaçla diyabet tedavisinde, kan şekeri kontrolünü sağlamak için sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanılmalı. Diyabetli bireylerde olduğu gibi diyabeti olmayan bireylerinde yeterli ve dengeli beslenmeli. Bunu günlük yaşamında uygulaması, sağlıklı bir yaşamın temelini oluşturur” diye konuştu.