Etiket: Dünyadan

  • Türk limanları Avrupa’dan 3, dünyadan 2 kat fazla büyüdü

    Ekonominin önemli sektörlerinden liman işletmeciliğinde 2017 yılı rakamları umut veriyor. Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) tarafından açıklanan rakamlara göre, liman işletmeciliği sektörünün en önemli gelir kapısı olan konteyner taşımacılığı, Türkiye genelinde 10 milyon 164 bin 433 TEU’ya ulaşarak rekor kırdı. Son 10 yılda Avrupa limanlarından üç, dünya limanlarından iki kat fazla büyüyen Türk limanları, 2017 yılında yüzde 14,8 artış gösteren konteyner elleçleme adediyle 2018 yılında büyümesine devam edecek.

    Türkiye’de özel sektörün yeni liman inşa ve özelleştirmeler yolu ile liman işletmeciliğine yaptığı yatırımlar dış ticaretin önünü açtı. Limanlardaki kapasite yetersizliğinin giderilmesiyle ihracat ve ithalat daha rahat yapılabilir duruma geldi. Bu bağlamda son 10 yıllık rakamsal analizler, yapılan yatırımların sektöre ve ekonomiye katkısını öne çıkardı.

    Türkiye’deki limancılık sektörünün günden güne geliştiğini ve ekonomiye ciddi katkı sağladığını aktaran Türkiye Liman İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı M. Kenan Selçuk; “Dış ticaretimizin yüzde 89’u deniz yolu ile yapılıyor. Bu bağlamda liman işletmeciliği sektörünün ülkemiz için önemi artarak devam ediyor. Yaklaşık 20 bin kişinin istihdam edildiği sektör 7 sene gibi kısa bir sürede yüzde 100’lük bir büyüme başarısı elde etti. Türkiye’nin ithalat ve ihracat rakamlarının artmasının yanı sıra bölgedeki ekonomik canlılık yabancı sermayenin dikkatini çekerek Türk limanlarına yapılan yatırımları artırıyor” dedi.

    Avrupa Birliği’ni üçe katladı

    Limanlarda özellikle konteyner elleçleme oranlarındaki artışın dünya ortalamalarının çok üzerinde olduğunu belirten Selçuk, sözlerine şöyle devam etti; “Türkiye Liman İşletmeciliği Sektörü 2006-2017 yılları arasında her yıl ortalama yüzde 10’luk bir büyüme gerçekleştirdi. Yükselen bu grafik, Türkiye’de elleçlenen konteyner miktarının her yedi senede bir ikiye katlandığı anlamına geliyor. Avrupa Birliği’nde 2006-2016 yılları arasında limanlarda elleçlenen konteyner yüzde 3,2 artarken, dünya limanlarında bu oran yüzde 5,6 oldu. Türkiye’deki limanlar, Avrupa Birliği ortalamasından üç kat, dünya ortalamasından ise iki kat daha fazla konteyner elleçleme artış oranına sahip”.

    Bir yılda yüzde 14,8 artış gösterdi

    Son 10 yılda ortalama her yıl yüzde 10 büyüyen Türk limanları, 2017 yılında 10.164.433 TEU konteyner elleçleme rakamına ulaşarak rekor kırdı. 2016 yıl sonu rakamlarına göre 2017’de yüzde 14,8 büyüme gösteren elleçlenen konteyner miktarının yanı sıra, genel kargo elleçleme rakamları bir önceki yıla oranla yüzde 8, sıvı kimyasal elleçleme rakamları ise yüzde 7 büyüme gösterdi.

  • YGA Zirvesi tüm dünyadan canlı izlenebilecek

    İş dünyası ve akademinin önde gelen isimlerinin katılacağı, inovasyonların ve başarı hikâyelerinin konuşulacağı 16’ncı YGA (Young Guru Academy) Zirvesi, internet sitesi üzerinden canlı olarak izlenebilecek.

    Türkiye’nin 81 ilinden 2 bin 5 yüz lise ve üniversite öğrencisinin katılacağı YGA Zirvesi’nin 16’ncısı 25 Kasım’da düzenlenecek. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç, Prof. Dr. Mehmet Toner, Murat Özyeğin gibi iş dünyası ve akademinin önde gelen isimlerinin katılarak başarı hikayelerinin paylaşılacağı zirve kurumun internet sitesinden tüm dünyadan canlı olarak izlenebilecek.

    Zirvede gençler, dünyanın en akıllı bastonu We Walk, Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi sistemi Hydrosolar, 200 bin engellinin hayatını kolaylaştıran platform Hayal Ortağım ve bilimi sevdiren TWIN Bilim Seti’ni de YGA mezunlarından dinleme şansını yakalayacak. Tüm gün sürecek olan zirvede; iş adamı Ali Koç, Harvard-MIT Profesörü Mehmet Toner, Turkcell CEO’su Kaan Terzioğlu, TAV CEO’su Sani Şener, NEF İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, FIBA Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Great PlaceToWork CEO’su Michael Bush, Vestas CEO’su Olcayto Yiğit, Coca Cola Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Bozer, AGT Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Söylemez, CNNTürk Genel Müdürü Erdoğan Aktaş, YGA Başkanı Asude Altıntaş Güray ve YGA Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Yaman öğrencilere gelecek hedefleri için yol gösterecek.

  • Dünyadan Ramazan manzaraları

    Dünyanın bir çok ülkesinden Ramazan kareleri birlik, yardımlaşma ve mutluluğu resmediyor.

    Müslümanları bir araya getiren Ramazan ayı, farklı ülkelerdeki Müslümanlar tarafından farklı gelenek ve adetler örgüsünde yaşanıyor. Gazze, Şam, Peşaver, Kalkuta, Karaçi, Mumbai, El Halil, Srinagar, Necef ve Kandahar gibi beldelerde yaşayan Müslümanlar, ibadet ederken, iftar hazırlığı yaparken, toplu iftar yemeklerinde, Kuran-ı Kerim okurken, Ramazan’ı kendi gelenekleriyle kutlarken ve yardımlaşma görüntüleriyle renkli karelere konu oldu.

  • Dünyadan Ramazan manzaraları

    Dünyanın bir çok ülkesinden Ramazan kareleri birlik, yardımlaşma ve mutluluğu resmediyor.

    Tüm Müslümanları bir araya getiren Ramazan ayı, farklı ülkelerdeki Müslümanlar tarafından aynı şekilde yaşanıyor. Filistin, Mısır, Yemen, Afganistan, Pakistan, Hindistan ve Endonezya gibi ülkelerde yaşayan Müslümanlar, ibadet ederken, iftar alışverişi yaparken, sahurda davullar çalınırken ve yardımlaşma görüntüleriyle renkli karelere konu oldu.

  • Sirha İstanbul’da dünyadan ve Türkiye’den lezzetleri sergileniyor

    Bünyesindeki sıradışı etkinlikleri ve farklı sunumuyla sektörün en kapsamlı fuarı olan Sirha İstanbul, 24-26 Kasım 2016 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde ziyarete açıldı.

    Ziyaretçiler, bu uluslararası etkinlikte Anadolu’dan Peru’ya uzanan bir gastronomi şölenine tanık oluyor. Restoran, otel işletmeleri ve yiyecek içecek sektörünün Türkiye’de her yıl gerçekleşen büyük buluşması ve alanındaki tek uluslararası organizasyonu olan Sirha İstanbul; etkili ortakları, uluslararası işbirlikleri ve yeni markalarla kurguladığı projeler ile bu yıl da tüm sektörü bir araya getirdi. Sirha İstanbul; yiyecek içecek sektöründen otelciliğe, hizmet sektöründen konuyla ilgili teknolojilere kadar alanında başarılı 300 marka ve 12 binden fazla sektör profesyonelini tek bir platformda buluşturarak sektörün gelişmesini, hareketlenmesini ve yeni işbirliklerinin kurulmasını amaçlıyor.

    Anadolu Lezzet Envanteri’ne yoğun ilgi

    Türkiye’nin her yerinden gelen, konunun uzmanları tarafından seçilen,Anadolu’nun kaybolmaya yüz tutmuş, birbirinden değerli yerel ürünlerine Metro Toptancı Market ve Mutfak Dostları Derneği işbirliğiyle 2’nci kez sahip çıktı. Bu yerel ve eşsiz ürünleri içeren Anadolu Lezzet Envanteri, geçen yıla oranla ürün çeşitliliğini daha da artırdı. Aralarında Sakız Koyunu, Kavılca Buğdayı, Türk Kopanisti Peyniri, Karakaya Koyunu, Kars kazı, Karabaşotu Reçeli gibi birbirinden değerli ürünleri ziyaretçiler ile buluşuyor. Bu bölümün hazırlanmasında Sirha İstanbul, ülkemizin yiyecek ve içecek konusundaki en önemliuzmanları ve sivil toplum kuruluşları ile aralıksız çalışıyor ve bu ürünlerin korunarak daha çok kişiye ulaşması konusunda araştırmalarına devam ediyor. Ayrıca Azerbaycan şefleri kendi ürünlerini stantta hazırlayıp tanıttılar.

    Mutfak Dostları Derneği Başkanı Zeynep Kakınç proje hakkında şu bilgileri verdi: ’’Projenin amacı, kaybolmakta olan ürünlerin korunma altına alınması, bir envanterinin çıkartılması ve listelenmesidir. Biz buna Nuh’un Ambarı Listesi diyoruz. Bu konuda saha çalışmaları başladı. Tüm Anadolu’da ilk yıl 40’a yakın ürünün bu listeye aldık. İkinci dönem bu çalışmalarımız devam etti. Şuanda 59 ürün Nuh’un Ambarı Listesine alınmış durumda. Yaptığımız sadece bunları korunma altına almak ve listelemek değildir. Bu ürünlerin tanıtılması, farkındalık oluşturulması ve bu ürünlerin doğru tüketici ile buluşturulmasını amaçlıyoruz. Bu yıl 3’üncü kez buradayız. ALE (Anadolu Lezzet Envanteri) ESSEDRA’nın (Kırsal Alanlarda Sürdürülebilir Sosyo-Ekonımik Kalkınma) Türkiye’de davam eden uzantısı. İlk Sirha bize yardımcı oldu. Fuarda bize verilen stantta Anadolu ürünlerini tüketici ve profesyoneller ile buluşturup tanıtımını sağladık. Bu yıl ESSEDRA’dan 10-12 ürün, Bucaused’Or yarışmacılarının kullanacağı bir platforma taşındı.’’

    Standımız ziyaretçiler tarafından inanılmaz ilgi görüyor diyen Kakınç, ’’Herkes soru soruyor ve meraklı. Tadım yapıyorlar ve bu ürünleri hayatımızda duymadık diyorlar. Ürünler ile ilgili inanılmaz bilgi alışverişi oluyor. Üreticilerin adreslerini soruyorlar. Bunun ilgili kitapçığımız var. Bu durum bizi mutlu ediyor. Büyük zenginlik içindeyiz ama bunun farkında değiliz. Yeni nesil şeflerimiz bu işin kıymetini farkında’’ şeklinde konuştu.

    Ülkenin yetenekli şefleri ’Mutfak Olimpiyatları’nda yarışıyor

    Türkiye’nin gastronomi alanındaki önemli yetenekleri, izleyici kitlesi ve oluşturduğu heyecanla ’Mutfak Olimpiyatları’ olarak da bilinen Bocused’Or Türkiye Seçmeleri için Sirha İstanbul’da bir araya geldi.Uluslararası alanda gastronomideki son trendleri takip eden ve izleyicilerle aynı ortamda büyük bir heyecanla gerçekleştirilen Bocused’OrTürkiye ön seçmelerinin birbirinden ünlü uluslararası jüri üyeleri,Bocused’Or Türkiye Akademi Başkanı Rudolf Van Nunen başkanlığında toplandı.Bu senenin kuralları itibariyle sudak balığı, yılan balığı ve ördek kullanan yarışmacı şefler,10.30 – 16.30 saatleri arasında tüm hünerlerini sergiledi. Jürinin yaptığı puanlamaya göre, 3 saat 35 dakika boyunca kıyasıya yarışan 8 şef arasından seçilen yarışma birincisi seçilen şef Türkiye seçmelerine direk geçiş hakkı kazanacak.

    Dünyanın en prestijli aşçılık yarışması

    Bu yarışma profesyonel aşçılar için dünyada yapılan en prestijli aşçılık yarışmasıdır diyen Sirha Dünya Direktörü Marie-Odile Fondeur,’’Sadece Türkiye’de yapılmıyor, Sirha’nın yapıldığı tüm ülkelerde yapılıyor. Şuanda Türkiye’de alt yapı seçmeleri yapılıyor. Gelecek sene Türkiye seçmeleri yapılacak. 2 sene sonrada Avrupa Finali yapılacak. Bir sonraki sene ise Dünya Finali yapılacak. Yarışmaya dünya 60 ülke katılıyor. 60 ülke kendi içinde seçmeler yapıyor. Bu seçmelerden çıkan ülkeler, Avrupa, Asya ve Amerika’da kıta şampiyonları yapıyorlar. 2 senede bir Sirha Lyon’da Uluslararası Dünya Şampiyonası yapılıyor. Umarız gelecek yıllarda Türkiye’de önemli başarı kazanır. Türk Gastronomisi’nden bütün dünya bahsetsin’’ ifadelerini kullandı.

    Gastronomi Turzmi Derneği Konferansı cumartesi Sirha İstanbul’da

    Sektöre yönelik son trendler, Gastronomi Turizmi Derneği tarafından organize edilecek olan zengin içerikli bir sunum ile ziyaretçiler ile buluşacak. Bu senenin önemli temaları ’Restoran mı Açıyorsun?’ ve ‘Turizm ve Gastronomi’de Marka Olmak’ olarak belirlendi. Bu etkinliğin konuşmacıları arasında; UNESCO Üretici Şehirler Ağına katılan mutfağıyla ünlü şehrimiz Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, İstanbul Kültür ve Turizm İl Müdürü Nedret Apaydın, Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe yer alacak.