Etiket: değer

  • Kardelen Bursa’ya değer katıyor

    Kardelen Bursa’ya değer katıyor

    Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, Kardelen Kestane şekeri üreticisi İlka Şekerleme tesislerini ziyaret etti. Kestane şekerinin tüm üretim aşamalarını yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi alan Aygül, firmanın kalite ve hijyen koşulları açısından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

    Bursa’ya özgü kestane şekerini Kardelen ve Yaylacık markaları ile iç pazarda, Cardelion markasıyla dış pazarda satışa sunan İlka Şekerleme’nin tesislerinde firmanın Genel Müdürü Mümin Akgün’ün ağırladığı Hamit Aygül, kestane şekerinin üretim öyküsü ve aşamaları hakkında bilgi aldı. Kaliteli üretim hijyen ve sanitasyon koşulları açısından tesislerin yeterli olduğunu belirten Hamit Aygül, Kardelen markasının Bursa ve Türkiye için önemli olduğunu söyledi.

    İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak güvenli gıda zincirinin sağlanmasında birinci derece yetkili ve sorumlu kurum olduklarını belirten Hamit Aygül, hijyen ve sanitasyon kurallarının gıda sektörünün olmazsa olmazı olduğuna dikkat çekti. Gönül rahatlığı ile tüketilebilecek bir ürünü Bursa’ya kazandıran İlka Şekerleme’nin Türkiye için önemli bir faaliyet yaptığını ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, “Bursa’mız sahip olduğu böyle markalarla bizi gerçekten gururlandırıyor. Başarıları için başta genel müdür Mümin Akgün olmak üzere tüm yetkilileri kutluyorum” dedi.

    Genel Müdür Mümin Akgün de, üretimde önceliklerinin insan sağlığı olduğunun altını çizdi. Üretim aşamasında kalite ve hijyenin ilk sırada geldiğini anlatan Akgün, son teknolojiye sahip makineler kullandıklarını ve çalışanlarını iyi bir eğitimden geçirdiklerini belirtti. Akgün, “Tarım ve Orman Bakanlığı üretim izin belgesi, TSE tarafından verilen FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetimi Sistemi belgesi, ISO 22000 Kalite Belgesi, Nilüfer Belediyesi örnek işyeri belgelerine sahibiz. Hijyenik üretimiz nedeniyle İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden Beyaz Tabak ödülü aldık” şeklinde konuştu.

  • Kayısıya değer katacak projede sona yaklaşılıyor

    Kayısıya değer katacak projede sona yaklaşılıyor

    Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı sürdürülen Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesi’nin inşaatının tamamlanabilmesi için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor.

    Malatya Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesinin tesisleri arasında, kuru kayısı depolama binası, laboratuvar binası, idari bina, kantar, su deposu, giriş kontrol binası ve güneş enerjisi santralinin kurulumu yer alıyor. 38 dönüm arazi üzerinde yapımı devam etmekte olan projenin toplam kapalı alanı yaklaşık 12 bin metrekareden oluşuyor.

    Proje, Malatya’nın en önemli geçim kaynaklarından ve ihraç ürünlerinden olan kayısının kalitesine göre sınıflandırılarak modern altyapıya sahip sağlıklı ortamlarda depolanmasına, daha iyi şartlarda pazarlanmasına ve kayısı ticaretinde çok önemli bir merkez olmasına büyük katkılar sağlayacak. Kayısıda fiyat istikrarını sağlamak ve uygun koşullarda finansman teminini oluşturmak suretiyle üreticilere önemli destekler sağlayacak olan projenin inşaat çalışmaları hızlı bir şekilde devam ediyor.

    Projenin Kaba inşaat çalışmaları ile Güneş Enerjisi Santrali kurulum çalışmaları yüzde 75 seviyelerine, mekanik ve elektrik işleri yüzde 20, altyapı ve çevre düzenlenmesi işleri yüzde 50 oranında tamamlandı.

    Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesi, Toplam kapasitesi 5 bin ton olan ve her biri 500 ton kapasiteli 10 adet soğuk depo ünitesini içerecek şekilde inşa ediliyor. Çok modern ve otomatik bir soğutma ve iklimlendirme sistemiyle donatılacak soğuk depo üniteleri hem gün kurusu kayısı hem de kükürtlü kayısının hijyenik, standartlara uygun olarak nem, kükürt ve kalitesinde herhangi bir kayıp yaşanmadan depolama imkanı sunacak.

    Güneş enerjisinden yararlanılacak

    Kuru Kayısı Lisanlı Depo Projesi kapsamında depolama ve işletmesinde enerji gideri önemli bir etken olmakla birlikte, bu enerji sarfiyatının en az seviyelere düşürülmesi için proje kapsamında yaklaşık 1 MW’lık Güneş Enerji Santrali de inşa ediliyor.

    Proje kapsamında, Kuru kayısı ürününün ihracat standartlarını sağlamaya yönelik, gerekli olan ürün analizlerinin yapılacağı yetkili sınıflandırıcı laboratuvarı ile birlikte ürünün işlenmesi ve paketlemesine yönelik kayısı işleme hattının modern bir şekilde donatısıyla kurulması sağlanacak. Ayrıca, kurulacak Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk sistemi üzerinden kuru kayısının uluslararası pazara açılmasını sağlayacak Borsa platformunun da kurulumu sağlanacak.

    “Kayısıya hak ettiği değeri katacak projelerimiz devam edecek”

    Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesi çalışmalarının geldiği son durum ile ilgili bilgiler aktaran Büyükşehir Belediyesi Hibeler Şube Müdürü Bayram Uzun, “Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Borsası Projesi AB tarafından finanse edilen yaklaşık maliyeti 13 milyon 600 bin Euro’luk bir bütçeye sahip. Malatya ekonomisinde büyük bir yere sahip olan kayısı, yaklaşık 65 bin ailenin doğrudan geçim kaynağını oluşturmaktadır. Yıllık 380 milyon dolar gibi bir ihracat rakamıyla hem ülke hem il ekonomisine önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle kayısıda fiziki ve teknolojik altyapıyı iyileştirecek bir projeyi hayata geçiriyoruz. Projemiz hızlı bir şekilde devam etmekte. Dünya’yı etkileyen Covid 19 salgını sürecinde Yüklenici Firmamız, Müşavir firmamız ve koordinatörlüğümüzün almış olduğu tedbirler sonucunda çalışmalarımız herhangi bir aksamaya uğramadan büyük bir hızla devam etmektedir. Projemiz kapsamında her biri 500 tonluk 10 adet soğuk hava deposu, paketleme ve işleme üniteleri, idari bina, bora, kantar ve diğer bileşenler ile teknolojik altyapıları hazır halde hizmete sunulacak. Laboratuvarımızda ihracat için gerekli bütün analizler yapılabilecektir. Proje kapsamında 1 MW’lık GES projesi kurularak enerji maliyetinden tasarruf sağlanacaktır. İnşallah Malatya kayısısını hak ettiği değere bu projemiz ile kavuşturmuş olacağız. Büyükşehir Belediye Başkanımız Selahattin Gürkan’ın çok önemsediği Malatya’yı kayısı merkezi yapma noktasında projelerimiz devam edecektir. Hazırlayacağımız yeni projelerle birlikte Malatya’yı Kayısı Kenti olarak anılmasını ve Ticarette üs haline gelmesi için çalışmalarımız devam edecek” şeklinde konuştu.

  • Çerkezköy TSO üyeleri Türkiye’ye değer katıyor

    Çerkezköy TSO üyeleri Türkiye’ye değer katıyor

    Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası (Çerkezköy TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan Çerkezköy TSO üyesi 28 firmayı kutladı.

    Çerkezköy TSO Başkanı Süleyman Kozuva, yaptığı açıklamada İSO tarafından her yıl yapılan Türkiye’nin Birinci ve İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında ilk 500’de 26, ikinci 500’de 28 Çerkezköy TSO üyesi firmanın yer aldığını söyledi. Kozuva, “İstanbul Sanayi Odası tarafından üretimden satışlara, satış hasılatına, brüt katma değere, öz sermayeye, net aktifler tutarına, dönem karı tutarına, ihracat tutarına ve ücretle çalışanlar ortalamasına göre belirlenen Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesi içinde Çerkezköy TSO üyesi olan 28 firmamız, önemli sıralarda yer aldı. Geçtiğimiz aylarda açıklanan Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan 26 firmamızla birlikte, ülkemiz sanayisinin en büyük bin firmasından 54’üne Çerkezköy TSO olarak ev sahipliği yapmaktayız. Firmalarımızın bu başarısıyla gurur duyuyoruz” dedi.

    “Üreticilerimize teşekkür ediyorum”

    Kozuva açıklamasının devamında şu sözleri kaydetti:

    “Biz inanıyoruz ki yapılacak çalışmalarla firmalarımız bir adım daha ileriye geçecektir. Bizler inancımızı koruyarak işlerimizi en iyi şekilde yapmaya devam etmeliyiz. Korona virüs salgını süresince Türkiye’nin ve özellikle bölgemizin üretimde ve ürün tedariğinde ne kadar başarılı olduğu bir kez daha görüldü. Tüm dünya ekonomisi pandemi sürecinden olumsuz etkilenirken bizim üretimimiz ve ihracatımız, aksama yaşamadan devam etti. İnsanüstü bir çabayla emek veren üreticilerimize teşekkür ediyorum.”

    “Bölgemizin adını dünyaya duyuracağız”

    Kozuva, “Diğer yandan bu sıralamanın bölgemizin yerli üretimde de üs olmaya hazır olduğunu gösterdiğini belirtmek istiyorum. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri olarak Türkiye’nin milli meselesi ve gururu olan TOGG yerli otomobiline ana ve ara tedarik hizmeti sunmaya hazırız. TBMM Başkanımız sayın Profesör Doktor Mustafa Şentop’un bölgemizin menfaatine olan her atılıma koşulsuz, şartsız destek verdiğini biliyoruz. Bölgemizin adını dünyaya duyuracak bu adımda da Tekirdağ’ımızı yalnız bırakmayacağına inanıyoruz” dedi.

  • Erzurum Uzundere Barajı milli ekonomiye her yıl 1 trilyonluk değer katacak

    Erzurum Uzundere Barajı milli ekonomiye her yıl 1 trilyonluk değer katacak

    Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından Erzurum iline yaptığı yatırımlarla Erzurum’un mümbit topraklarını su ile buluşturmaya, vatandaşlara içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor. Erzurum ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynuyor.

    DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “DSİ olarak son yıllarda modern sulama projelerini geliştirerek uygulamaya koyuyoruz. Modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları, üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden oluyor. Bu durum bir yandan kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ediyor bir taraftan da yaşam standardını yükselttiği için göçü önlüyor. Erzurum ili ve ilçelerinde son dönemde yapılan su yapılarının artması bölgedeki tarımsal faaliyetlerin gelişmesinde de önemli rol oynamaktadır” dedi.

    “Bölge insanına ek gelir sağlanacak”

    Dadaşlar diyarı Erzurum’un Uzundere Barajında çalışmaların devam ettiğini açıklayan DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Çalışmaları devam eden Uzundere Barajının tamamlanması ile 1.270 dekar tarım arazisinin sulanmasının sağlanacağının altını çizerek, temelden 42 metre yüksekliğinde olan Uzundere barajımız 259 bin m3 su biriktirme hacmine sahiptir. Uzundere Barajının tamamlanması ile bölgede yapılacak sulu tarım ile birlikte hem tarlalardaki verim artarak, hem de yörede ürün çeşitliliğini sağlanacaktır. Bununla birlikte projenin tamamlanması ile bölgede istihdama katkı sağlanması ve yapılacak sulu tarım ile birlikte 2020 birim fiyatları ile milli ekonomiye yıllık 1.326.000,00 TL gelir artışı sağlanması hedeflendiğini söyledi. İş kapsamında relökasyon Yolu tüneli, enjeksiyon tünelleri, kret ulaşım yolu tüneli, enerji nakil hattı deplasmanı, Uzundere içmesuyu deplasmanı, enjeksiyon tüneli beton kaplaması, enjeksiyon tüneli ulaşım yolu tamamlandı. Dolusavak imalatı, gövde imalatı, su alma yapısı, derivasyon. vana odası, vana odasına bağlı cebri boru, tersip bendi ve su alma yapısı yapılacaktır” diye konuştu.

  • ETB’den göğermiş peynir açıklaması; “Erzurum için milli değer”

    ETB’den göğermiş peynir açıklaması; “Erzurum için milli değer”

    Erzurum Ticaret Borsası Başkanlığı’nca yapılan açıklamada küflü peynirin kanser yaptığına dair medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi

    Erzurum Göğermiş Peynirinin, 17 Mart 2012 tarih ve 28236 sayılı Resmi Gazete de yayınlanarak coğrafi işareti Erzurum Ticaret Borsası adına tescil edildiği ve Erzurum için milli bir değer haline geldiği belirtilen açıklamada, “Erzurum Göğermiş Peyniri; Erzurum civil peyniri (yüzde 70-75) ve Lor peynirinden (yüzde 25-30) elde edilmektedir. Erzurum Göğermiş peynirin yapımında kullanılan Civil peyniri de 17.12.2007 tarihinde Erzurum Ticaret Borsası tarafından tescil edilmiştir. Erzurum Göğermiş Peyniri, Erzurum Civil peynirinin tescilinde belirtilen Fiziksel ve Kimyasal özellikleri taşıyan bir peynir çeşididir. Birbiri ile ayrılmaz bir bütün oluşturan Erzurum Civil Peyniri ve Erzurum Göğermiş Peyniri Türk Patent Enstitüsü tarafından tescil edilmiş ve Erzurum için de hem kültürel hem de ticari bir öneme sahip; Erzurum ile özdeşleşmiş birer kültürdür” denildi.

    Erzurum Civil peynirinin yağsız sütten yapıldığı için beyaz renkte olması gerektiğini belirtilen açıklamada; şu ifadelere yer verildi;

    “Civil Peyniri asılarak üretildiğinden dolayı teller düz yapıda olmalı herhangi bir dönmeli silindirik yapı görülmemelidir. Kuru maddesi en az %32, Yağ en fazla %3, Tuz en fazla %2 ve laktik asit cinsinden asitliği ise en fazla %1,5 olmalıdır. Lor peyniri ise besin değeri ve ekonomik değeri yüksek olan peynir altı suyundan elde edilmektedir. Elde edilen lor peynirin kuru maddesi ortalama % 32,27, yağ oranı %2,6, asitliği (SH) ise % 38,5 olmalıdır.

    Erzurum Göğermiş Peyniri, Civil ve lor peynirinin belirtilen oranlarda karıştırılarak kontrollü şartlarda birlikte olgunlaşması sağlanarak elde edilen bir peynir türüdür. Erzurum Göğermiş Peynirinin Olgunlaşması için içindeki suyun uzaklaştırılarak küflenmesi sağlanmaktadır. Erzurum Göğermiş peyniri ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda peynir küfü olarak adlandırılan Penicium roqueforti’nin aflatoksin özelliği bulunmadığı belirtilmiştir.

    Ayrıca kontrollü şartlarda üretim yapıldığında toksik etkiye rastlanmayıp aksine yapısında bulunan Kalsiyum, Vitamin Mineral maddelerin önemli düzeyde bulunması, bağışık sistemine, kemik ve eklem dokusuna güçlendirici etkisi bulunması Erzurum Küflü (Göğermiş) civil peynirinin önemini artırmaktadır. Peynirin antimikrobiyal, antioksidan ve antiseptik özelliği yüzeyinde bulunan yeşil küf yapısından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla yapılan bilimsel incelemelerde kontrollü şartlarda, uygun değerlere sahip yapılan üretimde hiçbir zararlı sonuca rastlanmayıp; aksine sağlık açısından birçok faydası olduğu sonucuna ulaşılmıştır.”