Etiket: Çorbası

  • Tarhana Çorbası İçerken İki Kere Düşünün

    Uzman Diyetisyen Işın Sayın, Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbasının bebek ve çocuklar için besleyici değerlerinin yetersiz olduğunu belirterek, hastalara da bu çorbanın içirilmemesi gerektiğini söyledi.

    Anadolu mutfağının vazgeçilmezi tarhana çorbası bebeklerin ilk ek çorbalarından biridir Tarhana çorbası, içerdiği domates, yoğurt , biber sebebiyle besleyici olduğunun akla getirir. Uzman Diyetisyen Işın Sayın ise tarhana çorbasıyla ilgili bilinmeyenleri anlattı.

    Uzman Diyetisyen Işın Sayın içerisinde un barındıran tarhana çorbasıyla ilgili, “Evet, tarhanada domates ve yoğurt vardır, ancak beyaz un o kadar baskındır ki; 1 çorba kaşığı tarhanaya karşılık 1 su bardağı su bile bazen az gelir. Gerçekçi olmak gerekirse yararlı içerikten çok, beyaz unun sakıncalarından söz etmek mümkün. Herkesin ezbere söylediği bir bilgiyi yıkmak zordur. Ancak tarhanayı daha sağlıklı hale getirmek için beyaz una biraz yakından bakmak gerekiyor. Düşünün ki; buğday tanesi kabuk, liflerinden, tüm faydalı kısmından ve hatta ruşeyminden ayrıştırılıyor, dövülüp öğütülüyor. İçine beyazlatıcı kanserojen bileşikler ekleniyor. Böylece beyaz un elde ediliyor. Toplumda insulin direnci ve hipoglisemi sorunu çok yaygın. Bu hastalıkların tedavisine eklenen ilaçlar (oral antidiyabetikler ve/veya akarbozlar) beyaz un ile buluşunca; tedavi edici etkisi ortadan kalkıyor, ilaçların yan etkileri hortluyor. Dahası, ’tatlıyı bıraktım, sakinleştim’ deseniz bile beyaz undan elde edilen bir çorba sinsice tatlı tat bile vermeden, kan glukoz seviyenizi olumsuz etkiliyor” dedi.

    “HASTALARA TARHANA ÇORBASI VERMEYİN”

    Nekahat dönemindeki hastalara verilen çorbalardan biri olan Tarhanayı geleneksel yöntemlerle pişirdiğinizde, çorbayı içtikten sonra bir takım rahatsızlıklar görülebileceğini söyleyen Uzm. Dyt. Işın Sayın, “Toplumda geniş sayıda hastada, tarhanayı takip eden saatlerde: Aniden şiddetli acıkma, tatlı veya unlu mamül tüketme arzusu, tahammülsüzlük, uyku bozuklukları, esneme nöbetleri, halsizlik, zihinsel bulanıklık, odaklanma güçlüğü, sinirlilik, duygusal hassasiyet ve alınganlık, öfke kontrolünün elden çıkması gibi reaktif hipoglisemi ile uyumlu belirtiler de beraberinde hortlayabiliyor. Reaktif hipogliseminizin ne kadar şiddetli olduğuna bağlı olarak bu belirtilerin bir kısmı ortaya çıkabilir. Sadece insulin direnci ve hipoglisemide yanlış bir çorba değildir tarhana ve beyaz unlu çorbalar. Adet düzenleyici, antidepresan, kortizonlu ilaç tedavisi, menapoz ve polikistik over sürecindekiler için de, yatan hareketsiz hastalar için de, beyaz unlu çorbaların; ilgili durumlarla uyumsuz kimyaya sahip olduğu tartışılmazdır. Bebek ve çocuklar açısından da, besleyici değerinin yetersiz olduğunu söylemek zorundayım” diye konuştu.

    “El emeği göz nuru tarhanalarımızı çöpe mi atacağız dediğinizi duyar gibiyim” diyen Uzm. Dyt. Işın Sayın “Elbette ziyan etmeden kurtarabiliriz. Beyaz unun kanda glukoza dönüşerek istenmeyen sonuçlara neden olmasını önlemek , geciktirmek, besin kalitesini artırmak üzere, kullanabileceğimiz ilave malzemeler ve pişirme tekniği geliştirebiliriz” ifadesini kullandı.

    Sayın tarhana çorbasının nasıl pişirilmesi gerektiğini şöyle anlattı:

    “Çok derin tencereye malzemeleri rastgele üst üste ekleyin ve el blendırından geçirip karıştırarak kaynatın. Piştikten sonra kaseye koyup üzerine 1 tatlı kaşığı ruşeym ekleyin. Ruşeymi pişirerek besin değerini düşürmeyin. İşte eklemeniz gerekenler: 1 çorba kaşığı kepek / tam buğday / tam çavdar unundan biri, 4 çorba kaşığı el yapımı toz tarhana, 5 su bardağı içme suyu , 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı süt, 1 çorba kaşığı tepeleme kuru nane, 2 çorba kaşığı tereyağı,1 çorba kaşığı zeytinyağı,1 çorba kaşığı tuzsuz kırmızı biber salçası,1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası, 1 tatlı kaşığı kekik, 1 çay kaşığı ucuyla kimyon.”

  • Karadenizli Aşçı Mısır Unlu Fındık Çorbası Yaptı

    Batı Karadeniz Bölgesi Akçakoca’da kadın aşçının yaptığı mısır unlu fındık çorbası müşterileri sevindirdi.

    Düzce’nin Akçakoca ilçesinde Senanur Yıldız’ın işletmeciliğini yaptığı bir restoranda yıllardır aşçılık yapan Tülay Yaman’ın yaptığı mısır unlu fındık çorbası büyük ilgi gördü. Aşçı Tülay Yaman, restoranın mutfak bölümünde mısır unundan yaptığı fındık çorbasını tarifiyle birlikte yaptı. Tülay Yaman, fındıktan her türlü yiyeceğin olabileceğini belirterek, “Bizler Karadeniz’de özellikle tüm tatlılarımızda ceviz yerine fındık kullanırız. Bu sefer dedim ki acaba mısır unlu fındık çorbası yapabilir miyim? Tereyağlı, çok harika bir mısır unlu fındık çorbası sunduk ve müşterilerimiz bayıldı. Sürekli fındık çorbası arzu ettiler’’ diye konuştu.

    İşletmeci Senanur Yıldız ise, “Aşçımızın yaptığı mısır unlu fındık çorbasının ardından müşterilerimiz memnun kaldılar ve çorba yapmayı devam ediyoruz ve müşterilerimiz çok memnun” dedi.

    Aşçı Tülay Yaman tarafından mısır unlu fındık çorbası imalatına geçilerek fındık çorbası yapıldı. Çevresi tarafından sesinin güzelliğiyle de tanınan Aşçı Tülay Yaman, çorba yapmasının ardından “Düşlerde Sevdim Seni” şarkısını söyleyerek alkışlandı.

  • Marmaray’da Vatandaşlara Sabah Çorbası Sürprizi

    Zeytinburnu Belediyesi tarafından sabah saatlerinde Kazlıçeşme Marmaray İstasyonu’nda yapılan çorba ikramı soğuk havada vatandaşların içini ısıttı.

    Zeytinburnu Belediyesi sabahın erken saatlerinde işe, okula gitmek için yola çıkan vatandaşlara çorba ikram etti. Marmaray Kazlıçeşme İstasyonu’nda kurulan stantlarda ikram edilen çorbalar, kahvaltı yapma imkanı bulamayan vatandaşları memnun etti. Soğuk havada ikram edilen sıcacık mercimek çorbalarını içen vatandaşlar, çorba ikramı yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’a teşekkür etti.

    Başkan Aydın, soğuk havalarda vatandaşlara çorba ikram ettiklerini ifade ederek, “Kahvaltı yapmadan genelde evlerimize gidiyoruz. Burada da kahvaltı yapmadan işe gidenlere serin İstanbul sabahında sıcak çorba ikramımız oluyor. Kış boyunca da bu imkanı İstanbullu hemşehrilerimize sunmaya devam edeceğiz” dedi.

    “ÇORBA BİZE SÜRPRİZ OLDU”

    Okula giderken ikram edilen sıcak çorbadan içme imkanı bulan vatandaşlardan Ömercan Sazak hizmetten memnuniyetini dile getirerek, “Çok güzel çorba, mercimek çorbası da çok severim. Her gün yapsınlar bu hizmeti. Kahvaltı yapmamıştım çok iyi oldu” diye konuştu.

    Soğuk havada sıcak çorbalarla içlerini ısıtan vatandaşlardan Nevran Topçu ise kendilerine sürpriz olduğunu dile getirerek, “Çok güzel bir uygulama sürpriz oldu bize” dedi.

    Sabah çorbasının güzel olduğunu söyleyen Levent Aydemir ise “İnsanlar için zaten faydalı bir şey çorba. Çoğu kişi de evinde kahvaltı yapamıyor olabilir. Yapsa bile çorba her an tercih edilebilecek bir şeydir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

  • Cevizlibağ’da Vatandaşlara Sabah Çorbası Sürprizi

    Zeytinburnu Belediyesi tarafından sabah saatlerinde Cevizlibağ’da yapılan çorba ikramı vatandaşları memnun etti. Soğuk havada sıcak çorbayla ısınan vatandaşlar, kendilerine çorba ikram eden Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’a teşekkür etti.

    Zeytinburnu Belediyesi sabahın erken saatlerinde işe, okula gitmek için yola çıkan vatandaşlara çorba ikram etti. Cevizlibağ tramvay durağı önünde kurulan stantlarda ikram edilen çorbalar, kahvaltı yapma imkanı bulamayan vatandaşları memnun etti. Soğuk havada ikram edilen sıcacık çorbaları içen vatandaşlar, çorba ikramı yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’a teşekkür etti.

    Okula giderken kendisine ikram edilen çorbadan içen Burakcan Yaygın, uygulamadan memnuniyetini dile getirerek, “Sabah sabah içimiz ısınıyor böyle şeylerin yapılması lazım. Okula gidiyorduk, çorbayı görünce birer tane içelim dedik. Kahvaltı yapmamıştık iyi oldu” dedi.

    Çorba ikramından memnun kalan bir diğer öğrenci Furkan Gür ise “Okula gidiyorduk güzel oldu böyle sıcak sıcak içtik çorbamızı” diye konuştu.

    “SOĞUK HAVADA SICAK ÇORBA”

    Soğuk havada sıcak çorbanın güzel geldiğini kaydeden öğrenci Levent Koca, “Çorba güzel böyle uygulamalar yapılması çok güzel. Öğrenciler var burada havalarda soğuk. Bu havalarda sıcak çorba en iyisi” dedi.

    Çorba sürprizi ile karşılaşmaktan memnun olduğu ifade eden Ali Töremişoğlu ise “Çorba çok güzel oldu sabah sürprizi oldu bizlere. Yapanlardan Allah razı olsun” diye konuştu.

    “SERİN HAVADA SICAK ÇORBA İKRAM EDİYORUZ”

    Vatandaşlara çorba dağıtılırken sohbet etme imkanı bulan Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu’nun en hareketli noktalarından birisinde vatandaşlara çorba ikramı yapıldığı söyleyerek, “Zeytiburnu’muzun en hareketli noktalarından birisindeyiz, Cevizlibağ’dayız. Hava serin burada hemşehrilerimize sıcak çorba ikramında bulunuyoruz. Hoş bir ortamda bize bu güzelliklere yaşatan Zeytinburnu halkına teşekkür ediyoruz. Onlara hizmet bize mutluluk veren bir durumdur. Zaten bizim, Türkiye’nin en modern aşevi Zeytinburnu’nda her gün ikramlarımız devam ediyor. Zaman zaman bu tür yerlerde de ikramlarımız var” dedi.

  • Geleneksel Cuma Çorbası Yeniden Başladı

    Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 3 senedir süren geleneksel cuma çorbası etkinliği tekrar başladı.

    Bandırma’nın en eski camilerinden biri olan Paşabayır camiinde 3 senedir sürdürülen ve artık geleneksel hale gelen Cuma sabahı çorba ikramı bu sabah yeniden başladı. Yaz dönemi haricinde Her Cuma sabahı cemaatten bir hayırseverin sponsorluğunda hazırlanan sabah çorbası, cemaatin ilgisini çekiyor. Cami imamı Vahdettin Özcan, “Üç senedir devam ettirdiğimiz ve geleneksel hale gelen, yaz dönemi sebebiyle ara verdiğimiz Cuma sabahı çorba ikramlarımıza yeniden başladık, sadece kendi camimizin cemaati değil, tüm Müslüman kardeşlerimiz bu çorba ikramımıza davetlidir” dedi

    Etraftaki diğer camilerin cemaati ve hocalarının, sabah erken işbaşı yapan temizlik görevlilerinin de katılımıyla süren çorba ikramı sonrası cami müezzin kayyımı Hüseyin Özcan’ın yaptığı bereket duası ile sona erdi.