Etiket: Çileği

  • Demirciören çileği tezgahlarda

    Demirciören çileği tezgahlarda

    Geçimlerini çilekten elde eden üreticiler, köy yolu üzerinde açtıkları tezgahlar ile Kütahyalı vatandaşlara taze çilek tattırmanın mutluluğunu yaşıyor.

    Özellikle organik ve pembe renkli olması ile ünlenen Demirciören çileğinin bu yıl ki kilogram fiyatı 10 TL ve pazarlarda neredeyse yok satıyor.

    Demirciören köyü muhtarı Hasan Demir, Demirciören çileğinin en önemli özelliğinin pembe renge sahip olması ve tadının diğer çileklere benzememesi olduğunu söyledi.

    23 yıldır çilek üreticiliği yapan Ayşe Özkaya, çileğin bu sene tarladaki fiyatının 10 lira olduğunu dile getirdi. Özkaya, çileğin bu seneki rekoltesinin geçmiş yıllara göre daha yüksek olduğunu kaydetti.

    Demirciören çileğinde bu yıl bin dönüm alandan 2 bin ton çilek hasadı yapılmasının hedeflendiği belirtildi.

    Muhtar Hasan Demir, köyde yaklaşık 250 hanenin çilek yetiştiriciliği yaparak geçimini sağladığını bildirdi.

    Demir, Demirciören çileğinin Temmuz ayı sonuna kadar tezgahlarda yer aldığını sözlerine ekledi.

  • Osmanlı Çileği tescil edildi

    Zonguldak’ın ilçesi Ereğli Belediyesi’nin Osmanlı Çileğini koruma, yaygınlaştırma ve tescili için bir süre önce başlattığı çalışmalar sonuç verdi. Fide üretici belgesinin alımı ile başlayan çalışmalar kapsamında Osmanlı Çileğinin üretim ve satış hakkını alan Kdz. Ereğli Belediyesi, son olarak Osmanlı Çileğini tescil ettirdi.

    Kdz. Ereğli Belediyesi’nin, Kent Konseyi Turizm-Tarih ve Yöresel Ürünler Çalışma Grubu ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile birlikte Osmanlı Çileği fidesinin yetiştirilmesi ve Kdz. Ereğli Belediyesi adına tescili için, 2015 yılı Şubat ayında başlattığı çalışma sonuç verdi. Ereğli Belediyesine ait Delihakkı tesislerinde fide üretimi için tahsis edilen 2 dekarlık alanda izin ve tescil işlemleri için Tarım ve Orman Bakanlığından Bitki Yetiştirme Belgesi için alınan toprak örneği sonrası, bitki pasaportuna dâhil zararlı organizmalar yönüyle yapılan inceleme sonrası, Kdz. Ereğli Belediyesi’ne fide üretici belgesi verildi. Bu çalışmanın ardından ilgili bakanlığa bağlı Islahçı kuruluş adıyla Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü ile ortak çalışma yürüterek Osmanlı Çileğinin morfolojik (yapı- biçim ) araştırmalarında teknik raporlarını hazırlayarak Bakanlığa gönderirken, yapılan inceleme sonrası Araştırma Enstitüsü Kdz. Ereğli Belediyesine, Osmanlı Çileğinin tescilli olarak üretim ve satış hakkını verdi. Osmanlı Çileği ile ilgili olarak gerekli izinleri alan Kdz. Ereğli Belediyesi süreç içinde ilk olarak 2 dönümlük alanın ilk 500 metrekarelik kısmına 500 adet Osmanlı Çileği fidesi dikerken, fide üretiminde Stolon (toprak yüzeyinde uzanan ve boğumlardan köklenerek yeni bitkiler veren sürünücü gövde ) yöntemi kullanılarak üretilen fidelerle belediye arazisi üzerinde yeni Osmanlı Çileği bahçeleri oluşturarak, aralarında kamu kurum ve kuruluşları ile Üniversite ve İlköğretim Okullarının da bulunduğu toplam 338 kişi ve kuruma 15.210 adet Osmanlı Çileği fidesini ücretsiz olarak dağıttı. Kdz. Ereğli Belediyesi, bir yandan fide üretim ve dağıtımı devam ederken, bir yandan da Osmanlı Çileğinin morfolojik karakter tespiti, çiçeklenme ve hasat dönemleri kontrol ve tespitlerini 2017 yılında 3 kez, 2018 yılında ise 2 kez Bakanlık Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü Kontrol Mühendisine yaptırırken, 26 Ekim 2018 tarihinde ilgili 6 resmi kuruluş temsilcisinin katıldığı, Meyve Tescil Komitesi Toplantısı’nda Osmanlı Çileği, Meyve Tescil Komitesi tarafından tescil edilen meyveler arasında 1393. sıra numarası ile bir çilek çeşidi olarak bitki literatüründe yerini aldı.

  • Kazdağı çileği üreticileri sevindirdi

    Balıkesir’in Edremit ilçesinde ve Çanakkale’nin Yenice ilçesinde üretilen Kazdağı çileği ilgi görüyor. Kazdağı eteklerindeki yerleşim yerlerinde üretilen çileğin kilosu 5-6 liradan alıcı bulurken, verimin de yüksek olması üreticileri sevindirdi.

    Çanakkale’nin Yenice İlçesine bağlı Kalkım beldesinde 5 dekarlık alanda çilek ektiğini anlatan Sami Alan, fiyatında veriminde iyi olduğunu söyledi. Ürünü, Edremit, Akçay ve Zeytinli pazarlarında sattığını anlatan Alan, Kazdağı çileğinin çok lezzetli olduğunu söyledi. 15 yıldır çilek ekimi yaptığını anlatan Sami Alan, “Bizim yöremizde Kazdağı eteklerinde ekilen çilek çok tutuldu. Ekiliş çok olduğu için toptancılar geliyor. Biz ürünümüzü daha çok kendimiz satmaya çalışıyoruz. Bu yıl verimde iyi, fiyat da iyi. Çileğimizin tadı da kokusu da çok hoştur. Bunun için çok tutuluyor. Şu anda kilosunu 6 liradan satıyoruz. Alan bir daha alıyor. Çilek sayesinde cebimiz para gördü” dedi.

  • ’Yedi veren çileği’ üreticinin yüzünü güldürdü

    Kütahya merkezi bağlı Sekiören köyü sakinleri, sadece 1-2 ay mahsul veren geleneksel çilek yerine poşetli yedi veren olarak bilinen çileği üretmeye başladı. 7 ay boyunca aynı fideden mahsul alan üreticilerin yüzü gülüyor.

    Diğer çilek türlerine göre lezzeti ve aroması daha yoğun olan yedi veren çileğinde, Nisan ayından Kasım ayına kadar 7 ay boyunca aynı fideden mahsul alınabiliyor. Poşetli üretim ile mahsulün toprak ile bağını keserek çürüme ve zayi olması önlenen bu uygulama ile çapalama derdi de ortadan kalkmış oluyor.

    Daha önceleri yerli çilek ürettiklerini ve pazara götürüp satamadıklarını söyleyen çilek üreticisi Halil Yakar, “Biz daha önceleri yerli çileklerimizi üretiyorduk. Aroma türü olan bu türü pazara dahi götüremiyorduk. Fakat şimdi poşetli yedi evren cinsiden çilek üretimine geçtik ve 5 senedir emeğimizin karşılığını alabiliyoruz. Poşetli üretime geçmemizin nedeni de kadınlarımızın çapadan kaynaklanan diz ve bel ağrısından dolayı tercih nedenimiz oldu. Yedi veren çileği sert ve dayanıklı bir çilek cinsi. Aroması ve kokusu olarak diğer çilek cinslerine göre daha etkileyici ve lezzetli olan bu tür ile pazar tezgahında 2 – 3 gün kalabiliyor. Daha önceleri yerli çileğimiz tezgah da dahi durmuyordu. Hemen sönüyordu. Biz bu yedi vereme geçeli 5 sene oldu. Hem para kazanmaya başladık hem de kasım ayına kadar mahsul alabiliyoruz” diye konuştu.

  • Kdz. Ereğli’de en güzel Osmanlı Çileği ve pastası seçildi

    Kokusu ve aroması ile dünyada sadece Kdz. Ereğli’de yetişen Osmanlı Çileğini yaşatmak ve yaygınlaştırmak amacıyla Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından ‘Çilek Tadında Yarışmalar’ etkinliği gerçekleştirilerek en güzel Osmanlı Çileği ve pastası seçildi.

    Kdz. Ereğli Belediyesi Kültür Müdürlüğü ve Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği tarafından ilçenin önemli değerlerinden biri olan Osmanlı Çileğini yaşatmak ve yaygınlaştırmak için her yıl düzenlenen etkinlikler çerçevesinde bu yılda üreticiler arasında en güzel Osmanlı çileği ve pastası seçildi.

    Amfi Tiyatroda düzenlenen ‘Çilek tadında yarışmalar’ etkinliğinde ev hanımları Osmanlı çilekli pasta, üreticilerde en güzel Osmanlı çileği için yarıştı, dereceye girenlere altın hediye edildi.

    Uysal: “Osmanlı Çileği’nin coğrafi işaretlemesi yapıldı”

    Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, bu yıl Ramazan ayı nedeniyle Osmanlı Çileği etkinliklerini erkene aldıklarını belirterek; “Şuan Osmanlı Çileğinin aromasının tam oluşmadığını biliyoruz. Etkinlikleri Ramazan ayına denk gelmesi nedeniyle erkene aldık. Önümüzdeki yıllarda da Osmanlı Çileğini desteklemeye ve üreticilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Osmanlı Çileği etkinliklerimizi de artırarak sürdüreceğiz. Biz Belediye olarak Osmanlı Çileğini coğrafi işaretlemeye aldırdık. Dünyada özellikle İtalya gibi İspanya gibi ülkeler sadece coğrafi işaretlemeden çok büyük para kazanıyorlar ve istihdam sağlıyorlar. Örneğin bugün bir İtalya 132 bin üreticiye iş imkanı sağlıyor. Bu açıdan coğrafi işaretlemeye biz Osmanlı Çileğini aldırdık. Bu yönde çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

    Kdz. Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu’da bu tür etkinliklerin önemine değinerek Kdz. Ereğli Belediyesine teşekkür etti.

    Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkanı Şaban Çetinkaya, Osmanlı çileğinin, ilçede yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalar sürdürdüklerini söyledi. Her yıl çeşitli etkinlikler düzenleyerek Osmanlı çileğini gündemde tutmaya çalıştıklarını anlatan Çetinkaya, “Zonguldak’ın altında bulunan karaelmas ne ise üzerinde bulunan pembe elmas da Osmanlı çileğidir. Osmanlı çileği, bölgemiz, ülkemiz, ekonomimiz için çok önemli bir konudur. Krallara ikram edilen, kralların sofrasında yerini alan Osmanlı çileği ilçe halkımız tarafından fazla kıymeti bilinmiyor. Halkımızın bilincini arttırmak için her sene etkinlikler yaparak bunu canlı tutmaya çalışıyoruz” dedi.

    İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli gıda mühendisleri Tülin Bayram, Onur Tezcan ve Fulya Gümüşbaş ev hanımlarının hazırladığı pastaları sunum, tat ve görünüm olarak değerlendirdi. Çeşitli figürlerle süslenen pastalar, hem jürinin hem de yarışmayı izlemeye gelenlerin ilgisini çekti.

    Yapılan değerlendirmede, Çağla Doğan birinci, Dilek Yavuz ikinci ve Binnur Doğan üçüncü oldu.

    Etkinlikler kapsamında Osmanlı çileği üreticileri de yetiştirdikleri Osmanlı çilekleriyle yarıştı. Toplam 30 üreticinin yer aldığı yarışmada jüri üyeleri Şaban Çetinkaya, Hakan Tekin, Aydın Ayaz, Nadir Günata, Tacettin Keskin, Hüseyin Yılmaz ve Buket Çevik Osmanlı çileklerini tat, koku, renk ve ambalaj olmak üzere 4 ayrı kategoride değerlendirdi. Süslenen Osmanlı çileklerinin kokusu ve ambalajları vatandaşların da yoğun ilgisini gördü. Yarışma sonunda Elif Öğüt birinci, Emine Yaman ikinci ve Ali Babaoğlu üçüncü oldu.

    Yarışmada dereceye girenler 5, 3 ve 2’er altınla ödüllendirildi. Derece alamayanlar ise 1’er altın teşvik ödülü kazandı. Etkinlikler kapsamında Kdz. Ereğli Belediyesi Halk Oyunları gösterisi ve yerel müzik oyunları sahnelendi.