Etiket: Çikolata

  • “Uluslararası Çikolata Festivali” Stockholm’de başladı

    İsveç’in başkenti Stockholm’de “Uluslararası Çikolata Festivali” başladı.

    Bugün başlayan ve 4 gün sürecek Stockholm’deki çikolata festivali büyük ilgi görüyor. 52 ülkenin katıldığı festivalde, ziyaretçiler dünyanın en leziz çikolatalarını tatma imkanı buluyor. İştah kabartan çikolataların sergilendiği festivalde, ziyaretçilere çikolatanın tarihi ve gelişimi hakkında bilgi veriliyor. Çikolata üretiminde iddialı ülkelerden İsveç, Ekvator, Belçika, Danimarka,ve Meksika stantları ile “Çikolata Sevgidir ” teması işleyen İspanya, ziyaretçilere çikolata ile içilen Pinhos Sherry adlı içeceklerden takdim ediyor.

    Öte yandan, Avrupa’nın en büyük festivaline Türk firmalarının katılmaması Türk ziyaretçileri şaşkınlığa uğrattı.

    Festivale katılan ziyaretçilerden, Azerbaycanlı Sayavush Yusifli, “Stockholm fuar salonunda yapılan bütün etkinlikleri takip ediyorum. Türkiye ve Türk dünyasının böyle etkinliklere katılmaması bende şaşkınlık oluşturdu. Halbuki Türkiye ve Azerbaycan’ın ürettiği çok güzel çikolatalar var. Bugün başlayan festival dört gün sürecek. İlk gününün çok kalabalık olması, Cumartesi ve Pazar günlerinin çok daha kalabalık olacağını gösteriyor’’ dedi.

  • Diyetisyen Baysal: “Bitter çikolata, erken doğum riskini azaltıyor”

    Gebe bireylere, kalsiyum, magnezyum ve potasyum bakımından oldukça zengin olan bitter çikolatayı her gün yemelerini tavsiye eden Diyetisyen Fatma Baysal, bitter çikolatanın erken doğum riskini azalttığını da ifade etti.

    Bitter çikolatanın gebelikte artan mineral ihtiyacını karşılamaya yardımcı olduğunu ifade eden Medical Park İzmir Hastanesi Diyetisyeni Fatma Baysal, “Gebe bireylerde yapılan çalışmalarda kan basıncını dengelediği, kan şekeri ve karaciğer enzimlerinde olumlu etki yaptığı gözlemlenmiştir. Gebeliğe bağlı demir eksikliğinde de tüketilmesi tavsiye edilir. Aynı zamanda yoğun tadı ile artan tatlı ihtiyacını bastırır. Tüketilirken özellikle daha az şeker ve yağ içerdiği, asıl yararlı olan kakao maddesini daha çok içerdiği için yoğun bitter olanları tercih edilmelidir. Günde 20 gram (2 kırık) bitter yeterli olacaktır. Ancak kafein ve yüksek kalori içerdiği için fazla tüketilmemelidir” dedi.

    “Erken doğum riskini azaltıyor”

    Haftada 3 porsiyondan fazla çikolata tükettiklerini belirten kadınlarda erken doğum riskinin büyük oranda azaldığını ifade eden Baysal, “Bilim adamları, çikolata yemenin preeklampsi olarak bilinen ve erken doğuma neden olan durumu azalttığını belirlediler. Gebelik şekeri olmayan gebe bireyler günde maksimum 2-3 kırık bitter çikolatayı rahatlıkla tüketebilir. Çikolatanın içerdiği kakao sayesinde tadının cezbedici olmasının yanında sağlık için de oldukça faydalı etkileri var. Bitter, birçok enzimin salgılanmasını tetikleyerek, vücuda sağlık kazandırır. İçerdiği flavonoidler ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi yüksektir. Aspirin benzeri bir şekilde kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Yaşlanma geciktirici etkisi nedeniyle kakao tüketilmesi veya kakao yağının lokalize kullanılması önerilmektedir. En çok bilinen etkisi ile beyindeki endorfin seviyeleri arttırarak mutluluk sağlamasıdır. Endorfin seviyesindeki artış ise genel olarak keyif verir. Endorfin vücudun kendi doğal ağrı kesicisidir” dedi.

  • Ünlü çikolata markası Moğolistan’da faaliyet gösterecek

    Yıldız Holding, premium çikolata markası Godiva’nın sınırlarını Moğolistan’a taşıdı.

    Yıldız Holding, 2008 yılında satın aldığı premium çikolata markası Godiva’nın sınırlarını genişletmeye devam ediyor. 90 yıllık tecrübesi ve yenilikçi yaklaşımıyla dünyanın en sevilen premium çikolatalarını hazırlayan Godiva, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in imzaladığı anlaşmayla ilk kez Moğolistan’da butik açacak. Önümüzdeki yıllarda, ülkede 10 Godiva mağazasının açılması hedefleniyor.

    Kafe formatındaki yeni anlayışı da dahil olmak üzere, farklı büyüklüklerde ve konseptlerde açılacak olan mağazalar, Moğolistan’ın başkenti Ulan Batur’un popüler alışveriş noktalarında çikolata severleri Godiva ile buluşturacak. Godiva, önümüzdeki beş yıl içinde 2 milyar dolar değerinde bir marka olmayı hedefliyor. Dünya genelinde 100’den fazla ülkede 750’yi aşkın mağazası ile faaliyet gösteren Godiva, Moğolistan’da butik mağaza açarak potansiyeli yüksek ekonomileri hedefliyor.

    Moğolistan’ın en büyük şirketlerinden biriyle ortaklık

    Godiva mağazaları, Moğolistan’ın en büyük işvereni ve en büyük şirketlerinden biri olan Tavan Bogd Group’la imzalanan franchise anlaşmasıyla işletilecek.

    Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, anlaşma sonrasında yaptığı açıklamada, “Dünyanın en sevilen premium çikolatalarını Moğolistan’da ilk kez tüketiciyle buluşturmaktan dolayı heyecanlıyız. Uluslararası markalardan oluşan geniş bir portföyü işletme konusunda önemli bir deneyime sahip Tavan Bogd Group ile başlattığımız yeni girişim, bizi küresel bir marka olma amacımıza bir adım daha yaklaştırdı” dedi.

    Godiva’nın Moğolistan’daki ilk mağazası Eylül ayında, Ulan Batur’daki lüks alışveriş merkezi Shangri-La Mall’da açılacak.

    Moğolistan, gelir seviyesi artan ve hızla büyüyen genç bir nüfusa sahip. Tüketiciler, Godiva’nın ikramlık ve günlük tüketim için geniş bir ürün yelpazesine sahip olan mağazalarında ikonik çikolataların yanı sıra Godiva çikolatası ile üretilen diğer ürünleri de deneme şansı elde edecek.

    Lokal tatlara uygun ürünler

    Belçikalı orijinine sadık kalan ve 90 yılı aşkın köklü bir geçmişi bulunan Godiva’nın yıllar içinde bütün dünyaya yayılan büyümesinin en önemli etkenlerinden birisi olarak, farklı kültürlerdeki çikolata tercihlerini doğru anlayıp lokal tatlara göre yeni ürünler geliştirebilme yeteneği olması gösteriliyor. Moğolistan pazarına giren Godiva, bu pazarda da yerel tatları ön plana çıkaracağı yeni lezzetlerle çikolata severlerin tercih ettiği çikolata markası olmaya aday olarak da gösteriliyor.

  • İnşaat işçisiydi, 17 ülkeye çikolata ihraç ediyor

    İnşaatlarda çalışırken 1999 yılında Kanada’ya göç eden Ağrılı Yüksel Kaya, 2013 yılında Türkiye’ye dönerek Diyarbakır’da çikolata fabrikası kurdu. Fabrikada günlük 13 ton çikolata üreten Kaya, 17 ülkeye ihracat yapıyor. Kaya, hedefinin bu sayıyı 60’a çıkarmak olduğunu dile getirdi.

    Ağrılı Yüksel Kaya (47), 1990 yılında ekonomik sorunlar nedeniyle kardeşleriyle birlikte Kocaeli’ne göç etti. Burada inşaatlarda çalışan Kaya, bir süre sonra otobüs işletmeciliği yapmaya başladı. 9 yıl Kocaeli’nde yaşayan Kaya, daha sonra ise 1999 yılında Kanada’ya göç etti. Burada da bir süre inşaatlarda çalışan Kaya, kendi şirketini kurdu. Kaya, Türkiye’de çözüm sürecinin başlamasıyla beraber, 14 yıl aradan sonra, 2013 yılında Türkiye’ye döndü. Diyarbakır’a yerleşen Kaya, Organize Sanayi Bölgesinde 5 bin 500 metrekare kapalı alan üzerine Maple Çikolata Fabrikasını kurdu. 2015’in Ağustos ayında 20 çeşitle çikolata imalatına başlayan Kaya, şu anda günlük 13 ton kapasite ile 65 çeşit çikolata üretip, 17 ülkeye ihracat yapıyor. Kaya, ihracat yaptığı ülke sayısını 60’a çıkarmayı hedefliyor.

    “Hedefimiz yıllık 20 ton üretim”

    İhracat yaptıkları ülkelerin genelde Orta Doğu ve Afrika ülkeleri olduğunu belirten Kaya, “Talepler artıyor. 1,5 milyon dolarlık bir makine var. 2017’nin sonuna kadar onu alabilirsek günlük kapasitemiz olan 13 tonu 20 tona çıkaracağız. Bunun yanında 65 olan çeşidimizi 150’ye çıkarmış olacağız. İhracat yaptığımız ülkeler genelde Orta Doğu ve Afrika ülkeleridir. En büyük tedarikçimiz Irak’tır. Hemen akabinde Kuveyt geliyor. Libya, Lübnan, Yemen, Sudan, Suudi Arabistan gibi ülkeler onu takip ediyor. 2016 yılındaki üretimimizi bin 200 ton ile kapattık. 2017 yılındaki hedefimiz 2 bin ton çikolata ve krem çikolata üretmek. Fabrikamızda pazarlamacılarımızla beraber 52 kişi istihdam ediyoruz. Yan tarafta arsalarımızı aldık. Fabrikamızın yanına 8 bin metrekare kapalı bir alan daha ekleyeceğiz. Hedefimiz 4’üncü yılımızda 60 ülkeye ulaşmak” dedi.

    “Diyarbakır’a yatırım yaparken bir korkum olmadı”

    Diyarbakır’a yatırım yaparken ne bir kaygısı ne de bir korkusu olduğunu ifade eden Kaya, “Ülkemi seviyorum, memleketimi seviyorum. Diyarbakır bugün Doğu ve Güneydoğu’da en büyük şehirlerden biridir. Genç işsizliğin çok olduğu, göç alan bir şehir. İlk yıllarımızda zorlandık, zorlanacağımızı da biliyorduk ama markamızı dünyaya tanıttığımız zaman pazar payımızın genişleyeceğinden eminim. Yurt dışından Diyarbakır’a gelen misafirlerimiz de bunun göstergesidir. Şu ana kadar hedeflerimin yüzde 20’sini gerçekleştirdim” diye konuştu.

  • Çikolata ve şekerleme alışverişinde nelere dikkat edilmeli

    Çikolata ve şekerlemede ki yeni ikramlıklarıyla Ramazan Bayramı hazırlıklarını tamamlayan Ülker, vatandaşları çikolata ve şekerleme alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda da bilgilendirdi.

    Bayramda artan çikolata ve şekerleme talebini karşılamak için hazırlıklarını tamamlayan Ülker, bu yıl çikolatada 28, şekerlemede ise 29 farklı ürün hazırladı. Çikolata ve şekerlemede yeni tatlar hazırlayan Ülker, yeni şekerlerini Ramazan Bayramında vatandaşların beğenisine sunmaya hazırlanıyor.

    İkramlık çikolatalar serisine yeni katılan, kakao krema dolgulu Ülker Buklet Çikolata, mor renkte şık tasarımlı kutusu ile hem misafirlere ikram etmek hem de hediye götürmek için lezzetli ve şık bir alternatif olacak. Ülker Sırma fındıklı ve Hindistan cevizli çikolata çeşitleri ise şık bir poşette farklı bir alternatif olacak.

    Çikolata ve şekerleme alışverişinde nelere dikkat edilmeli

    Ülker, Ramazan’da şekerleme ve çikolata alışverişinde vatandaşların dikkat etmesi gerektiği noktaları şöyle anlattı:

    “Çikolata ambalajı ürünü tamamen sarmalı

    Çikolataların görünümü parlak olmalı

    Üzerinde beyazlama olmamalı. Böyle bir durumda ürün yüksek sıcaklıkta veya soğukta kalmış olabilir.

    Çikolata ve çikolatalı ürünler buzdolabında değil, 18 ila 22 derece arasında saklanmalı

    Şekerlemede ise ambalajın kapalı olmasına ve ürünlerin 30 santigrat derecenin altında, oda şartlarında, güneş görmeyen serin ortamda saklanmasına dikkat edilmesi gerekiyor.”