Etiket: Çıkardı

  • Erzurum 2020’de 359 marka çıkardı

    Erzurum 2020’de 359 marka çıkardı

    Erzurum’dan 2020 yılında 359, 1995-2020 yılları kapsamında ise 3 bin 343 marka başvurusu yapıldı. İl marka başvurusu sayısı kaydında bölge illeri içinde 2020 yılında ve 26 yıllık düzeyde Malatya ve Elazığ’ın ardından 3’üncü sırayı aldı.

    Erzurum’dan 2020 yılında 359, 1995 – 2020 yılları kapsamında ise 3 bin 343 marka başvurusu yapıldı. İl marka başvurusu sayısı kaydında bölge illeri içinde 2020 yılında ve 26 yıllık düzeyde Malatya ve Elazığ’ın ardından 3’üncü sırayı aldı. Erzurum’dan geçen yıl başvurusu yapılan 359 markadan 164’ü tescil edildi.

    Erzurum Yıllık Dağılım

    Erzurum’dan 1995’te 19, 1996’da 24, 1997’de 18, 1998’de 18, 1999’da 45, 2000 yılında 61, 2001’de 46, 2002’de 59, 2003’te 40, 2004’te 53, 2005’te 115, 2006’da 167, 2007’de 151, 2008’de 129, 2009’da 138, 2010’da 154, 2011’de 168, 2012’de 174, 2013’te 195, 2014’te 200, 2015’te 190, 2016X’da 197, 2017’de 232, 2018’de 186, 2019’da 205, 2020’de 359 marka başvurusu yapıldı.

    2020 Bölgesel Dağılım ve Erzurum’un Payı

    TÜRKPATENT verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, 2020 yılında Erzurum’dan 359, KUDAKA istatistik Bölgesi İllerinden 514, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 737, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 2 bin 245 marka başvurusu yapıldı. Erzurum’un marka başvuru payı KUDAKA Bölgesinde yüzde 69,84, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 48,71, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 15,99 oldu.

    1995 – 2020 Bölgesel Dağlımı ve Erzurum’un Payı

    DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, 1995 – 2020 yılları arasında Erzurum’dan 3 bin 343, KUDAKA istatistik Bölgesi İllerinden 4 bin 831, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinden 6 bin 835, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 21 bin 352 marka başvurusu kaydedildi. Erzurum’un marka başvuru payı KUDAKA Bölgesinde yüzde 69,19, Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 48,91, Doğu Anadolu Bölgesi toplamında yüzde 15,65 oldu.

    Bölge İlleri 2020 Dağılımı

    Erzurum 2020 yılında marka başvuru sayısı bakımından 3’üncü sırayı aldı. Dönemde; Malatya’dan 614, Elazığ’dan 410, Erzurum’dan 359, Van’dan 297, Erzincan’dan 116, Ağrı’dan 93, Kars’tan 55, Iğdır’dan 46, Muş’tan 55, Bingöl’den 51, Bitlis’ten 63, Hakkari’den 28, Tunceli’den 29, Ardahan’dan ise 29 marka başvurusu yapıldı.

    Bölge İlleri 1995 – 2020 Dağılımı

    Erzurum 1995 – 2020 yılları arasında marka başvuru sayısı bakımından Malatya ve Elazığ’ın ardından 3’üncü oldu. Dönemde; Malatya’dan 5 bin 857, Elazığ’dan 4 bin 476, Erzurum’dan 3 bin 343, Van’dan 2 bin 411, Erzincan’dan bin 296, Ağrı’dan 685, Kars’tan 602, Iğdır’dan 524, Muş’tan 499, Bingöl’den 461, Bitlis’ten 424, Hakkari’den 364, Tunceli’den 217, Ardahan’dan 193 marka başvurusu yapıldı.

    Erzurum Marka Başvurusunda 38’inci

    Erzurum 2020 yılında marka başvuru sayısı yüksekliği bakımından iller sıralamasında 38’inci oldu. Marka başvuru sayısının en yüksek olduğu 40 il; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Adana, Mersin, Denizli, Kayseri, Muğla, Hatay, Sakarya, Manisa, Balıkesir, Eskişehir, Samsun, Aydın, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Trabzon, Diyarbakır, Şanlıurfa, Çanakkale, Afyonkarahisar, Malatya, Mardin, Kütahya, Düzce, Isparta, Elazığ, Rize, Nevşehir, Ordu, Sivas, Erzurum, Çorum, Batman olarak sıralandı.

    Erzurum Tescilli Markada 40’ıncı

    Erzurum 164 tescilli marka sayısıyla, Türkiye illeri tescil edilen marka sayısında 40’ıncı oldu. Marka tescil sayısının en yüksek olduğu iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep, Konya, Kocaeli, Adana, Mersin, Denizli, Kayseri, Muğla, Eskişehir, Manisa, Hatay, Balıkesir, Sakarya, Aydın, Samsun, Tekirdağ, Şanlıurfa, Çanakkale, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Trabzon, Diyarbakır, Mardin, Malatya, Isparta, Elazığ, Nevşehir, Kütahya, Düzce, Ordu, Rize, Bolu, Batman, Çorum, Erzurum olarak belirtildi.

  • Yankı, paket yemekte raf ömrünü 60 güne çıkardı

    Yankı, paket yemekte raf ömrünü 60 güne çıkardı

    Kurulu kapasitenin yüzde 90’ı ile hizmet vererek günlük 13 bin kişiye yemek üreten Yankı Yemek & Catering A.Ş., 2020 yılında yoğunlaştırdığı Ar-Ge faaliyetleri ile raf ömrü uzun ürün ve yöntemlere odaklandı. Bu yıl hizmet ağını genişleterek perakende satışı da hedefleyen firma, 2021 sonunda yüzde 20 ila 25 seviyesinde büyüme hedefliyor.

    Bursa’da Çalı Sanayi Bölgesi’ndeki modern tesislerinde sanayi tesisleri ve iş yerleri için yemek üreten Yankı Yemek A.Ş., taşımalı yemeğin yanı sıra yerinde üretim hizmeti de veriyor. Geleneksel yöntemler kullanarak üretimini gerçekleştirdiği gıdaları hiçbir kimyasal katkı kullanmadan raf ömrünü 60 güne çıkararak paket yemek ile perakende ve EDT (Ev dışı Tüketim) sektörüne de adım atmaya hazırlanıyor. Firmanın Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Dönmez, pandeminin etkilerinin çok yoğun hissedildiği 2020 yılında, hızlı ve yerinde atılımlar yaparak verimli bir yıl geçirdiklerini söyledi.

    2020 yılı için yüzde 10 ila 20 seviyesinde büyüme hedeflediklerini ancak pandemi nedeniyle sadece mevcudu korumayı başardıklarını belirten Coşkun Dönmez, “2020’de enflasyon kaybı yaşadık. Bu yıl hedefimiz yüzde 20 ila 25 büyümek. 2020’nin verimsizliğini bu yıl kapatmak istiyoruz” dedi.

    Yeni iş alanları geliştirmeye odaklandıklarından da bahseden Coşkun Dönmez, “Sanayinin yanı sıra zincir restoranlara ve kafelere de hizmet veriyoruz. Pandemi döneminde yaptığımız çalışmalar sayesinde iki patentli ürünümüzü de bu yıl pazara sunuyor olacağız. Mühendis kadromuz ile yürüttüğümüz Ar-Ge (Araştırma ve geliştirme) faaliyetleri kapsamında, raf ömrü ve dolayısı ile son kullanma tarihi daha uzun olan ürünler üzerinde çalışıyoruz. 2020 yılında Ar-Ge faaliyetlerine odaklandık. Bu yıl da ürünlerimizi piyasaya çıkarma dönemimiz olacak. Ürünlerimizi perakendeye uygun hale getiriyoruz” şeklinde konuştu.

  • Tarla ile market arasındaki fiyat farkı üreticiyi çileden çıkardı

    Tarla ile market arasındaki fiyat farkı üreticiyi çileden çıkardı

    Örtü altı sebze üretiminin merkezi Antalya’nın Kumluca İlçesinde domates üreticileri, yüksek masraflarla ürettikleri domateslerin Kumluca hal çıkışı ile büyükşehirlerdeki market fiyat farkının ortadan kaldırılmasını istiyor.

    Kumlucalı domates üreticileri, Kumluca Hal çıkışı 1. 80 Lira olan domates fiyatlarının büyük şehir market raflarında veya pazarlarında 10 Lira olmasının nedenini sordu.

    Domates Üreticisi Hatice Kanga (60), serada dalından topladığı domatesleri kasaya yerleştirirken aradaki fiyat farkını kendilerinin bile anlamadığını söyledi. Kanga, “Bu domatesleri böyle topluyoruz. Burada 1 Lira 80 Kuruş İstanbul’da 10 Lira. Bu aradaki farkı kim yiyor” dedi.

    Kumluca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı ve domates üreticisi Mustafa Çetin ise domatesi Kumluca Hal’ine 1.80 Liraya sattıklarını, üzerine 1 Lira paketleme ve nakliye ücreti koyulması durumunda 2.80 TL olacağını belirterek ” İstanbul’a bu domates 2.80 Liraya ulaşıyor. Neden tüketici bu domatesi 10 Liraya yiyor. Bu aracıların araştırılması gerekiyor. Eğer bu konuyu araştırırsak üretimden tüketime güzel bir ağ oluşturursak hem üretici maliyetinin altında satarak zarar etmez. Hem de tüketici çok yüksek fiyatlarla beli bükülmez. Sofrasına bu sağlıklı yiyecekleri koyar. Bizim sloganımız bu, “Hem üreticinin hem de tüketicinin beli bükülmesin” dedi.

  • Sındırgı’da karın tadını çocuklar çıkardı

    Sındırgı’da karın tadını çocuklar çıkardı

    Balıkesir’in Sındırgı ilçesinde yağan kar yağışıyla birlikte ilçede kartpostalları aratmayacak görüntüler oluştu. İlçede yağan karla birlikte çocuklar kartopu oynarken, bazı vatandaşlar da mermerde et pişirerek kar yağışının keyfini çıkardı.

    Balıkesir’in Sındırgı ilçe merkezinde öğle saatlerinde şiddetini artıran kar yağışıyla birlikte çocuklar soluğu kartopu oynamada aldı. Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle evlerinin önüne aileleriyle birlikte çıkan çocuklar kartopu oynayarak kar keyiflerini objektife poz vererek ölümsüzleştirdi. Aileleriyle birlikte kartopu oynayan çocuklar mutluluklarını dile getirirken, aile büyükleri de kar yağışından çocuklarının büyük keyif aldıklarını ifade etti. Kar yağışıyla birlikte ilçede kartpostalları aratmayan görüntüler oluşurken belediye ekipleri de cadde ve sokaklarda tuzlama çalışmaları yaptı. Belediye ekipleri ayrıca ilçe merkezine yakın yollarda görev alarak vatandaşların yolda kalmaması için ekipleri hazır tuttu.

    Kar yağışının etkili olduğu ilçede bazı vatandaşlar da kar keyfini mangal yaparak çıkardı. İlçeye yakın kırsal mahallelerde doğaya çıkan bazı vatandaşlar mermer üzerinde et pişirdi.

  • Sakarya’da polis ekipleri gönüllerince karın keyfini çıkardı

    Sakarya’da polis ekipleri gönüllerince karın keyfini çıkardı

    Sakarya’da etkisini gösteren kar yağışının kenti beyaza bürümesinin ardından dışarı çıkan vatandaşların yanı sıra polis ekipleri de gönüllerince karın keyfini çıkardı. O anlar ise yüzlerde gülümseme bıraktı.

    Sakarya’nın yüksek kesimlerinde etkisini gösteren kar akşam saatlerinde kent merkezinde de etkisini gösterdi. Uzun zamandır sıcak giden havanın aniden düşmesi ile birlikte akşam saatlerinde şehirde kar yağışı başladı. Etkisini gösteren kar, kısa süre içerisinde cadde ve sokakları beyaza bürüdü. Kentin beyaza bürünmesinin ardından dışarı çıkan vatandaşların yanı sıra Sakarya İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Yunus Timleri de gönüllerince karın keyfini çıkardı. O anlar ise yüzlerde gülümseme bıraktı.