Etiket: çeşidi

  • Soğuk ve kuraklığa dayanıklı buğday çeşidi geliştiriliyor

    Sivas Cumhuriyet Üniversitesi ülkemizdeki buğday üretiminde devrim oluşturacak bir çalışma yürütüyor.

    Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Meslek Yüksek Okulu Bitki ve Hayvan Üretim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tolga Karaköy öncülüğünde yürütülen çalışmada, buğday üretiminin karşı karşıya bulunduğu en büyük tehditlerden biri olan soğuk ve kuraklığa çözüm bulunacak. Dört yıldır sürdürülen çalışmaların neticesinde, soğuk ve kuraklığa dirençli anaçlar üzerinde yapılan melezleme çalışması sonuç verdiğinde bu etkenlerden ortaya çıkan ürün kaybı da ortadan kaldırılabilecek.

    Yürütülen çalışma hakkında bilgi veren Doç. Dr. Tolga Karaköy, projede önemli mesafe aldıklarını belirterek, “Sivas bölgesine uygun yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde çalışmalar yaptık. Uygulama alanımızda 500 ayrı buğday hattı oluşturduk. Bu buğday hatlarının Sivas ekolojik koşullarında uyum yeteneğini tespit ettik. Özellikle Sivas’ın soğuğa ve kuraklığa dayanıklı anaçlarla melezlemeler yaparak yeni ıslah hatları da oluşturuyoruz. Bu çalışmayı yaklaşık 4 yıldır yürütüyoruz. Bu süre zarfında Sivas’a oldukça uygun çeşitler elde ettik. Bu çeşitler özellikle soğuk ve kuraklığa son derece toleranslı. İlerleyen yıllarda Sivas için uygun buğday çeşidi ve çeşitlerini de iyimize kazandırmış olacağız” dedi.

    Bölge iklimine uygun çeşitler üzerinde çalıştıklarına dikkat çeken Karaköy, “Islah çalışmalarımızda çeşidin bölgemizin ilkim koşullarına uygun olmasına dikkat ediyoruz. Bölgemizde buğday Ekim ayında ekilip Haziran ayında hasat edilmekte. Bölgemizde ki en önemli sorun kuraklık ve soğuğa karşı tohumun dayanıklı olması. Biz öncelikle kuraklığa karşı toleranslı ve dayanıklı çeşitleri seçtik” diye konuştu.

  • MAY Tohum yeni yonca çeşidi ’Classe’yi ürün protföyüne ekledi

    Sebze, tarla, endüstri ve yem bitkileri tohumlarının üretim ve satışı konularında 1978 yılından bu yana faaliyet gösteren MAY Tohum, yem bitkilerinden yonca türünde yeni bir çeşit olan Classe’yi ürün yelpazesine ekledi.

    Türkiye’nin birçok ana üretim bölgesinde yapılan deneme ekimleri sonuçlarına göre yüksek verimlilik ve protein değerleri ile dikkatleri üzerine çeken Classe, 2017 itibariyle MAY Tohum’un yeni yonca çeşidi olarak üreticilerin takdirine sunulacak. Classe çeşidi hakkında bilgi veren MAY Tohum Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hamdi Çiftçiler, “Son yıllarda odaklandığımız türlerden olan yem bitkileri grubunda mısır ve yonca türlerinde ürün portföyümüzü her geçen yıl genişletiyoruz. Hedefimiz hem gıda değerleri, hem de verimlilikleri yüksek çeşitleri ürün portföyümüze katarak, üreticilerin ve hayvancılık işletmelerinin ihtiyaç ve beklentilerine cevap vermek” diye konuştu.

    Yonca türünde mevcut İside çeşidine yepyeni bir çeşit olan Classe’yi de dahil ettiklerini belirten Çiftçiler, “Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi tarafından üretim izni alınan Classe, piyasadaki birçok rakibine göre daha yüksek verimlilik ve protein değerlerine sahip bir çeşit olarak yem bitkileri ürün portföyümüzü daha da güçlendirdi. MAY Tohum olarak yem bitkileri grubundaki çeşitlerimizle hem üreticisine hem de hayvancılık işletmelerine daha çok kazandırmanın haklı gururunu yaşıyoruz“ şeklinde konuştu.