Etiket: Çekirdeksiz

  • Çekirdeksiz sofralık ve kuru üzümün merkezi Manisa

    TÜİK tarafından yayınlanan 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8,7’lik bir artış göstererek 1 milyon 240 bin tona yükseldi. Üretimin yüzde 87,4’ünü karşılayan Manisa, 1 milyon 83 bin 710 tonla ilk sırada yer aldı.

    TÜİK tarafından yayınlanan bilgilere göre 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 1 milyon 83 bin 710 ton ile Manisa oldu. Manisa’nın bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 87,4’ünü karşıladığını kaydeden TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Manisa’da kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçelerin sırasıyla 220 bin 670 tonla Alaşehir, 196 bin 601 tonla Salihli, 170 bin 958 tonla Saruhanlı, 104 bin 598 tonla Ahmetli ve 102 bin 214 tonla Şehzadeler ilçesi olduğunu söyledi. Akyol ayrıca Demirci, Gördes, Selendi ve Soma ilçelerinde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi yapılmadığını vurguladı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdekli üzüm üretiminin ise bir önceki yıla göre yüzde 8,3’lük bir azalış göstererek 363 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa’nın, 744 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi ile en fazla üretim yapan 23. il konumunda olduğunu, Türkiye üretiminin yüzde 0,2’sini karşıladığını kaydetti. Akyol, Turgutlu ilçesinde 387 tonluk, Kula ilçesinde 344 tonluk ve Yunusemre ilçesinde ise 13 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi yapılmakta olup diğer ilçelerde herhangi bir üretim yapılmadığını dile getirdi.

    Sofralık çekirdeksiz üzümde de Manisa 1. sırada

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 9,4’lük bir artış göstererek 668 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, “2017 yılı geçici verilerine göre sofralık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 385 bin 741 tonluk üretim ile Manisa’dır. Manisa bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 57,7’sini karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 202 bin 796 ton, Sarıgöl 158 bin 218 ton, Salihli 18 bin 174 ton, Turgutlu 3 bin 129 ton ve Kırkağaç bin 114 tondur. Ahmetli, Akhisar, Demirci, Gölmarmara, Gördes ve Selendi ilçelerinde ise herhangi bir üretim yapılmamıştır” dedi.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdekli üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 4,4’lük bir artış göstererek 1 milyon 441 bin tona çıktığını kaydeden Akyol, “Öte yandan 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa, 57 bin 394 tonluk sofralık çekirdekli üzüm ile en fazla üretim yapan 8. il konumunda olup Türkiye üretiminin yüzde 4’ünü karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdekli üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 33 bin 693 ton, Sarıgöl 6 bin 816 ton, Gördes 4 bin 373 ton, Salihli 3 bin 909 ton ve Kula 2 bin 232 tondur. Gölmarmara ve Turgutlu ilçelerinde hiç üretim yapılmamıştır.” ifadelerini kullandı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde şaraplık üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 3,3’lük bir artış göstererek 488 bin ton olduğunu kaydeden Akyol şunları söyledi:

    “2017 yılında ülkemizdeki üretilen şaraplık üzümün yüzde 1,4’ü yani 6 bin 830 tonu Manisa’da üretilmiştir. Manisa ilinde üretilen şaraplık üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Turgutlu 2 bin 348 ton, Alaşehir bin 524 ton, Saruhanlı bin 174 ton, Kula 880 ton ve Salihli 446 tondur. Ahmetli, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Selendi, Soma ve Şehzadeler ilçelerinde herhangi bir şaraplık üzüm üretimi yapılmamıştır.”

  • Çekirdeksiz sofralık ve kuru üzümün merkezi Manisa

    TÜİK tarafından yayınlanan 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi bir önceki yıla göre yüzde 8,7’lik bir artış göstererek 1 milyon 240 bin tona yükseldi. Üretimin yüzde 87,4’ünü karşılayan Manisa, 1 milyon 83 bin 710 tonla ilk sırada yer aldı.

    TÜİK tarafından yayınlanan bilgilere göre 2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 1 milyon 83 bin 710 ton ile Manisa oldu. Manisa’nın bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 87,4’ünü karşıladığını kaydeden TÜİK Manisa Bölge Müdürü Dr. Mehmet Akyol, Manisa’da kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçelerin sırasıyla 220 bin 670 tonla Alaşehir, 196 bin 601 tonla Salihli, 170 bin 958 tonla Saruhanlı, 104 bin 598 tonla Ahmetli ve 102 bin 214 tonla Şehzadeler ilçesi olduğunu söyledi. Akyol ayrıca Demirci, Gördes, Selendi ve Soma ilçelerinde kurutmalık çekirdeksiz üzüm üretimi yapılmadığını vurguladı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde kurutmalık çekirdekli üzüm üretiminin ise bir önceki yıla göre yüzde 8,3’lük bir azalış göstererek 363 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa’nın, 744 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi ile en fazla üretim yapan 23. il konumunda olduğunu, Türkiye üretiminin yüzde 0,2’sini karşıladığını kaydetti. Akyol, Turgutlu ilçesinde 387 tonluk, Kula ilçesinde 344 tonluk ve Yunusemre ilçesinde ise 13 tonluk kurutmalık çekirdekli üzüm üretimi yapılmakta olup diğer ilçelerde herhangi bir üretim yapılmadığını dile getirdi.

    Sofralık çekirdeksiz üzümde de Manisa 1. sırada

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 9,4’lük bir artış göstererek 668 bin ton oluğunu kaydeden Akyol, “2017 yılı geçici verilerine göre sofralık çekirdeksiz üzüm üretim miktarı en yüksek il 385 bin 741 tonluk üretim ile Manisa’dır. Manisa bu üretim miktarı ile Türkiye üretiminin yüzde 57,7’sini karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdeksiz üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 202 bin 796 ton, Sarıgöl 158 bin 218 ton, Salihli 18 bin 174 ton, Turgutlu 3 bin 129 ton ve Kırkağaç bin 114 tondur. Ahmetli, Akhisar, Demirci, Gölmarmara, Gördes ve Selendi ilçelerinde ise herhangi bir üretim yapılmamıştır” dedi.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde sofralık çekirdekli üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 4,4’lük bir artış göstererek 1 milyon 441 bin tona çıktığını kaydeden Akyol, “Öte yandan 2017 yılı geçici verilerine göre Manisa, 57 bin 394 tonluk sofralık çekirdekli üzüm ile en fazla üretim yapan 8. il konumunda olup Türkiye üretiminin yüzde 4’ünü karşılamaktadır. 2017 yılında, Manisa ilinde üretilen sofralık çekirdekli üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Alaşehir 33 bin 693 ton, Sarıgöl 6 bin 816 ton, Gördes 4 bin 373 ton, Salihli 3 bin 909 ton ve Kula 2 bin 232 tondur. Gölmarmara ve Turgutlu ilçelerinde hiç üretim yapılmamıştır.” ifadelerini kullandı.

    2017 yılı geçici verilerine göre, ülkemizde şaraplık üzüm üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 3,3’lük bir artış göstererek 488 bin ton olduğunu kaydeden Akyol şunları söyledi:

    “2017 yılında ülkemizdeki üretilen şaraplık üzümün yüzde 1,4’ü yani 6 bin 830 tonu Manisa’da üretilmiştir. Manisa ilinde üretilen şaraplık üzüm üretiminin en fazla olduğu ilçeler sırasıyla Turgutlu 2 bin 348 ton, Alaşehir bin 524 ton, Saruhanlı bin 174 ton, Kula 880 ton ve Salihli 446 tondur. Ahmetli, Demirci, Gölmarmara, Gördes, Kırkağaç, Köprübaşı, Sarıgöl, Selendi, Soma ve Şehzadeler ilçelerinde herhangi bir şaraplık üzüm üretimi yapılmamıştır.”

  • İhracatçıdan, “TMO, fındık ve çekirdeksiz kuru üzümde olduğu gibi kuru kayısıda da rol oynamalı” talebi

    Tarihinde ilk kez geçen sezon çekirdeksiz kuru üzüm alımı yapan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu sezon kuru üzümün yanında kuru kayısıda da rol sahibi olması talep ediliyor.

    Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, “Ülkemiz, dünya geneli kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzümün üretim ve dış satımında söz sahibi ve bu ürünlerin yüzde 85-90’ı ihraç ediliyor. Bu ürünlerin rekoltesinin yüksek olduğu dönemde, ihracatta sürekliliğinin sağlanması ve ülkemizin döviz kaybının önüne geçilmesi için TMO’nun devreye girmesini bekliyoruz” diye konuştu.

    Celep sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde dünya piyasalarında Amerikan üzümü 4 bin ABD Doları, Avustralya üzümü 3 bin ABD Doları, Şili ve Güney Afrika üzümü 2 bin 700 Dolar, Arjantin üzümü 2 bin 500 dolar üzerinden alıcı bulurken Türk üzümü ortalama fiyatı bin 650 dolardan işlem görüyor. Bu durum ülkemiz adına yaklaşık 300 milyon dolar döviz kaybı anlamına geliyor. TMO geçen yılki müdahale alımı ile Türkiye’ye 100 milyon dolar kazandırdı. Kuru üzüm uygun depolama şartlarında iki yıla kadar saklanabiliyor. Hep birlikte, el ele vererek Türk kuru üzümünün dünya piyasalarındaki değerini artırmak için çaba göstermek durumundayız.”

    Celep, TMO Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp ile Ege İhracatçı Birliklerinde bir araya geldiklerini belirterek, “Geçen sezon TMO’nun ilk kez çekirdeksiz kuru üzüm piyasasına girmesinin faydasını ihracatımızda yaşadık. Fındıkta olduğu gibi, çekirdeksiz kuru üzümde ve kuru kayısıda, özellikle üretimin yüksek olduğu ürün yıllarında TMO’nun devreye girmesini talep ediyoruz. Kuru kayısıda ihraç fiyatlarının 3 dolar ile 10 dolar arasında dalgalanması sürekliliğe engel. Katma değerli ihracat ve sürekliliği sağlamak için TMO’nun müdahale alımı yapması en büyük beklentimiz. TMO’nun müdahalesi, üretimden ihracata tüm paydaşlara ve ülkemizin döviz gelirlerinin korunup artmasına katkı yapacaktır” şeklinde konuştu.

    Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür Yardımcısı Cihan Soyalp’in katılımıyla Ege İhracatçı Birliklerinde düzenlenen sektörel değerlendirme toplantısına, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, Türkiye Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Osman Öz, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ve Türkiye’nin önde gelen kuru üzüm imalatçı ve ihracatçıları katıldı.

  • Salihli’de çekirdeksiz kuru üzüm konuşuldu

    Ege Bölgesinin en önemli ihracat ürünü olan çekirdeksiz kuru üzüm Salihli Ticaret Borsası ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde konuşuldu.

    Salihli Ticaret Borsası ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Manisa’daki Çekirdeksiz Kuru Üzüm İşletmelerinin İhracat Potansiyelinin Geliştirilmesi” projesi Lidya Sardes Termal Hotel’de gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, projenin üzüm üreticileri ve üzüm işletmelerine yol gösterici olmak amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi. Proje kapsamında üzümün maliyetinin tespit edildiğini vurgu yapan Aksoy, “Yapılan analizler neticesinde 1 dekar bağdan elde edilen kuru üzüm maliyetinin çok yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Maliyetlerinin en başında akaryakıt alırken, buna işçilik, gübreleme, sulama, ilaçlama maliyetleri takip etmektedir” dedi. Üreticilerin her üretim dönemine borçlu girdiğine dikkat çeken Aksoy “Üreticimiz mahsulünü sattıktan sonra borçlarını ödemekte, ellerinde ise geçimlerini sağlayacak para kalmamaktadır. Ayrıca üretimiz borçlanma yöntemine gidilmektedir. Eğer üretimiz maliyet kabusundan biraz olsun kurtarılırsa, daha nitelikli ürün yetiştirebilir ve para kazanabilir” dedi.

    Potansiyeli yüksek olan çekirdeksiz kuru üzümdeki kalıtımla ilgili çalışmaları dürdürdüklerini ifade eden Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, bununla ilgili geçmiş yıllarda yapmış oldukları çalışmaların meyvelerini almaya başladıklarını söyledi. Salihli’nin %60’nın tarımla uğraşan çağdaş bir kent olduğunu vurgu yapan Belediye Başkanı Zeki Kayda ise “Salihli potansiyeli çok yüksek olan bir ilçemizdir. Artık kentimize yatırımcılar, yatırım yapılabilir bir kent olarak bakmaktadır. Artık bizlerinde çiftçilerimizin yanında, daha bilimsel bir şekilde yer almamızın zamanı gelmiştir. Bu çalışmalar bunu göstermektedir” dedi. Üzümden sonra Salihli’de zeytinciliğinde gelişmekte olduğunu belirten Kayda, kentte zeytin projesinin hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başladıklarını söyledi.

    Salihli ekonomisine en büyük katkı sağlayan tarım ürünlerinin başında üzüm geldiğini belirten Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu “Üzümün yanında ise birçok ürün üretimi ile Salihli Ovamız bereketli topraklara sahiptir. Buda Salihli, tarım ürünlerinin üretimi konusunda önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir” dedi.

    Türkiye’deki çekirdeksiz kuru üzümünün %85’nin Manisa’da yetiştiğini belirten Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yardımcı Doçent Doktor Umut Burak Geyikçi “Bölgenin en önemli ihracat ürünü ve ülke ekonomisine katma değeri en yüksek tarım ürünü olan çekirdeksiz kuru üzümü Manisa ilçeleri arasında ise en fazla üreten ilçe ise Salihli’dir. Salihli’de 4 bin 226 üreticimiz 118 bin 912 dönüm alanda 2016 yılında 211 bin ton üzüm üretimi gerçekleştirmiştir” dedi. Toplantıda ayrıca Yard. Doç. Dr. Burcu Mucan, Emre Kara, Dr. Hakan Atlı ve Prof. Dr. Mustafa Tepeci ve Ramazan Gökpınar tarafından katılımcılara proje hakkında bilgi aktarıldı.

    Lidya Sardes Termal Otel’de gerçekleştirilen toplantıya başta Kaymakam Turgut Çelenkoğlu olmak üzere Belediye Başkanı Zeki Kayda, Manisa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Kaya, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Yüksel, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Demir, Ziraat Odası Başkanı Necati Aktürk, Ak Parti İlçe Başkanı Selçuk Dinç, CHP İlçe Başkanı İsmet Kocabıyık ile davetliler katıldı.

  • TMO’dan çekirdeksiz kuru üzüm alımı

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın, kuru üzümde müdahale alımı yapılacağı müjdesini vermesi üzerine 6 alım merkezinde çekirdeksiz kuru üzüm alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), İzmir Ticaret Borsasında (İTB) da üreticilerden kuru üzüm alımı yapmaya başladı.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın Manisa ziyaretinde TMO’nun 4 TL fiyatla kuru üzüm alımı yapacağını açıklamasının ardından TMO, 18 Eylül’de Turgutlu, Salihli, Manisa, Saruhanlı, Alaşehir ve Sarıgöl olmak üzere toplam 6 noktada kuru üzüm alımlarına başladı. Bölge ekonomisi açısından önemli bir tarımsal değer olan kuru üzümden kendisine arz edilenlerin tamamını alacak şekilde programını yapan TMO, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatı oluşumunda önder olan ve söz konusu fiyatların uluslararası piyasalarda da referans alındığı İzmir Ticaret Borsasında da alımlara başladı. İTB’de düzenlenen ilk kuru üzüm alımı töreninde konuşan TMO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, “Biz teorik olarak 310 bin ton almaya talibiz” dedi.

    “Düzenli bir sistemi de kurmamız lazım”

    Altı noktada alım yapıldığını kaydeden Kemaloğlu, “Satın aldığımız üzümün yaklaşık 3 milyon TL değeri var. Bugünün anlam ve önemine binaen 1 milyon TL’yi üretici hesaplarına aktarıyoruz. Bizim rolümüz bir çeşit hakemlik. Oyuncu olma gibi bir niyetimiz yok. Üzüm fiyatlarında bir düşüş endişesi yaşandı. Rekoltede sorun yoktu, ihracatın da iyi gideceği kanaati var ama bu piyasa bir beklentidir. Biz de beklentileri yönetmek üzere varız. Bugün üzüm fiyatı 4 TL eşiğinin üzerinde. Amaç yerini buluyor. Teorik olarak 310 bin ton almaya talibiz. İlk günden itibaren görevimizi yapmaya başladığımızı hissediyoruz. Gelinen noktadan mutluyuz ama meseleye dönemsel bakmıyoruz. Yerleşmeye gelmedik ama düzenli bir sistemi de kurmamız lazım. Tarafları makul düzeyde buluşturacak piyasa kurallarını oluşturmamız lazım. Bizim amacımız, madem devletin kurumu üzüme müdahale için bölgeye geldi, hadi bunu fırsata çevirelim” diye konuştu.

    “Lisanslı depoculuğu hayata geçirelim”

    Tarım piyasasının temelinde arz talep dengesizliği sorunu olduğunu ifade eden Kemaloğlu, şöyle devam etti:

    “Üzüm hasat edildiğinde bütün üreticiler ‘biz hasadı yaptık, satmamız lazım’ diyor. ‘Bekleyin, fiyatı artacak’ diyoruz. O da, ‘Ankara’dan söylemek kolay ama bu üzümü koyacak depo lazım’ diyor. Bunu çözmenin temel başlangıcı depoculuktur. Gelin beraberce üzümde modern dünyanın kullandığı alt yapıyı kuralım, lisanslı depoculuğu hayata geçirelim. Şartları koymadığımız sürece bazen devletin müdahalesi sert olabiliyor ama biz gelinen noktadan çok mutluyuz. İnşallah üreticiler de mutlu olacaktır. Fiyatların arzulanan noktaya geleceğini düşünüyorum.”

    “Üzüm Türkiye için çok değerli bir ürün”

    İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de törende yaptığı konuşmada, “Borsa olarak üzüm salonumuzda 93 yıldır öncü bir rol üstleniyoruz. Üzüm Türkiye için çok değerli bir ürün. Ülkemizde herkesin emeğinin hakkını alması için çalışmaya gönüllüyüz ve bunun arkasındayız. Bu ve bundan sonra da devletimizle işbirliği yapmaya ve Türk tarımsal ürünlerin ederini, değerini arttırmak için birlikte çalışmaya her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.

    İlk kuru üzüm alımı

    TMO tarafından İTB’de ilk kuru üzüm alımı gerçekleştirildi. Alımda sembolik olarak, 9 numara kalitede 3,5 ton üzüme 4,5 TL verilirken, geri kalan 10 numara kalitede olan 16,5 ton üzüm ise 5 TL’den alındı. Ancak TMO’nun 9 numara kalitedeki üzüme 4 TL, 10 numara kalitedeki üzüme 4,30 TL fiyat verdiği; bugünkü satışın sembolik olduğu belirtildi.