Etiket: çayının

  • Oltu Çayı’nın debisi yükselmeye başladı

    Oltu Çayı’nın debisi yükselmeye başladı

    Erzurum’un Oltu ilçesinde dağlardaki karların erimesi ile birlikte Oltu Çayı’nın debisi yükselmeye başladı.

    İlkbahar yağmurları yağmamasına rağmen karların erimesi nedeniyle Oltu Çayı’nın debisinin yükselmesi tedirgin etmeye başladı. Oltu Çayı kenarında iş yeri bulunan Bayram Arpa, “Oltu Çayı yükselmeye başladı. Oltu Çayı etrafında yaşayan esnaflar olarak oldukça tedirgin yaşıyoruz ve maalesef bunu her yıl yaşıyoruz. Henüz yağmurlar yağmadı. Yağmurlar yağınca Oltu Çayı’nın debisi daha da yükseliyor. İnşallah bu sene bunu yaşamayız. Bu bahar ayını mutlu bir şekilde geçiririz” dedi.

    Muhammet Öztürk ise “Kar suları erimeyle birlikte Oltu Çayı’nın debisi artmaya başladı. İnşallah sular fazla gelip sağa sola zarar vermez” diye konuştu.

    Nuri Çelik de “Karların erimesi ile birlikte Oltu Çayı şenlendi. İnşallah bu şenlenmesi ile sağa sola zarar vermez akışına göre devam eder” ifadelerini kaydetti.

  • Gürleyik Çayı’nın doğal yapısı tehlike altında

    Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy, Gürleyik Çayı içerisinde yürüyüş yapılmaması için çağrıda bulundu.

    Eskişehir’in sayılı doğal güzelliklerinden olan, Mihallıçık ilçesindeki Gürleyik Çayı; akış rejimi, doğa içindeki setlenmesi, doğal yapısı ve suyunun temizliği ile nadir akarsu ekosistemlerinden biri olarak biliniyor. Pek çok turistin ve doğaseverin ilgisini çeken bu bölge bilinçsizlik nedeni ile oldukça zarar görüyor. Yetkililer, Gürleyik Çayı içerisinde düzenli olarak sık sık trekking (doğa yürüyüşü) yapılmasının ekosisteminde bulunan pek çok omurgalı, omurgasız hayvan türleri ile sucul hayvanların yok olmasına sebebiyet verdiğini belirtiyor.

    Gürleyik Doğal ve Tarihi Varlıkları Koruma Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy, doğal ekosistemin dengesini bozan bu tarz faaliyetlerin önüne geçmek adına önemli açıklamalarda bulundu. Gürsoy, “Doğa bir bütün olup kendi içinde bir dengeye sahiptir. Doğal güzelliklerimizden sosyal anlamda yararlanmak doğaya ve içerdiği canlılara zarar verilmesi anlamına gelmemelidir. Gürleyik Çayı gibi doğa harikası bir bölgede kalabalık gruplar halinde sürekli su içinden trekking yapılması, akarsuyun ekolojik dengesini bozacak, belki de henüz bilmediğimiz türlerin daha farkına bile varmadan yok olmasına sebep olabilecektir” şeklinde konuşarak Gürleyik Çayı içerisinde yürüyüş yapılmaması için çağrıda bulundu.

  • ÇAYKUR Türk çayının lezzeti ve hikayesi ile Finlandiya’da

    ÇAYKUR, Türk çayının lezzetini ve hikayesini anlatmaya devam ediyor.

    Yunus Emre Enstitüsü tarafından koordine edilen ve 60 ülkede toplam 135 irtibat noktasında Türk kültürünü, sanatını, dilini, tarihini ve insanını tanıtım için “Colours of Anatolia – Anadolu’nun Renkleri” etkinliği programı çerçevesinde Finlandiya’da bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve ÇAYKUR tanıtım TIR’ı Türk çayının lezzetini ve hikâyesini anlatmaya devam ediyor.

    Finlandiya’da çeşitli temaslarda bulunan ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu beraberinde Eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak ve EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Erenle birlikte bir dizi ziyaretler gerçekleştirdiler.

    Finlandiya Tatar Müslümanları Merkezini Ziyaret eden Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu burada merkezin başkanı Okan Daher tarafından ağırlandı. Genel Müdür Sütlüoğlu daha sonra Türkiye’nin Helsinki Büyükelçisi Adnan Başağa’yı ziyaret etti. Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu beraberinde Eski Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Nafiz Özak ve EkoAvrasya Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Eren’le birlikte KKTC Helsinki temsilciliğini ziyaret ettiler. Ziyarette KKTC Helsinki temsilcisi Hüsnü Duba tarafından ağırlanan heyet bir süre sohbet ettiler.

    Ziyaretlerin sonunda Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu ziyaretlerin anısına ÇAYKUR ürünlerinden oluşan hediye paketi takdim etti.

  • Çamurlu sular, Munzur Çayı’nın rengini değiştirdi

    Tunceli’nin Ovacık ilçesinde, şiddetli sağanak yağışlar sonrası çamurlu sular sebebiyle Munzur Çayı’nın rengi değişti.

    Meteorolojinin uyardığı ve bir çok kentte sele neden olan yağışlar, Tunceli’nin Ovacık ilçesinde de ara ara etkisini gösteriyor. Sağanak yağışlar nedeniyle Munzur Çayı’nın debisinde büyük oranda artış yaşandı. Şiddetli yağışlar sonrası eriyen kar suları ve yükselen derelerden etkilenen Munzur Çayı’nda renk değişikliği meydana geldi. Daha önce berrak renkte olan çay suyu, sağanak yağışlar ve tepelerden gelen çamurlu sularının etkisiyle kahverengiye dönüştü.

    Toprak kaymaları ve aşınmalarının da yaşandığı çay kıyılarında, birçok ağaç ise suların ortasında kaldı.

  • Dr. Saraç, zerdeçal çayının formülünü açıkladı

    Diyarbakır’a gelen Dr. Ender Saraç, insan sağlığına birçok faydası olduğu belirtilen zerdeçal çayının formülünü açıkladı.

    Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Diyarbakır İl Kadın Girişimciler Kurulu (KAGİK) ve Diyarbakır Ticaret Borsası’nın da (DTB) katkıları ile Diyarbakır’a gelen ve tamamlayıcı tıp üzerine çalışmalarıyla tanınan Dr. Ender Saraç, DTB konferans salonunda Diyarbakırlı kadınlarla bir araya geldi. Saraç, DTB Başkan Yardımcısı Ramazan Özkılıç, yönetim kurulu üyesi Şükrü Boylu, KAGİK Başkanı Hatice Akyıl, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile merkez Sur ve Bağlar ilçelerinden 250 kadının katıldığı programında, insan sağlığına birçok faydası bulunan zerdeçal çayının formülünü de ilk kez paylaştı.

    Zerdeçal çayının ömrü uzatan, vücuttan toksin atan, genç ve diri kalmaya yardımcı olan, vücuttaki şişlikleri ve ödemi temizleyen müthiş bir çay olduğun belirten Dr. Saraç, şunları kaydetti:

    “Yapılışı çok basit. Bir büyük bardak oldukça kaynar suya bir tatlı kaşığı toz zerdeçal ve bir tatlı kaşığı kadar da rezene tohumu koyuyorsunuz. 4-5 dakika kadar demleniyor. Demlendikten sonra bunları süzüyorsunuz ve içerisine sadece 6-7 damla taze limon damlatıyorsunuz. Tadı buruk gelir içemem diyorsanız, iki çay kaşığı kadar da kaliteli bal koyabilirsiniz. Bu ılındıktan sonra her sabah aç karnına yudum yudum tadına hissederek içiyorsunuz. Sonrasında kahvaltı yapabilirsiniz. Böylece 3 hafta içerisinde vücuttan toksinler atılır, ağır metallerin temizlenmesine yardımcı olur. Karaciğer ve safrayı temizler, ciltteki lekeleri ve olumsuzlukları da geriletiyor.”

    Lice’de yetişen botav bitkisi ile ilgili bilgi veren Saraç, “Damar açıcı özelliği var. Aynı zaman karaciğer ve sarılık hastalıklarında yardımcı olabilir. Yapılışı çok kolay 4 litre suya 100 gram kadar botavı koyuyorsunuz. Birkaç dakika kaynadıktan sonra süzüp 40 gün kadar sabah öğle ve akşam birer bardak içiyorsunuz. Mardin küşüdünün şeker hastalarında şekerin düşmesi, karaciğer ve safranın kendini temizlemesi için kullanılabilir. 4 litre suya 100 gram kadar Mardin küşüdü 5-6 dakika demlendikten sonra sabah öğle akşam tok karnına içiyorsunuz” dedi.

    KAGİK Başkanı Hatice Akyıl ise, gönüllü olarak Diyarbakır’a gelen Saraç’a teşekkürlerini ileterek, “Gönüllü olarak aramızda bulunan değerli hocamız Diyarbakırımızın lezzetli yemeklerine karşı formda kalmanın sırlarını Diyarbakırlı kadınlarımızla paylaşarak sağlıklı beslenmemizi sağlayacak. Değerli hocamıza ve Kadın Girişimciler Kurulumuzdan desteklerini esirgemeyen Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil ve borsa yönetim kuruluna teşekkür ediyorum” diye konuştu.