Etiket: çaşır

  • Oltu’da Çaşır sezonu geç başladı

    Oltu’da Çaşır sezonu geç başladı

    Erzurum’un Oltu ve Olur ilçelerinin yüksek kesimlerinde olan çaşır havaların mevsim normallerinin altında olması nedeni ile 15 gün gecikmeli olarak toplanmaya başlandı.

    Olur ilçesine bağlı Aşağı Karacasu mahallesi Sereklik Yaylasında çaşır toplayan Oltulu vatandaşlar, iyi bir çaşır sezonu olmadığını belirttiler.

    15 Mayıs’tan itibaren toplanmaya başlayan çaşır bu sene on beş gün geç toplanıyor. Oltulu vatandaşları sofralarının gözdesi çaşırın bu sene biraz daha az olduğu belirtiyorlar.

    Oltu’da sofraların olmasa olmazı olan Çaşır, halk arasında birçok derde deva olduğu belirtiliyor. Vatandaşlar, “Haşlanan Çaşır’ın ezmesi yumurtalı kavurması vitamini bol sindirim sistemine çok faydalıdır. Haşlanarak elde edilen çaşır suyu ise boğaz ağrılarına, mide bozukluklarına iyi gelir, nezleye karşı bağışıklık kazandırdığı biliniyor,

    Yusuf Korkmaz, “Çaşır toplamaya geldik. Her sene Mayıs ayının ilk haftasından topladığımız çaşırlar bu sene havalar soğuk gitmesi nedeni ile geç toplamaya başladık. Yağmurların yağmaması yüzünden toplamakta zorlanıyoruz” dedi. Osman Kaya ise “Biz Sereklik mevkisine çaşır toplamaya geldik. Her yıl Mayıs ayında topladığımız çaşır bu sene Haziran ayına kaldı” diye konuştu.

  • 2,5 kiloluk dev çaşır mantarı, görenleri şaşırttı

    Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bir vatandaşın yaylada bulduğu ve doğada kendiliğinden yetişen, barındırdığı besin öğeleri nedeniyle özel bir tür olarak bilinen 2,5 kilogram ağırlığındaki çaşır mantarı, görenleri şaşırttı.

    Yaşam süresini uzattığı ve tümöre karşı etkili olduğunu düşüncesiyle sağlık dostu mantar olarak bilinen çaşır, bölgede sadece yüksek kesimlerinde yetişiyor. Bölgede kabak mantarı olarak da adlandırılan çaşır mantarının, şeker hastalığına, kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine inanılıyor. Aynı adı taşıyan otun köklerinde kendiliğinden yetişen bir tür değerli mantar olarak biliniyor. İlkbahar aylarında karların erimesi ile birlikte çıkmaya başlayan çaşır otunun köklerinde Mayıs-Haziran aylarına gelindiğinde yetişen çaşır mantarındaki minerallerin birçoğunun da kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği belirtiliyor.

    Çaşır mantarı toplamak için ilçeye bağlı Uzunpınar Mahallesi’nin Sarıçiçek yaylasına giden Yusuf Ceyhan, uzun uğraşlar sonucunda bulduğu dev çaşır mantarını, Elbistan Ziraat Odası’na getirdi. Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, çaşır mantarının, bölgede az rastlanan bir tür olduğunu belirtti.

    Çaşır mantarının genelde yüksek kesimlerde bulunabildiğini kaydeden Bulut, “Bu mantar, bölgemizde yuvarlak göbelek ya da kabak mantarı olarak adlandırılır. Yaylalarda yetişir. Yağışın bol olduğu yerlerde 5-6 kilograma kadar büyüyebilir. Uzunpınar Mahallesi’nde çiftçilik yapan Yusuf Ceyhan’ın bulduğu bu mantar ise 2,5 kilogram geldi. Bu mantarın zehirli olup olmadığını gıda mühendislerimiz analiz edecek” dedi.

  • Beş Kilo Ağırlığında Çaşır Mantarı, Görenleri Şaşırttı

    Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bir manavın Yılan ovasında bulduğu, doğada kendiliğinden yetişen, barındırdığı besin ögeleri nedeniyle özel bir tür olarak bilinen 5,3 kilo ağırlığındaki çaşır mantarı, kilosu 85 TL’den satışa sunuldu.

    Çaşır mantarı toplamak için Nurhak ilçesindeki Yılan ovasına giden Uğur Karakuş ve bir arkadaşı, sabah erken saatlerde başladıkları arayış, buldukları 5,3 kilogramlık çaşır mantarı ile sonlandı. Elbistan’a kilometrelerce uzaklıktaki dağlık kesimde uzun uğraşlar sonucunda buldukları dev çaşır mantarını bölüştüklerini kaydeden Uğur Karakuş, daha önce bu büyüklükte bir mantarla karşılaşmadıklarını söyledi.

    Müşterilerinin talebi doğrultusunda çaşır mantarı toplamaya gittiğini belirten Karakuş, “Çaşır mantarı çok özel bir bitki. Her yerde yetişmiyor. Lezzetli ve oldukça besleyicidir. Bu mantarı bilen müşterilerimin talebine göre her yıl bu dönemde Nurhak bölgesinde çaşır toplarız. Bu yıl bizim için bir ilk oldu. Uzun uğraşlar sonucunda bulduğumuz mantarın büyüklüğü bizi şaşırttı. İş yerine getirip tarttığımızda ağırlığının 5 kilo 300 gram olduğunu gördük. Daha önce böyle bir mantarla hiç karşılaşmadım. Yarısını aramaya birlikte çıktığım arkadaş aldı. İş yerimde kilosunu 85 liradan satışa sundum. Bu mantarın lezzetini bilenler şimdiden almaya başladı” dedi.

    YAŞAM SÜRESİNİ UZATIYOR

    Yaşam süresini uzattığı ve tümöre karşı etkili olduğu düşüncesiyle sağlık dostu mantar olarak bilinen çaşır, bölgede sadece Nurhak dağlarının yüksek kesimlerinde yetişiyor. Şeker hastalığına, kalp-damar hastalıklarına iyi geldiğine inanılan çaşır mantarı, aynı adı taşıyan otun köklerinde kendiliğinden yetişen bir tür değerli mantar olarak biliniyor. İlkbahar aylarında karların erimesi ile çıkmaya başlayan çaşır otunun köklerinde Mayıs-Haziran aylarına gelindiğinde yetişen çaşır mantarı, uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan tenya düşürücü etkisi tespit edilirken bu bitkiden elde edilen minerallerin birçoğunun da kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği belirtiliyor.

  • Çaşır’ın faydaları

    Çaşır’ın faydaları

    E.MEHMET YILMAZ
    ERZURUM (İHA) –

     

    Erzurum’un ilçelerinde ve çevresinde yaz aylarının vazgeçilmezlerinden olan çaşır bitkisi, insanlara şifa dağıtıyor. Birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilen çaşır Erzurumlular tarafından yoğun ilgi görüyor. Çaşır satıcı Ömer Yüksel, yaz mevsimin gelmesiyle çaşır bitkisine talep arttığını söyledi. Yüksel, ”Çaşır bitkisinin iştah açıcıdır ve şeker hastaları da genellikle çaşır bitkisinin suyunu ve bitkisini kullanırlar. Yaz mevsiminin gelmesiyle işlerimiz açıldı. Biz çaşırın faydalarını saymakla bitiremiyoruz. Çaşır, iştah açıcıdır, bağırsakları çalıştırır. En önemlisi de vücudun şeker metabolizmasın da önemli rol oynar. Erzurum’da şeker hastalığı çaşır sayesinde yok gibidir. Erzurumlular çaşırı yemeye sabah kahvaltıda başlar akşam yemeğinde bile çaşır yemeyi tercih ederler.” dedi.

     

     
    Bilimsel kaynaklara göre çaşır; uyarıcı ve gaz söktürücü etkilerinden dolayı anason meyvesi yerine kullanılıyor. Kökün kimyasal yapısında bulunan gummi-resinanın bağırsaklardan kurt düşürücü etkisi tespit edildi. Hayvan yaralarında oluşan kurtları öldürmek için de toz halinde yaraların üzerine konulduğu, bu bitkilerden izole edilen kumarinlerin birçoğunun kalp adalelerini kuvvetlendirdiği ve kalp çevresindeki damarlarda daralma ya da tıkanmayı önlediği saptandı. Ayrıca antitümör, antibakteriyel ve antifungal etkisinin varlığı da tespit edildi. Yine bu bitki afrodisiak (cinsel gücü artırıcı) olarak da kullanılıyor. Erzurum ve bölgenin diğer illerinde ilkbaharda bitkinin 10-20 santimlik taze sürgünleri tüketilirken, genellikle suda haşlanıp tuzlanarak yenilmekte ya da salamurası yapılıp kış mevsiminde peynir yerine katık olarak kullanılmaktadır. Ayrıca haşlandıktan sonra yumurtaya bulanıp kızartması yapılmakta ya da yumurta ile kavrularak tüketilmektedir. Van ve Bayburt yöresinde otlu peynir yapımında da kullanılan çaşır, Siirt, Hatay ve Van yöresinde bitkinin tümü ya da kurutulmuş yaprakları hayvan yemi olarak kullanıldığında et ve süt verimini artırıyor. Bitki, Doğu Anadolu’da sığırların kuyruk altı yaralarını iyileştirmek için de kullanılıyor.