Etiket: Buğdayını

  • Başkan Bozdoğan, ata tohumu kunduru buğdayını toprakla buluşturdu

    Başkan Bozdoğan, ata tohumu kunduru buğdayını toprakla buluşturdu

    Tarsus Belediyesi, evladiyelik ata tohumlardan biri olan kunduru buğdayının ekimini yaygınlaştırmak için çalışma başlattı. Yöredeki çiftçilere özgün kunduru buğdayı tohumu sağlayan belediye, kendisine ait bir araziyi de kunduru buğdayı ekimine ayırdı. Araziye ilk tohumları Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan elleriyle serpti.

    Tarsus Belediye Başkanı Bozdoğan, yöreye özgü evladiyelik ata tohumlarını toplayarak koruma altına alma, bu tohumları çiftçiye dağıtarak yeniden üretilmesini sağlama yönündeki çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Belediyenin Tohum Gen Bankasında bulunan ve 50 milyon adede ulaşan kunduru buğdayı Tarsuslu çiftçilere dağıtılmaya başlandı.

    Kundura buğdayı tohumu ilk etapta İnköy ve Sandal köylerinde çiftçilere ulaştırılırken, belediyenin elinde bulunan kunduru buğdayı tohumları geçtiğimiz günlerde 11 dönüklük alanda toprakla buluşturuldu.

    Başkan Bozdoğan traktör kullandı, elleriyle tohum serpti

    Çiftçilere atalık tohum dağıtmakla kalmayan belediye, ekim alanlarını genişletmek ve diğer çiftçileri teşvik etmek amacıyla kendisine ait bir araziyi de buğday ekimine ayırdı. Öğretmenler Mahallesinde bulunan ve belediyeye ait olan 16 dönümlük arazi belediyenin araçlarıyla sürüldü, ekime hazır hale getirildi. Tarsus Belediye Bozdoğan da ilk ekim gününde araziye gelerek ilk etapta traktör kullanıp bir süre çalışma gerçekleştirdikten sonra tohumları elleriyle toprakla buluşturdu.

    Görevde oldukları yaklaşık 2 yıllık sürede çok sayıda meyve ve sebze türünün özgün, genetiğiyle oynanmamış tohumlarını Tohum Gen Bankasında topladıklarını belirten Bozdoğan, bunları yeniden çiftçiye dağıttıklarını söyledi. Bozdoğan, “Bizim baştan beri belediyecilik anlayışımızda sağlıklı beslenme vardı. Karın doyurmak değil, beslenme olayına önem veriyorduk. Hormonsuz mutfak da ata tohumu ile gerçekleşecek bir olaydı. Gittiğim köylerde de zaten bunları anlattım. Bugün burada kunduru buğdayını ektik. İnşallah iyi olacak, iyi bir sonuç alacağız. Ama bu tüm Tarsus geneline de yaymamız gereken bir olay. Biz biyodinamik tarımdan yana olan insanlarız ve bunun için de bu sahayı açmayı ilk başlangıç olarak görüyoruz. İnşallah iyi olacak, hayırlı olacak” dedi.

  • Tarlada çıkan yangın çiftçinin 30 dönüm buğdayını yaktı

    Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, hasadı yapılan buğday tarlasında saman balyası yapan araçtan çıkan kıvılcım ile başlayan yangının sıçraması sonucu 30 dönümlük buğday tarlası kül oldu.

    Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Yusufizzettin köyünde hasadı yapılmış boş buğday tarlasında çalışan saman balya makinesi kıvılcım saçarak bir anda alev aldı. Kısa sürede yanan samanlardan çıkan alevler, yangının başladığı yerin hemen yan tarafında bulunan henüz hasat yapılmamış buğday tarlasına da sıçradı. Kadirli Belediyesi itfaiye ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğüne ait arazözlerin müdahalesi sonucu söndürülen yangın sonrasında Yusufizzettin köyünden A.A.’ya ait 30 dönüm buğday tarlası kül oldu.

    Jandarma olayla ilgili tahkikat başlattı.

  • Antalya Buğdayını arıyor projesi

    Antalya Ticaret Borsası’nın (ATB), Antalya iklimine en uygun buğday çeşidinin belirlenmesi amacıyla başlattığı ’Antalya Buğdayını Arıyor Projesi’ kapsamında Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde 17 çeşit buğday ekildi.

    Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde yürütülen BATEM, TİGEM, Akdeniz Üniversitesi’nin desteğiyle devam eden “Antalya Buğdayını Arıyor Projesi” çerçevesinde Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde 17 çeşit buğdayın ekimi yapıldı. Korkuteli’ne bağlı Kemerağzı Mahallesi ile Elmalı’ya bağlı Eymir Mahallesi’nde buğday deneme ekimi gerçekleşti. Elmalı’daki deneme ekimine ATB 1. Meslek Komitesi Üyesi Ahmet Yılmaz ile BATEM’den Ziraat Mühendisi Ali Koç katıldı. Hasada kadar 17 çeşit buğday çeşidinin gelişimini belirlenen kriterlere göre izlenip raporlaştırılacak.

    ATB Başkanı Ali Çandır, Antalya’da buğday veriminin Türkiye ortalamasının altında olduğunu görünce ‘Antalya Buğdayını Arıyor Projesi’ni hayata geçirdiklerini söyledi. Çandır, “2013 yılında Türkiye’de dekara ortalama verim 278 kilogram iken Antalya’da 245 kilogram düzeyindeydi. Buğdayda kaliteli ve verimi nasıl arttırabilirizin peşinde 2014 yılından bu yana deneme ekimlerini gerçekleştiriyoruz. Deneme ekimlerinden alınan sonuçları sektör temsilcileri ve üreticimizle paylaşacağız” dedi. Proje kapsamında 2014 yılında 22 çeşit buğday ekerken, verim, kalite, hastalık ve zararlılara dayanıklılık gibi kriterlere göre bu sayının 2015 yılında 12‘ye düşürdüklerini anımsatan Çandır, bu yıl çeşit sayısını bölge ve koşullar dikkate alınarak 17’ye çıkardıklarını kaydetti. Çandır, “Buğdayda yöreye uygun tohum çeşitlerinin belirlenmesi ve üretimde verimliliğin artırılması amacıyla çalışıyoruz.” Korkuteli’nde 2015 yılında hava koşullarının buğdayın yetiştirilmesi için uygun olmaması nedeniyle ekim yapamadıklarını, 2016 yılında ise hava koşullarının olumsuz gitmesi nedeniyle hasat gerçekleştiremediklerini bildiren ATB Başkanı Çandır, bu yıl ekimin başarılı bir şekilde gerçekleştiğini söyledi. Çandır, Haziran ayı sonundaki hasat döneminde verim, kalite, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olan çeşitleri üreticiye tavsiye niteliğinde önereceklerini bildirdi.