Etiket: Buğday

  • Bakan Pakdemirli, mısır hasadı ve buğday ekimi yaptı

    Bakan Pakdemirli, mısır hasadı ve buğday ekimi yaptı

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmelerinde bir dizi incelemede bulundu. Bakan Pakdemirli önce biçerdöverle mısır hasadı yaptı ardından bereketin simgesi buğday için ekim yapmak üzere traktörün başına geçti.

    Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile beraber TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmelerinde incelemelerde bulundu. Helikopterle önce havadan incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli ve Soylu daha sonra ekim hasat gruplarını ziyaret etti. Bakan Pakdemirli, “Emekler karşılığını buluyor, üreticilerimizin eline emeğine sağlık, hayırlı bereketli olsun” diyerek işletmedeki mısır hasadına katıldı ve biçerdöver kullanıp hasat yaptı.

    Daha sonra Anadolu’nun bereket simgesi, buğdayın ekimine de katılan Bakan Pakdemirli, traktörün başına geçerek hayırlı bereketli olması temennisi ile ekim yaptı. Sulamada kullanılmak üzere enerji üreten yerli ve milli güneş enerji santrali MİLGES’te de incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli, TÜBİTAK destekli bu sistemin ülkenin üretim ve ihracatına önemli katkılar sunmasından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

    TİGEM Ceylanpınar Tarım İşletmelerinde pilot olarak uygulanan MİLGES, Türkiye’nin ilk defa bir yüksek teknoloji ürününde kendi markasını oluşturması bakımından büyük önem taşıyor.

    Ceylanpınar tarım işletmeleri bünyesindeki sığırcılık tesislerinde de incelemelerde bulunan Bakan Pakdemirli, bölgeye adapte olmuş siyah alaca ve simental ırkı sığırlara elleriyle süt içirdi. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli daha sonra da yeni açılan koyun ağıllarını gezdi. Yüksek süt verimi ile bilinen İvesi ırkı yavru koyunları sevdi.

  • Milli buğday ve arpa tohumu emimi yapıldı

    Milli buğday ve arpa tohumu emimi yapıldı

    Kırklareli’nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Ceylanköy’de, yerli ve milli buğday ve arpa demonstrasyonu çerçevesinde ekim gerçekleştirildi.

    Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı araştırma enstitüleri ve çeşitli üniversitelerin, tarımsal alanda yaptıkları çalışmaların, tarımsal yeniliklerin çiftçi başta olmak üzere hedef kitlelere ulaştırılması, tescil edilen çeşitlerin üretime kazandırılması, araştırmacı yayımcı ve çiftçi bağının kurulması amacıyla Lüleburgaz İlçe Müdürlüğümüzce çalışmalar devam ediyor.

    Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli ve milli 7 çeşit buğday ve 4 çeşit arpa tohumu ekimlerinin Lüleburgaz ilçesine yapıldığı ifade edildi. Açıklamada, “Enstitü Müdürlüğünden temin edilen 7 çeşit buğday ve 4 çeşit arpa tohumu ekimi, Ceylanköy köyünde İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri ve üreticimizin katılımlarıyla gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmayla üretim sezonu içerisinde ürünlerin gelişim ve adaptasyonu durumu takip edilerek, sonuçlar 2021 yılında düzenlenmesi planlanan tarla gününde üreticilerimiz ile paylaşılacaktır” bilgilerine yer verildi.

  • Iğdır’da demonstrasyon çalışmaları kapsamında yüksek verimli buğday ekimi yapıldı

    Iğdır’da demonstrasyon çalışmaları kapsamında yüksek verimli buğday ekimi yapıldı

    Iğdır’ın Aralık ilçesinde demonstrasyon çalışmaları kapsamında yüksek verimli buğday ekimi yapıldı.

    Türkiye’nin farklı bölgelerinde uzun yıllar süren ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen ve ilk defa dekar başına verimde 1000 kg’ın üzerine çıkan model çeşit “Hüseyinbey” buğday tohumunun ekilmesine Iğdır’da ilk defa Aralık ilçesinde başlanıldı. “Hüseyinbey” tohumu hakkında ekimden önce gerekli bilgilendirmeler yapılarak, ekim alanında da gerekli kontrol ve incelemeler yapıldıktan sonra tohumun ekimi gerçekleştirildi.

    Bir firma tarafından üretilen ve Türkiye’nin 7 farklı bölgesinde geliştirilen “Hüseyinbey” tohumu, ülke şartlarına uygunluğu, yüksek verim kapasitesi ile çiftçiler için önemli bir alternatif olmuş milli bir tohum oldu.

  • Ilıcalı’dan Kırik buğday üretiminin yaygınlaştırılması çağrısı

    Ilıcalı’dan Kırik buğday üretiminin yaygınlaştırılması çağrısı

    Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, Erzurum yerel buğdayı Kırik buğdayın üretiminin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirtti.

    Türkiye’de tarımın yaygın olduğu illerde özelliklerine göre yerel buğdaylar olduğunu kaydeden Ilıcalı, “Örneğin Kars’ta Kavlıca buğdayı, Van ve Diyarbakır’da Karakılçık buğdayı, Sivas’ta Zerun buğdayı, Kastamonu’da Siyez buğdayı Erzurum’da ise Kırik buğday vardır. Bu buğdayların tadı lezzetli, soğuğa ve hastalıklara karşı dayanıklı olma özellikleri vardır. Ancak bu buğdayların verimi düşüktür. Bu sebeple üretici yerel buğdayları bırakıp ıslah edilmiş tohumlar kullanmaktadır. Bezosta, Odesa, Ekiz gibi. Islah edilmiş tohumların verimi yüksek olsa da Erzurum’da alım fiyatı düşük olduğu için üreticiyi memnun etmemekte üretici buğday üretiminden çekilmektedir. Ekim alanları düşmektedir” dedi.

    Uluslar Arası Organik Tarım Üreticileri Federasyonu IFOAM ile yaptıkları projelerde kendilerine yaptığı rehberlik sonucu Yerel Kırik Buğday’a talep bulunduğunu dile getiren Ilıcalı, “İlk organik Kırik buğday satışımız 2020 yılında olacağı için elinde organik sertifikası ile analiz sonucu olan üreticilerin sözleşme yapmak üzere birliğimize gelmelerini bekliyoruz” dedi.

  • Çiftçiye “Buğday Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararları” eğitimi

    Çiftçiye “Buğday Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararları” eğitimi

    Edirne Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Keşan ilçesine bağlı Altıntaş köyünde ikamet eden çiftçiye, “Buğday Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararları” konulu eğitim verildi.

    Tarım ve Orman İl Müdür Vekili Atilla Bayazıt, bu dönem buğday ekecek üreticilere yönelik eğitimlere başladıklarını ifade etti. Bayazıt, “Tarım takvimimize göre, buğday ekim sezonunun yaklaştığı bu günlerde, stratejik öneme sahip buğday yetiştiriciliği, hastalık ve zararları konusunda eğitim çalışmalarımıza Keşan ilçesi Altıntaş köyünde başladık. Yapılan eğitimle çiftçilerimize, erken ekimden kaçınma, sık eğitim ve aşırı gübreleme yapmama, bölgemiz için ıslah edilmiş sertifikalı tohumları tercih etme, münavebe uygulama ve anıza ekimlerden kaçınma, hastalık, zararlı ve yabancı otlarla nasıl mücadele edilmesi gerektiği konularında bilgiler verildi. İlimiz genelinde buğday ekiminin yoğun olduğu köylerimizde eğitim çalışmalarımıza devam edilecektir” dedi.