Etiket: Bilinçli

  • Uzmanlardan ’bilinçli serinleme’ uyarısı

    Yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın’da uzmanlar, zorunlu ihtiyaç haline gelen klimaların bilinçli kullanılmasını önerdi. Sıcaklıkların mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle içinde bulunduğumuz dönemin en fazla klima kullanılan dönemlerden biri olduğunu belirten Uğur Soğutma firmasının mühendisleri “Klimaları bilinçsiz kullanmak hem gereğinden fazla enerji harcanmasına ve hem de çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Bu nedenle klima kullanımında da uyulması gereken bazı kurallar var” diye konuştular.

    Teknolojinin gelişmesi ile birlikte neredeyse tüm ev ve iş yerlerinde bulunan klimanın kullanımında da doğru bilinen pek çok yanlış olduğunu belirten uzmanlar klimaların kurulduğu mekana uygun ve mekanın yalıtımlı olmasının enerji tasarrufuna, klima bakımlarının yapılmasının ise sağlık için önemli olduğunu belirttiler.

    “Uyanıkken 24 derecede uyurken 25 derecede kullanın”

    Klimanın uyanıkken 24 derecede uykuda iken ise 25 derecede kullanılmasının ideal sıcaklık olduğunu ve bu sıcaklığın klima çarpmalarına karşı önemli bir tedbir olduğunu belirten Uğur Soğutma mühendisleri “Inverter teknolojisine sahip, A++ enerji sınıfında klimalar üreten Türkiye’nin ilk ve en büyük derin dondurucu üreticisi Uğur Soğutma olarak bu konuda kullanıcılarımız bilgilendiriyoruz. Klimalar yoğun bir şekilde kullanmaya başlamadan önce, tüm bakım ve temizliği yapılmış olmalı. Bu işlemlerin yapılmadığı klimalar hem verimli çalışamıyor hem de bakteri üremesine neden olarak Lejyoner hastalığı gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Bu nedenle maksimum düzeyde enerji tasarrufu için Inverter teknolojisine sahip, A++ enerji sınıfına mensup klima modelleri tercih edilmeli. Inverter teknolojisi, kullanılmadığı zaman kompresörü tamamen durdurarak çok daha az elektrik harcanmasını sağlıyor.” diye konuştular.

    Inverter teknolojisiyle üretilen ve A++ enerji tüketimiyle tam bir kullanıcı dostu olduğunu belirten Türkiye’de soğutma sektörünün öncüleri arasında yer alan ve bu konuda yıllardır çalışma yapan Uğur Soğutma mühendisleri “9.000 BTU kapasiteli bir klimanın yeterli olabileceği bir mekan için 12.000 BTU kapasiteli bir klima kullanmak hem gereksiz hem de gereğinden fazla enerji harcanmasına neden olur. Bu nedenle klima kurulumunda mekana uygun klima takılmasına özen gösterin” uyarısında bulundular.

    “Klima çarpmasına dikkat”

    Klima kullanımında ideal sıcaklığı uyanıkken 24, uykuda ise 25-26 derece olduğunu kaydeden uzmanlar, “Klima kullanımı için ideal sıcaklık seviyesi 24 derece olarak kabul ediliyor. Geceleri ise 25 – 26 derece arasına ayarlamak uyku kalitesi açısından yarar sağlıyor. Sanılanın aksine, sıcaklığı çok düşürmek, örneğin 18 derece olarak ayarlamak sağlıklı bir seçim değil. Dış sıcaklık ile iç sıcaklık arasında çok fazla fark olursa, halk arasında “klima çarpması” olarak bilinen solunum yolları rahatsızlığı oluşabiliyor. Her halükarda, yüksek düzeyde sıcaklık farklı sinüsleri ve solunum yollarını olumsuz anlamda etkiliyor” diyerek klimanın sıcaklığını 24 dereceden daha aşağıya indirmenin sağlık açısından doğru bir uygulama olmadığını söylediler.

  • Ankaralılar’a bilinçli tüketim yardımı

    Vatandaşları bilgilendirerek, daha bilinçli tüketim alışkanlıkları kazanmalarını sağlamak amacıyla projeler üreten Ankara Büyükşehir Belediyesi, Tüketici Haftası öncesi yeni bir hizmeti daha Başkentlilerle buluşturuyor.

    Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, Başkent’te yaşayan vatandaşlara bilinçli tüketim yollarını anlatan “Tüketici Hakları Rehberi” hazırladı. Başkent Zabıtası, yetişkinler, çocuklar, görme engelliler ve hatta mültecilerin kolaylıkla anlayabileceği dilde hazırladığı rehberde, tüketici haklarını detaylı şekilde anlattı.

    Tüketicilerin bilmedikleri

    Son yıllarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi, ürün çeşitliliğinin artması tüketicilerin de daha bilinçli hareket etmesini zorunlu kıldı. Bu durum tüketicinin korunması kavramının önemini artırırken, çok sayıda hukuki düzenlemelerin de yapılmasını gerektirdi.

    Tüketicileri korumaya yönelik hukuki düzenlemeler her ne kadar hayata geçse de çok sayıda vatandaşın bu hakları bilmediği de ortaya çıktı. Büyükşehir Zabıta Daire Başkanlığı Tüketici Hakları Amirliği işte bu gerçeklikten yola çıkarak hazırladığı rehberde, tüketicilerin kaliteli, sağlıklı ve güvenilir ürünler tüketmesini sağlamayı amaçlıyor. Rehber aynı zamanda hem üretici hem satıcı hem de sağlayıcıların tüketicilerin çıkarlarını göz önünde bulundurarak üretim yapmalarını da teşvik ediyor.

    Alışverişte saygı kültürü

    Alışverişlerde saygı kültürünü yaygınlaştırarak, güncel tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin sıkça sorulan sorular ve yanıtlarına yer verilen kitapçıkta, güncel tüketici hakları tek tek anlatılıyor. Şehrin kalabalık noktalarında dağıtılacak olan 3 katmanlı “Tüketici Haklarımı Öğreniyorum” broşürü ve kartelâlarla, tüketiciler bilinçlendiriliyor.

    Mülteciler için Arapça broşür

    Ankara Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan mültecileri de düşünerek, onların anlayabileceği dilde, Arapça broşür bastırdı. Türkçe bilmeyen göçmen ve mültecilerin haklarını aramaları ve bunu yaparken verilebilecek destekler konusunda detaylı bilgilerin yer aldığı Arapça broşürler, Türkiye’de bir ilk olma özelliği de taşıyor.

    Görme engellilere braille alfabeli rehber

    Görme engelli vatandaşların tüketici olarak haklarını öğrenmeleri ve bu hakları kullanmalarını sağlamak amacıyla “Braille Alfabesi” ile basılan bir kitapçık ve sesli anlatımların yer aldığı CD seti hazırlandı. “Hak aramanın engeli olmaz” sloganıyla öncelikle görme engelli okullarda okuyan öğrencilere dağıtılan kitapçıkların dışında işitme engelli vatandaşların yararlanmaları için ayrıca görsel videolar kullanımına sunuldu.

    Çocuklara özel boyama kitabı ve yapboz

    Büyükşehir Belediyesi, çocukları da unutmadı ve tüketici haklarına yönelik bilgileri eğlenceli hale getirdi. Tüketici Hakları Karikatür Yarışması’nda dereceye giren karikatürlerden hazırlanan boyama kitapları ve yapbozlarda, çocukların tüketici haklarını eğlenerek öğrenmeleri, merak uyandıran konularda araştırma yapmalarını kolaylaştıracak anlatımlar kullanıldı.

    Gümrük Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen “Geleneksel Tüketici Ödülleri” kapsamında, vatandaşlara yönelik çalışmaları ve projeleri nedeniyle geçtiğimiz yıl “Tüketici Özel Ödülü” alan Başkent Zabıtası, vatandaşları bilinçlendirmeye ve farkındalıklarını artırmaya yönelik yeni projeler hazırlıyor.

  • Fındıkta bilinçli budamanın meyveleri bu yıl alınacak

    Türkiye’de 700 bin hektarın üzerinde üretim alanı bulunmasına rağmen, son yılların ortalaması ile yılda 600-650 bin ton civarında kabuklu fındık üretilen Karadeniz Bölgesi’nde giderek düşen verim ile birlikte kaliteyi arttırmak için gösterilen çabaların başında bilinçli ve tekniğine uygun budama yapılması geliyor.

    Özellikle fındığın ana üretim bölgesi olan Ünye’nin doğusunda kalan kısımda dekar başına ortalama verimin 70 kilogram civarlarına kadar inmesi üzerine sektörle ilgili kurum ve kuruluşlar tarafından başlatılan iyi tarım uygulamaları içinde tekniğine uygun budamaya öncelik tanınıyor.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl ve ilçe müdürlükleri, bazı Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Büyükşehir Belediyelerinin yanı sıra Fındık Tanıtım Grubu İhracatçı Birlikleri ile Ferrero gibi özel kuruluşlar tarafından son 3 yılda bilinçli budayıcı yetiştirmek üzere sertifikalı kurslar düzenlendi. Bu kurslarda yaklaşık 5 bine yakın üretici atadan kalma usullerin yerine tekniğine uygun verim ile kaliteyi arttıran fındık budamasını öğrenip, hem kendilerine ait bahçeleri, hem de ücreti karşılığında talep eden üreticilerin bahçelerini budadılar.

    Budama konusunda kurslarda öğretici-uzman olarak görev alan Giresun’un Keşap ilçesi Fındık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Şahin, tekniğine uygun budamanın söylenenden daha fazla üretimi arttırdığını söyledi. Şahin “Budama gerektiği gibi yapılsın, fındıkta yüzde 30-40’dan çok daha fazla verim artışı sağlanır. Bu artış oranı budama ile birlikte hastalık ve zararlılarla da bilinçli mücadele yapıldığında yüzde 60’a kadar çıkabilmektedir. Ama, bunun için kesinlikle zamanında doğru ve tekniğine uygun budama yapmak gerekiyor. Fındık ağacını, en küçük yaştan verimden düşeceği zamana kadar budamak lazım. Kök ile gövde arasındaki oranı iyi bilmek, ağacın ışık almasını sağlamak, döllenme ve tozlanmayı son derece gelişmiş şekilde tutacak budamayı sağlamamız gerekiyor” dedi.

    Mustafa Şahin, son yıllarda açılan kurslarla yetiştirilen budamacıların oluşturduğu farklılığın, bu yıldan başlamak üzere önümüzdeki dönemlerde rakamsal olarak görüleceğini, bunun da üretimin şimdiden dekar başına en az 100 kilogramın üzerine çıkması ve randımanın da artması demek olduğunu sözlerine ekledi.

  • Bilinçli Gübre Kullanımı eğitimi

    Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Kırklareli Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından “Bilinçli Gübre Kullanımı” konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldı.

    Atatürk Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen “Bilinçli Gübre Kullanımı” konulu eğitim ve bilgilendirme toplantısında, gübrelerin daha sağlıklı kullanımı ile ilgili bir bilinç oluşturmanın anlatılarak, çevreye zarar vermeden doğru zamanda doğru miktarda gübreleme yapılmasının öneminin vurgulandı.

    Toplantıda, Bilinçli Gübre Kullanımı, Toprak Örneği Nasıl Alınmalı ve Toprak Analizi Desteği, Bitkilerde Dengeli Gübreleme ve Gübre Kullanımı, Kırklareli Topraklarının Özellikleri, Bu Özelliklerin Tarımsal Üretime Etkisi ve Yapılan Araştırmalar konulu sunumlar gerçekleştirildi.

    Toplantıda, sağlıklı nesiller, sürdürülebilir tarım için Bilinçli Gübre Kullanımının ne kadar önemli olduğu anlatıldı.

  • SAÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Sarıbıyık: “Odağımız, bilinçli ve nitelikli bireyler olmalı”

    Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Meslek Yüksekokulları Koordinatörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Sakarya Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve Sakarya Ticaret İl Müdürlüğüne ziyaretlerde bulundu.

    Nitelikli eleman ihtiyacı, mesleki ve teknik eğitim, nitelikli ürün üretimi, istihdam ve projeler konularında görüşmelerin yapıldığı ziyaretlerde yapılacak işbirlikleri hakkında paylaşımlarda bulunuldu. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda hızla ilerlediğini ve önemli bir noktaya gelindiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, bu hedeflere ulaşmak için gelinen noktada önemli bir aşama olarak görülen ve bilim insanlarının “Ekonomik Ölüm Vadisi” olarak nitelediği engeli aşabilmenin yolunun nitelikli ürün üretilmesi olduğunu söyledi. Nitelikli ürünlerin ortaya çıkabilmesi için ise nitelikli bireylerin yetiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Sarıbıyık, uygulanan 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri sayesinde öğrencilerin nitelikli bireyler olarak yetiştirildiğini ve bu süreçte kamu kurumlarından STK’lara tüm paydaşların birlikte sorumluluk üstlendiklerini söyledi. Uygulanan eğitim programlarının yanısıra aynı zamanda nitelikli ürünlere yönelik projeler geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Sarıbıyık, projelere sağlanan kaynakların ve teşviklerin de arttırılarak devam etmesi gerektiğini belirtti.

    Kalkınmadaki en büyük paylardan birinin inovatif teknoloji ürünleri üretmek olduğunu belirten Bilim Sanayi ve Teknoloji Sakarya İl Müdürlüğü “Sanayi Şubesi” ve “Bilim ve Teknoloji Şubesi” Müdürü Mustafa Aydın, nitelikli ürünler üretilmesi hususunda herkese önemli görevler düştüğünü belirtti. Özellikle Bakanlık tarafından oluşturulan Ar-Ge ve Üretim Reform paketleri doğrultusunda sürekli iyileştirme hedefinde önemli çalışmalar gerçekleştirildiğini belirten Aydın, İl Müdürlüğü olarak gerek bu kapsamda gerekse diğer hedefler doğrultusunda Sakarya için önemli işlere imza atıldığını dile getirdi. Sakarya’nın, Türkiye’nin öne çıkan sanayi üslerinden biri olduğunu söyleyen Aydın, diğer illerde olduğu gibi nitelikli istihdam ihtiyacı gibi önemli bir de sorun yaşandığını vurguladı. Sakarya Üniversitesi tarafından uygulanan 3+1 ve 7+1 Eğitim Modellerinin nitelikli bireylerin yetişmesinde ve nitelikli istihdamın sağlanmasında önemli bir katkı sağladığını belirten Aydın, “Sanayicilerimiz ve sektör temsilcilerimiz de 3+1 ve 7+1 Eğitim Modelleri kapsamında yetişen öğrencilerden son derece memnunlar ve bu uygulamanın daha da arttırılması ve yaygınlaştırılması isteniyor, keza çok daha fazla sayıda nitelikli elemana ihtiyaç var” dedi.

    İster küçük ister büyük ölçekte olsun herkesin mutlaka ticaretle bir şekilde ilişkili olduğunu vurgulayan Sakarya Ticaret İl Müdürü Mitat Onay, “Özellikle bilinçli ticaret konusunda daha fazla özen gösterilmesi gerekiyor. İl Müdürlüğü olarak bu bağlamda önemli hizmetler sunuluyor. Tüketici sorunları, iç ticaret ve hal kanunu, şirket genel kurulları, esnaf ve sanatkarlar genel müdürlüğü ve kooperatif genel kurullarına bağlı işletme ve işlemlerle ilgili faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Ülke hedefleri doğrultusunda değişen dinamiklerin öğrencisinden öğretim elemanına çalışanından işsizine kısaca herkese aktarılmalı. Yapılacak ortak etkinliklerle sağlanacak kazanımın çok daha etkin olabilir ve bu bağlamda her daim tüm işbirliklerine açığız” diye konuştu.