Etiket: Biber

  • Biga’dan dünyaya acı biber turşusu ihracatı

    Çanakkale’nin Biga ilçesinde üretilen acı biber turşusu dünya mutfaklarını süslüyor. Kalaycıoğlu Gıda Genel Müdürü Ahmet Kalaycı, Biga’nın Göktepe köyünde bulunan fabrikada bin ton acı biber işlendiğini söyledi.

    Kalaycı, yaptığı açıklamada, biber sezonunda 24 işçinin çalıştığı fabrikada turşu üretildiğini ifade etti. Turşularının yüksek kalitesi ve üstün lezzetiyle hem Türkiye pazarında hem de dünyadaki birçok ülkede aranan bir marka haline geldiğini belirten Kalaycı, “5 yıl içerisinde Organize Sanayi Bölgesi’nde bir yer alıp fabrika kurma projemiz var. Hedefimiz hep yurt dışına ihracat yapmak. Kapia, Makedon, üç burun biber ve topi biberi turşu olarak Amerika, Çin, İngiltere, İsveç, Finlandiya, Almanya, Azerbaycan, Kazakistan, Gürcistan, Ürdün, Tacikistan’a ihracat yapıyoruz. Bu yıl biber çok, alıcı yok. 800 ton biber alımı yaptık. Kapia biberi karışık turşuya kullanıyoruz. Acı biberi ayrı satıyoruz. Teneke değil de ağırlıklı kavanozda satıyoruz. Şu anda 2 konteynır kapia turşuluk biber ile 2 konteynır karışık turşunun direkt sevkiyatını yapıyoruz. Kasım ayının sonunda sezon biter” dedi.

    Biga’nın acı biberin kalesi iken alıcıların bölgeden kaçtığını vurgulayan Kalaycı, “Çiftçi zarar ediyor. Geçmiş yıllarda 2 liraya satılacak biberi 1 liraya mal edip 5 liraya sattılar, üreticiyi düşünmediler. Buradan tohum alarak Balıkesir, Antalya, Manisa, Mersin, Adana, Hatay, Niğde, Kayseri bölgesi acı biber ekti. Türkiye’nin her tarafından ekim yapılınca alıcılar buradan kaçtı. Bu yıl buralardan biber alan tek alıcı biziz. Biga acı biberin kalesi iken, alıcılar buradan kaçtı. Bir tek biz buradayız. Geçen yıl 5 liradan 700 ton acı biber aldık. 4 milyon lira yapar. Bu para Biga’ya kaldı. 83 tane TIR’ı 2 bin liradan sattık. Bölgede amiri, memuru, köy imamına kadar herkes biber ekerse çiftçi para kazanamaz. Bu kadar çok eken olunca da kilosu 2 liraya kadar düştü. Çiftçiyi kurtarmaz hale geldi” diye konuştu.

  • Bayrak ve Türkiye sevgisini biber sergisine işledi

    Adıyaman’da tarlada kurutulan kırmızıbiber sergisine Türk bayrağını işleyen Adıyamanlı üretici birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

    Adıyaman Merkez Büyükkavaklı Köyünde yıllık yaklaşık 80 ton kırmızıbiber üretimi yapan Mustafa Güzel’in bayrak ve Türkiye aşkı tarlaları süsledi. Tarlalardan toplanan ve saplarından ayrıldıktan sonra yıkanarak kırmızıbiberler güneşte kurutulmaya bırakılıyor.

    Kırmızıbiberleri kurutmaya bırakan Mustafa Güzel, kırmızıbiberlerden ay yıldız Türk bayrağı yaptı. Tarladaki sergide bulunan kırmızıbiberden ay yıldızlı bayrağı işleyen Mustafa Güzel, ayrıca ‘Türkiye’ yazısı yazdı.

    Mustafa Güzel, kendisinin Kürt vatandaşı olduğunu ancak Türkiyeli ve Türk olduğunu belirterek, “Kürtler ile Türkler arasında ayrım yapmak isteyenlere buradan birlik ve beraberlik mesajı vermek istedim. Bizler ülkemizi seven, vatanına bağlı insanlarız. Bizler ülkemizle varız. Kimse bizleri bölmeye veya bizleri ayrıştırmaya kalkmasın. Vatanımız var olduğu sürece bizler varız” dedi.

    İsmail Göksu ise, Türkler ve Kürtlerin bir ve beraber olduğunu belirterek, “Bu ülkede yaşayan her vatandaş eşittir. Bizler bir ve beraber olduğumuzda güçlüyüz. 15 Temmuzda bu milletin bir ve beraber olduğunda tanklara ve toplara karşı nasıl direndiğini dünya alem gördü. Bizleri bölmek isteyen ve buna çanak tutanlara fırsat vermeyelim” diye konuştu.

  • Sebze Sempozyumu’nda domates, biber, patlıcan konuşuldu

    Ordu Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı Ziraat Fakültesinin organize ettiği 11. Ulusal Sebze Sempozyumu kapanış oturumu ile son buldu. Sempozyumda en çok domates, biber ve patlıcan konuşuldu.

    11-13 Ekim 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen sempozyuma Bingöl’den Kilis’e, Tekirdağ’dan Rize’ye kadar birçok ilden akademisyen, araştırmacı ve özel sektör çalışanı katıldı. Domates, kavun, hıyar, patlıcan, karpuz, kabak, ıspanak, sarımsak, fasulye, mısır, lahana, marul, maydanoz, alabaş, turp, bamya, havuç ve mantar gibi sebzeler konusunda araştırmacılar; yetiştiricilik, biyoteknoloji, gübreleme, stres fizyolojisi, hasat sonrası, muhafaza ve depolama, fizyoloji, bitki, hastalık ve zararlıları, sulama, ekonomi, topraksız tarım, tohumculukgibi birçok alanda görüş alışverişinde bulundu. En çok konuşulan konu tuzluluk stresi olurken sözlü sunularda en çok tartışılan sebze yüzde 37 ile domates yüzde 14 ile biber ve patlıcan oldu.

    Sempozyumun kapanış değerlendirmesini yapan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Korkmaz, “Sempozyuma yaklaşık 143 araştırmacı kayıt yaptırmış. Üniversiteler, araştırma merkezleri ve özel sektörden gelen araştırmacıların oluşturdu bu sempozyum bilinmelidir en güzel şekilde yürütülmüş ve başarı ile sona ermiştir. Sempozyuma 63 poster bildirili gelmiş. Posterlere konularına göre bakıldığında ağırlıklı olarak yetiştiricilik ilk başta bulunuyor. Sözlü sunulan bildirilere baktığımızda aşılama, gübreleme, yetiştirme tekniği, bitki koruma gibi konuların eşit miktarda dağıldığı görülüyor” dedi.

    Bir sonraki sebze sempozyumunun Kayseri’de yapılacağını ifade eden Korkmaz, katılımcılara 2018 yılında İstanbul’da yapılacak olan Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresine bildiri ile katılmaları önerisinde bulundu.

  • Kırmızı biber güldürdü

    Bursa’nın Yenişehir ilçesinde kırmızı biber üreticisinin yüzü gülüyor.

    Yeşil biberden umduğunu bulamayarak zarar eden üreticinin yüzü kırmızı (kabya) biber sayesinde güldü. Yenişehir ilçesine bağlı Yolören köyünde yetiştirilen kabya cinsi biberlerin fiyatı ve kalitesi bu yıl üreticiyi ve ihracatçıyı sevindirdi. Köye gelen kabzımallara mahsulünü 90 kuruş ile 120 kuruşa satan çiftçiler memnun. Kırmızı biber pazarlarda ise 2 ila 2,5 liradan satılıyor. İlçede 4 bin dönüm araziye biber ekildiği ve 16-18 bin ton rekolte beklendiği bildirildi.

    Uzun yıllardır biber üreticiliği yapan Savaş Ünlü, “İç ve dış pazara satılan kabya biberi hasadı devam ediyor. Son hasat dönemine geldik. İç piyasada salçalık olarak kullanılan bu biber, yurt dışına da ihracat ediliyor. Köyümüze gelen firmalar ihracata yönelik de alım yapıyor. Mart ayında ekimine başladığımız biberlerin artık hasadı bitiyor. Yeşil biberden yüzümüz gülmese de kayba fiyatları bizi tatmin etti” diye konuştu.

    Yolören köyüne gelen firmalar kabya biberini İngiltere, Rusya, Almanya Kuveyt, İsveç Danimarka ve Arap ülkelerine ihraç ediyor.

  • Kapya biber üreticisi düşük fiyattan dertli

    Çanakkale’nin Yenice ilçesinde 30 bin dekar alanda üretimi yapılan kapya biber, tarlalardan toplanarak fabrikalara salçalık 55 kuruştan ve közlemelik 90 kuruştan sevk edilmeye başlandı. Üretici ise fiyatlardan dert yanıyor.

    Yenice ilçesine bağlı köylerde her yıl olduğu gibi bu yıl da üretimi çiftçiler tarafından yapılan kapya cinsi kırmızı biber, üreticinin yüzünü güldürmedi. Üretici Fikri Sarı, “Biz malımızı pazarlayamıyoruz, malımız çürüyor tarlada kaldı. Burada fabrikalar var 50 kuruştan almıyorlar. Peki biz bu malımızı ne yapacağız? Bize kooperatif kurulmasında öncülük yapılsın. Malımız değerlendirilsin. Biberlerimiz tarlada kaldı çürüyor. Satılması gerekiyordu satamıyoruz” dedi. Közlemelik biber fiyatının 80-90 kuruş olduğunu belirten Sarı, “Gübre ve mazot fiyatları yüksek, işçinin parası yüksek” dedi.

    Kapya biber tüccarı Necati İnan, şu an 90 kuruşa biber aldıklarını ve İstanbul Bayrampaşa haline gönderdiklerini, oradan da marketlere, pazarlara satıldığını söyledi.