Etiket: Biber

  • Aralık Ayının Zam Şampiyonu Sivri Biber Oldu

    Doğu Marmara Bölgesinde Aralık ayının zam şampiyonu yüzde 32,92 artışla sivri biber oldu.

    TÜİK Kocaeli Bölge Müdürlüğü verilerine göre, Doğu Marmara’yı kapsayan Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova illerinde Aralık 2015’te endekste kapsanan 426 maddeden 54 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 253 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 119 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

    Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu, Yalova Bölgesinde Aralık ayında fiyatı en çok artan madde yüzde 32,93 ile sivri biber olurken, fiyatı en çok düşen madde ise yüzde -19,59 ile portakal oldu.

  • (Özel Haber) Pul Biber Ve Salça Yeni Yıla Rekor Zamla Giriyor

    Şanlıurfa’da pul biber ve salça yeni yıla rekor fiyatla giriyor. Acı biber ve salça yemeyi sevenlerin 2016 yılında ağzı da cebi de yanacak.

    Yeni yıla girilirken yeşil biber fiyatlarının yükselmesi nedeniyle Şanlıurfa’da pul biber ve salça fiyatları iki katına çıktı. Daha önce kilosu 6 liradan satılan pul biber ve salçanın fiyatı yeni yıla girilirken 8 ile 12 liraya çıktı. Şanlıurfa’da evlerde yapılan salça ve pul biberin fiyatı ise 15 ile 25 lira arasında değişiyor. Fiyat artışını yeşil biberin kış nedeniyle zamlanmasına bağlayan satıcılar, 2015 yılında fiyatların daha düşük olduğunu belirtti. Buna rağmen fiyatların tüketiciyi zorlayacak kadar yükselmediğini söyleyen satıcılar, yeni yıl yaklaştığında her zaman fiyatlarda yükselme olduğunu fakat ilk defa bu yıl iki katına çıktığını ifade ettiler.

    Şanlıurfa’nın tarihi çarşısında pul biber ve salça satan Muhsin Başıbeyaz, “Gördüğünüz gibi fiyatlar yükseliyor. 8 liradan başlıyor. Ev yapımı var, 20 ile 30 lira arasında değişiyor. Daha önce fiyatlar düşüktü. Salça 6 liraydı ama şu anda 12 liraya çıktı. Biber de daha önce 5 lira, 6 lira arasında değişiyordu. Şu anda 8 lira, 12 lira oldu. Ev yapımı var, 15 lira ile 25 lira arasında değişiyor.

    Fiyatların geçen yıla nazaran yüksek olduğunu belirten Coşkun Aydeli, “Geçen yıla göre bu yıl biraz yüksek. Taze biberin biraz yüksel oluşundan dolayı biber fiyatlarında biraz yükselme var. Fabrika yapımı ürünlerde de var, ev yapımı ürünlerde de var. Taze verim fiyatının yüksek oluşundan dolayı ister istemez fiyatlar yükseliyor, yansıma yapıyor. Salça ve biber birbiriyle orantılı. Ham maddesi biber olduğu için salça ve biberin fiyatı geçen yıla nazaran biraz yüksek. Çok da olmasa yine de yüksek” şeklinde konuştu.

    Fiyatların yüksek oluşu alıcıyı da etkiliyor. Daha önce tezgahlarına biber yetiştirmekte güçlük çeken esnaf, fiyatların yükselmesinden dolayı akşama kadar müşteri beklemek zorunda kalıyor.

  • Sidemir İşçilerine Biber Gazlı Müdahale

    Sivas Demir Çelik İşletmeleri’nde (SİDEMİR) çalışan ve ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle eylem yapan işçiler, tepkilerini sürdürdü. Polis ekipleri izin almadan yürümek isteyen işçilere biber gazıyla müdahale etti.

    SİDEMİR’de çalışan ve yaklaşık 5 aydır ücretlerini alamayan işçiler geçen aydan beri aralıklarla devam ettirdikleri eylemlerine dün tekrardan başladı. İşçilerin izinsiz yürümek istemesine dün polis biber gazıyla müdahale etmiş ve polis ile işçiler arasında arbede yaşanmıştı. Bugün yine kent meydanında bir araya gelen yaklaşık 100 işçi, Sivas Valisi Alim Barut’a tepki gösterdi. Vali Barut’u istifaya davet eden işçiler yürümek istedi. Ancak polis ekipleri işçilerin izinleri olmadığı gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi.

    İşçilerin kent meydanındaki eylemlerine aileleri de destek verdi. Kadınlar yanlarında getirdikleri tencerelerle duruma tepki gösterdi. Tencerelere su ve taş koyan kadınlar zor durumda olduklarını belirterek eylem yaptı. Bazı kadınlar polisin eşlerine biber gazıyla müdahale etmesine tepki göstererek yetkililerden sorunlarının çözülmesi için yardım istedi.

    Soğuk havaya rağmen yaklaşık 2 saat boyunca kent meydanındaki eylemlerini sürdüren işçiler, dağılacaklarını söyleyerek Osmanpaşa Caddesi’ne doğru hareketlendi. Ancak buradan toplu halde Sirer Caddesi üzerinde yürüyüşe geçen işçilere polis ekipleri dağılın uyarısı yaptı. Grubun yürüyüşe devam etmesinin ardından Bankalar Caddesi önünde çevik kuvvet ekipleri işçilere biber gazı sıkarak müdahale etti. Bu sırada bazı işçilerin polise torpil attığı görüldü. Ancak işçilerin torpili polisin attığını öne sürmesinin ardından arbede yaşandı. Polis ekipleri torpili kendilerinin atmadığını söyleyerek işçileri sakinleştirmeye çalıştı. Daha sonra yapılan görüşmelerin ardından işçilerin bir süre yürümesine izin verildi. Sloganlar atan işçiler bir süre yürüdükten sonra dağıldı. İşçiler sorunları çözülünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini bildirdi.

  • Kırşehir’de Yarı Otomatik Silah Ve Biber Gazı Ele Geçirildi

    Kırşehir-Ankara karayolu üzerinde jandarma ekipleri tarafından yapılan operasyonda toplumsal olaylarda kullanılmak üzere hazırlanmış 9 bin 500 adet biber gazı ve 8 adet yarı otomatik silah ele geçirildi.

    Edinilen bilgiye göre, yapılan istihbarat çalışması sonucu, Kırşehir-Ankara karayolu üzerinde ’34’ plakalı bir kamyonda Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından arama yapıldı. Yapılan aramalarda gümrük kaçağı 9 bin 500 adet biber gazı, yarım ton çay, 8 adet yarı otomatik şarjörlü av tüfeği ve 3 bin paket kaçak sigara ele geçirildi.

    Ele geçirilen malzemelerin toplumsal olaylarda güvenlik güçlerine karşı hazırlanmış olduğu bilgisine ulaşılırken, kamyon şoförü jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı.

  • Acı Biber, Vücut Direncini Artırıyor

    Uzmanlar soğuk kış günlerinde soğuk algınlığı ve gribal hastalıklara karşı, sofraların vazgeçilmezi acı biberi öneriyor. Antibakteriyel özelliği bulunan acı biber, zengin A ve C vitaminleri ile de vücut direncini arttırıyor.

    Gaziantep, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş gibi doğu ve Güneydoğu’da yoğun olarak üretilen acı biber, yine bu bölgelerde bol miktarda tüketiliyor. Tarlalardan zahmetli bir yolculukla ulaştığı sofraların vazgeçilmezi haline gelen acı biber soğuk algınlığına bağlı hastalıklar için de direnci arttırıyor. Güneydoğu bölgesinde kebapla eş değerde tüketilen acı biberin isotu ve salçası da sofraların büyük vazgeçilmezleri arasında bulunuyor. Acı yemeyi sevenlerin vazgeçilmezi olan kırmızı acı biber, birçok hastalığa da iyi geliyor.

    GÜNDE 2 BİBER YİYİN

    Yapılan araştırmalarda ise kalp hastalıklarından ülsere, cilt sağlığından sindirimi kolaylaştırmasına kadar birçok rahatsızlığa faydası bulunan acı biber ve acı soslu yemekler tüketenlerin ölüm oranı yemeyenlere göre yüzde 10 daha az olduğunu ve haftanın 7 günü acı biber yiyenlerin erken ölüm riskinin de düştüğü de ifade ediliyor. Biberlerin acı olmasını sağlayan kapsaisin maddesi, yüzyıllardır tedavi amaçlı kullanıldığı, özellikle soğuk havaların gelmesiyle birlikte vücut direncini artırmak isteyenler uzmanlar kırmızı acı biber tüketmeleri öneriliyor. Günde 2 kırmızı biber tüketmek, kalp sağlığından kolesterole, sindirimi rahatlatmasından cilt sağlığına kadar birçok rahatsızlığa iyi geldiği ifade ediliyor.

    VİTAMİN DEPOSU

    Diyetisyen Raife Bayel, yemeklerde acılık ve lezzet vermesi için kullanılan kırmızı biber, besin kaynağı olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile de bir çok bulaşıcı hastalıktan koruma özelliğine sahip olduğunu kaydetti. Günde 2 adet acı biber tavsiyesinde bulunan Bayel, “A vitamini açısından oldukça zengin, posa içeriği yüksek bir besin kaynağı olan kırmızı biber, C vitaminini de fazlasıyla içerisinde barındırır. Toplumda bilinenin tam aksine limon ve portakal gibi bir çok turunçgillerden 7 kat daha fazla C vitamini içerir. Bulaşıcı hastalıklara karşı etkilidir. Vücudun özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir” dedi.

    “ACI FERAHLATIYOR”

    Acı biberin kanser riskini azalttığını da sözlerine ekleyen Bayel, 100 gram kırmızı biberin 318 kalori içerdiğini de ifade etti. Acısıyla alışkın olmayanların ağzında yanma hissi uyandıran kırmızı biberin yenildikten sonra ise bir ferahlama hissettirdiğini anlatan Bayel, “Acı biberin metabolizmayı arttırdığı ve terlemeyi hızlandırdığı gözlemlenmektedir. Bu özellikle Güney ve Güneydoğu bölgelerinde daha yoğun yetiştirme ve tüketimi görülmektedir. Acı biberi yedikten sonra terleme ve ardından gelen bir ferahlık söz konusu olabilir” diye konuştu.