Etiket: baş

  • Erzurum’da Cağ kebabı ve Baş bar rekor denemesi

    Erzurum’da Cağ kebabı ve Baş bar rekor denemesi

    Milli Mücadelenin 100. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Erzurum’da cağ kebabı ve baş bar rekor denemesi gerçekleştirildi.

    Etkinlikte 100 kişilik ekip baş bar oynadı, ardından yüzlerce vatandaşa 919 kilogramlık cağ kebabı ikram edildi.

    Erzurum Kongresinin ve Milli Mücadele’nin yıl dönümü festival edasıyla kutlanıyor. Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, Erzurum eski milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Kültür Turizm İl Müdürü Cemal Almaz ve çok sayıda vatandaşın katılım sağladığı festival, baş bar rekor denemesi ve 1 tonluk cağ kebap dağıtımıyla başladı.

    Rekor denemesinde, 10’a yakın folklor derneği ve yöresel bar oyununu bilen vatandaşlar ile birlikte en uzun Baş bar denemesi yapıldı. Baş bar ekiplerinde oynayan çocuklara ise çok sayıda kitap hediye edildi.

    Erzurum Valisi Okay Memiş, vatandaşlar ve çocuklarla yakından ilgilenirken, Erzurum’un yöresel oyunlarını oynayarak, milli mücadele zaferini halkın arasında halay çekerek kutladı.

    “Milli mücadele vilayeti Erzurum için “Kışıyla, soğuğuyla, kış turizmiyle, cağ kebabıyla değil; Kültürü ve tarihiyle de bir başka bir vilayettir” diyen Erzurum Valisi Okay Memiş, “Erzurum deyince bizim aklımıza yiğitlik, mertlik ve dadaş kültürü geliyor. Emperyalist güçlere meydan okuyan bir il geliyor. Erzurum Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Kültür Turizm İl Müdürlüğümüz ile bir organizasyon düzenleyerek rekor denemesine imza atıyoruz. Erzurum’un çok estetik oyunu olan bar oyunu, bir çok alanda dereceler almış bir folklorik bir gösteri. Hep birlikte bu programdayız ve festival havasını yaşıyoruz” ifadelerinde bulundu.

    “Bir yanda yöresel oyunlar oynanırken, diğer yanda cağ izdihamı yaşandı”

    Baharatı ve sosuyla hazırlanması günler süren 1 tonluk cağ kebap özel hazırlanan şişe yaklaşık bir saatte geçirildi. Hazırlanan tonluk et, iki vinç yardımıyla kaldırılarak ocağa yerleştirildi. Festival alanında yüzlerce insan Erzurum’un yöresel oyunlar ile keyif yaşarken, diğer bir yanda cağ kebabın lezzetine dayanamayanlar ise izdihama sebep oldu. Bir tonluk cağ kebap ocağa alındığından itibaren sıraya giren vatandaşlara ilk şişi Erzurum Valisi Okay Memiş kesti.

    Devasa boyutlarda özel olarak hazırlanan cağ ocağı için yaklaşık 5 gün uğraş verdiklerini ve özel bir şiş imal ettirdiklerini söyleyen Cağ Kebap Restoran Sahibi Şakir Aktaş, “Erzurum’a has cağ kebabımızı Atatürk’ün Erzurum’a gelişi nedeniyle kutlama amacıyla dağıtıyoruz, cağ kebap rekor denemesi gerçekleştirdik. 919 kilo et ile daha önce yapılmamış bir rekor denemesine imza atmayı amaçlıyoruz” dedi.

  • Atatürk Üniversitesi’nden Çorlu’da kaza yaparak hayatını kaybeden öğrenciler için baş sağlığı mesajı

    Atatürk Üniversitesi’nden Çorlu’da kaza yaparak hayatını kaybeden öğrenciler için baş sağlığı mesajı

    Tekirdağ Çorlu’da meydana gelen ve 4’ü üniversite öğrencisi 5 kişinin feci şekilde yanarak can verdiği kazaya ilişkin Atatürk Üniversitesi kazada hayatını kaybeden 3 öğrencisi için baş sağlığı mesajı yayımladı.

    Çorlu’da bayramın ikinci günü sabah 09:30 sıralarında meydana gelen kazada Yasemin Kaynar İbiş idaresindeki 67 AV 778 plakalı otomobile aynı istikamete seyreden Mehmet V. yönetimindeki 34 FL 2845 çekici 34 EB 4058 dorse plakalı tır çarpmış, kazanın ardından alev alan tek kapılı otomobildeki 5 kişi feci şekilde yanarak can vermişti.

    Kazada hayatını kaybeden Büşra İbiş, Şeyma Yavuz ve Nesrin Narin Atatürk Üniversitesinde eğitim hayatını devam ettiriyordu. Atatürk Üniversitesi olay ilgili baş sağlığı mesajı yayımladı.

    Atatürk Üniversitesinin paylaştığı baş sağlığı mesajında şu ifadelere yer verildi:

    “Üniversitemizde öğrenim gören Büşra İbiş, Şeyma Yavuz ve Nesrin Narin‘in Tekirdağ’da geçirdikleri elim kaza sonucunda vefat haberleri üniversitemizi derinden üzmüştür. Kıymetli öğrencilerimize Allah‘tan rahmet; sevdiklerine, yakınlarına ve tüm Atatürk Üniversitesi ailesine başsağlığı dileriz. Makamları âli, mekânları cennet olsun”

  • Gıda sektöründe israf ve kayıplar baş döndürücü boyutta

    Gıda sektöründe israf ve kayıplar baş döndürücü boyutta

    Dünya genelinde 821 milyon insan açlık sorunu yaşarken, gıda sektöründe üretilen her üç üründen biri tüketilmeden israf ve kayıp oluyor. Yaş meyve sebze sektöründeki kayıp ve israf oranı ise yüzde 50’yi buluyor.

    Türkiye, yıllık 45 milyon ton yaş meyve üretirken, bu üretimin yüzde 50’si tarlada, nakliyede, işleme sırasında, markette satış sırasında ve son tüketicinin elinde heba oluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Bornova İlçe Müdürlüğü, “Bornova’dan Başlıyor. İzmir’de Gıda Kayıplarını Azaltıyoruz” isimli proje ile gıda sektöründe kayıp ve israfın önüne geçmek için harekete geçti. Ege İhracatçı Birlikleri’nde düzenlenen “Bornova’dan Başlıyor. İzmir’de Gıda Kayıplarını Azaltıyoruz” projesinin tanıtım toplantısında konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, projeyi yaş meyve sebze sektörü için son derece heyecan verici bir proje olarak tanımladı.

    Türkiye’de 27 milyon hektar alanda bitkisel üretim yapıldığını anlatan Uçak, “Dünyadaki mevcut 13 bin bitki türünden 12 bininin Türkiye’de yetişebiliyor olması, Türkiye’yi rakiplerine göre avantajlı kılan önemli faktörlerin başında geliyor. Yılda 45 milyon ton sebze ve meyve üretiminin gerçekleştiği ülkemizde 2018 yılında 4,5 milyon tonluk ihracat gerçekleşti. Yani ürettiğimiz meyve sebzelerin yüzde 10’unu ihraç edebiliyoruz. Bu rakam ülkemizin sahip olduğu potansiyelin çok altında kalıyor. Bunun en büyük sebeplerinden biri de sebze ve meyvelerde yaşadığımız kayıplar. Maalesef gerek iklim koşulları, gerek yanlış hasat, taşıma ve depolama yöntemlerinden dolayı ürettiğimiz sebze meyvelerin önemli bir bölümünü fire veriyoruz ve tüketemiyoruz” şeklinde konuştu.

    “Yüzde 10 işletmelerde, yüzde 5 tüketicide israflar yaşanıyor”

    Fire oranlarını azaltıp, atık gıdaları değerlendirmenin sürdürülebilir bir yolunu bulabilmemiz halinde yurt içinde çok daha kaliteli ürünleri daha ucuza tüketebilmenin mümkün hale geleceğinin altını çizen Uçak, bu sayede yaş meyve sebze ihracatını da 10 milyon ton seviyelerine kadar artırabilmenin mümkün olacağını dile getirdi.

    Bornova İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ruhşan Özdemir Çiftçi de, dünya genelinde üretilen gıda ürünlerinin üçte birinin israf olduğunu, gıda kayıplarını önlemek için 1 yıl önce harekete geçtiklerini kaydetti.

    “Et, süt, yumurta, ekmek, yaş meyve sebze tüm ürünlerde kayıp ve israflar yaşanıyor” diyen Çiftçi, “En büyük kayıp ve israf ise yüzde 50 ile taze meyve sebzede yaşanıyor. Tarlada, iklimsel nedenlerle, yanlış hasat nedeniyle, nakliye sırasında, markette satış sırasında kayıplar, ürün son tüketicinin eline geçtikten sonra da israf yaşanıyor. Gelişmiş ülkelerde son tüketicinin elinde daha fazla israf olurken, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 20 tarlada, yüzde 8 nakliye sırasında, yüzde 10 işletmelerde, yüzde 5 tüketicide israflar yaşanıyor. Ege Bölgesi’nde yaptığımız bir araştırmaya göre üzümde yüzde 20, incirde yüzde 16 ve kirazda yüzde 24.5 üretim aşamasında kayıplar yaşanıyor. Arz zinciri boyunca kamu ve üniversiteler sıfır atık için çaba göstermeliyiz. Sıfır atık mümkün değil ama kaybı en aza indirmek için çaba göstereceğiz” şeklinde konuştu.

    Üreticilere, israfın önüne geçmek için atılması gerekenlerle ilgili bir anket çalışması yaptıklarını anlatan Çiftçi sözlerini şöyle tamamladı:

    “İsrafın önüne geçmek için öncelikli çözüm geliştirilmesi gerekenlerde üretim bölgelerinde soğuk hava depolarının kurulması, üretim bölgelerine yakın işleme tesisleri açılması, soğuk hava destekli taşıma ve Kooperatifleşme öne çıkan başlıklar oldu. Üreticiler toplamda yüzde 50 kayıp ve israf olduğunun farkında değil, farkındalık oluşturmamız gerektiği ortaya çıktı.”

    Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Volkan Güngör, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum ise gıda sektöründe israf ve kayıplarının önüne geçilmesi gereken adımlarla ilgili görüşlerini paylaştı.

  • ‘Gençlerle baş başa’ buluşmaları

    Kırklareli KYK Yurtlarında ‘Gençlerle baş başa’ buluşmaları kapsamında program düzenlendi. Sohbet sonrası gençlere çiğköfte ikramı yapıldı.

    Kırklareli KYK Yurtlarında “Gençlerle Baş başa” buluşmaları devam ediyor. İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, Şemsettin Sami Yurdunda gençlerle sohbet etti. Müftü Demirtaş, İslam dünyasında uygulamaya konan 6 fitne konusunu gündem yaparak, geniş açıklamalarda bulundu. Daha sonra gençler tarafından yöneltilen sorular cevaplandırılmasının ardında yurt yönetimi gençlere çiğ köfte ikram etti.

    Kırklareli İl Müftülüğü tarafından yapılan açıklamada, “Güvenli ve sosyal içeriklerle destekli güzel bir ortam için gayretli çalışmalar ortaya koyan yurt müdürü Ahmet Şimşek beyi, Erdoğan Yılmaz beyi, manevi danışman olarak görev yapan Ferhat Seçkin hocamızı ve diğer çalışanları özverileri için tebrik ediyoruz” denildi.

  • Yalovalı genç çiftçilere büyük baş hayvan dağıtıldı

    Yalova’da 18 genç çiftçiye 90 büyük baş hayvan dağıtıldı.

    Belediye mezbahanesindeki dağıtım törenine Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, Gıda ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı Selçuk Yaman, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Necdet Tuncer, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü İskender Karael, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Kulaber, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Talaybay, İl ve İlçe Genç Çiftçi Proje Yürütme Ekibi ile projeden yararlanmaya hak kazanan genç çiftçiler katıldı. Proje kapsamında Termal’den 6 çiftçiye 30, Altınova’dan 9 çiftçiye 45 ve Armutlu’dan 3 çiftçiye 15 adet olmak üzere toplam 90 adet damızlık düve, Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar Yalova Gıda ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ile çiftçilerin kendi çektikleri kurayla dağıtıldı.

    Daha 42 çiftçiye beşer baş olmak üzere toplam 210 adet büyük baş hayvan dağıtılacak.