Etiket: Balıkçıları

  • Barajda mahsur kalan balıkçıları polis kurtardı

    Barajda mahsur kalan balıkçıları polis kurtardı

    Adıyaman Atatürk Barajında fırtına nedeniyle mahsur kalan 5 balıkçı polis ekiplerinin operasyonu sonucunda kurtarıldı.

    Edinilen bilgilere göre, bot ile Atatürk Barajına balık tutmak için açılan Cuma U., Murat G., Osman E., Mustafa Y., ve Fikret A., baraj içerisinde bulunan Eşek Adası’nda hava kararana kadar balık tuttu. Akşam karanlığının çökmesi ile birlikte botlarına binerek yeniden Adıyaman merkeze dönmek isteyen 5 arkadaş fırtınadan dolayı baraj sularının dalgalanması ile ilerleyemeyeceklerini anlayarak yeniden Eşek Adası’na dönüş yaptı. Burada mahsur kalan 5 arkadaş, çaresizce bir süre adada beklemeye başladı. Havanın iyice soğuması ile birlikte 5 arkadaş durumu telefonla Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğüne bildirdi. İhbar üzerine harekete geçen Adıyaman İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı Polis Dalgıç ekipleri, kendilerine ait tekne ile Eşek Adası’na gitti. Burada mahsur kalan Cuma U., Murat G., Osman E., Mustafa Y., ve Fikret A’yı kurtaran polis ekipleri, tekne ile 5 arkadaşı kıyıya çıkarttı.

  • Denizde mahsur kalan balıkçıları sahil güvenlik kurtardı

    Muğla’nın Fethiye ilçesinde açıldıkları denizde olumsuz hava koşulları nedeniyle mahsur kalan 3 amatör balıkçı sahil güvenlik ekiplerince kurtarıldı.

    Edinilen bilgiye göre, öğlen saatlerinde amatör balıkçılık yapan Şuayip Camuzcu, Murat Kaya ile Mustafa Karabörk “Karabayır” isimle tekneyle denize açıldı. Şiddetli yağış ve dalgalar nedeniyle Fethiye Körfezi açıklarındaki Kızıl Ada’ya sığınana balıkçılar, bir süre bekledikten sonra 112 Acil Çağrı Merkezinde yardım istedi. Olay yerine sevk edilen Fethiye Sahil Güvenlik 65 bot komutnalığı ekipleri kısa sürede 3 kişiye ulaştı. Ekipler, fırtına ve yağmur nedeniyle 3 kişiyi bota güçlükle aldı.

    Botla Fethiye Sahil Güvenlik Komutanlığına getirilen 3 kişinin sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenilirken, güvenli şekilde karaya ulaştırılan balıkçılar, ekiplere teşekkür etti.

    Öte yandan balıkçı teknesinin Kızıl Ada’da kaldığı öğrenildi.

  • Kıyı balıkçıları eski günlerini arıyor

    Trabzon’da kıyı balıkçılığı yapan balıkçılar eski günlerini mumla arar oldular. Kasa kasa tuttukları balık yerine evlerinin ihtiyacını bile karşılayamaz olduklarını belirten balıkçılar böyle devam etmesi durumunda artık denizlerden çekileceklerini söylediler.

    Trabzon’da uzun yıllardan beri kıyı balıkçılığı yapan Niyazi Kavzoğlu son yıllarda artık Karadeniz’in av vermediğini belirterek mesleklerini sonlandırma aşamasına geldiklerini söyledi. Bir zamanlar kasa kasa tuttukları balıklar yerine artık evlerinin balık ihtiyacını bile zor karşılayacak duruma geldiklerini belirten Kavzoğlu, “Kıyı balıkçılığı artık bitme noktasına geldi diyebiliriz. Bir zamanlar kasa kasa tuttuğumuz balıklar yerine bugün birkaç kilogram kadar avlayabiliyoruz. Yaklaşık 40 yıldır denizlerdeyim. Şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadım. Kasa kasa tuttuğumuz balıkların incelerini ayıklayıp kuşlara, denize atardık. Bugün o ince balıkları bile artık arar olduk. Mazot parasını bile karşılayamaz duruma geldik. Bu mesleği genelde aileden gelenler sürdürüyor. Gelecek neslin bu mesleği devam ettireceğini zannetmiyorum. Böyle giderse biz de yakında denizlerden çekiliriz” diye konuştu.

  • Balıkçıları ‘mezgit’ ayakta tutuyor

    SAMSUN (İHA) – Avcılık sezonundan umduğunu bulamayan Samsunlu balıkçılar, mezgit satışları sayesinde ayakta durduklarını söylediler.

    Karadeniz’in incisi hamsi ve en doyurucu balıklarından biri olan palamut bu sene hayal kırıklığı oluşturdu. Palamut, sadece sezonun ilk günlerinde kendini gösterirken, hamsi ise zaman zaman balıkçının yüzünü güldürdü. Bu sezon istedikleri satışı yapamadıklarını ifade eden balıkçılar, mezgit sayesinde ayakta durduklarını ifade ettiler.

    Sıcak havalar nedeniyle sezonun kurak geçtiğini belirten Samsunlu balıkçı Kurtça Aydın, “Bu sezon bir türlü yüzümüz gülmedi. Hep bir umutla balık bollaşacak diye bekledik. Ama artık umudumuz kalmadı. Hamsi ve palamut hiç olmadı. Karadeniz’de hava sıcaklıkları sezon boyunca mevsim normallerinin üstünde gitti. Durum böyle olunca da balıklar, soğuk suları seven hamsinin peşinden Rusya, Gürcistan ve Ukrayna kıyılarına kaçtılar. Bu sene ayakta durmakta çok zorlandık. Mezgit sayesinde durumumuzu idare ettik. Bu sezon en çok mezgit sattık. Mezgidin kilosunu 10 lira ile 15 lira arasında değişiyor” dedi.

    Mezgit de olmasa hiç ayakta duramayacaklarını vurgulayan balıkçı Hasan Köse, “Balık bu sene çok az oldu. Ne komisyoncular, ne balıkçılar ne de kaptanlar umduğunu bulamadı. Sıcak havalar belimizi büktü. Balıklar, bu sene soğuk sulara kaçtı. Bize gelen balıklar da Karadeniz’deki uzak ülkelerin soğuk kıyılarından geliyor. Bu sene mezgit az olsa da yine en çok mezgit ve kültür balıkları sattık. Şu anda yeni yeni yayın balıkları çıkıyor. Şu anda uzunlukları 1 metreye kadar çıktı. Havalar biraz daha soğursa daha büyük yayın balıkları gelecek diye umuyoruz. Yayın balığının kilosunu da şu anda 20 TL’den satıyoruz” diye konuştu.

    Şu anda balık fiyatları kefal, uskumru, istavrit, mezgit, hamsi 10 TL, alabalık 15 TL, zargana, çinakop 20 TL, çupra, lüfer 25 TL, yayının kilosu 20 TL ve kalkanın kilosu 125 TL’den müşterilere sunuluyor.

  • Van Gölü balıkçıları inci kefali avına başladı

    Bitlis’in Ahlat ilçesinde, Van Gölü’nün soğuk mavi sularına ağlarını atan balıkçılar akşama kadar zorlu bir av ile evlerine ekmek götürmenin mücadelesini vermeye devam ediyor.

    Sabahın erken saatlerinde teknelerle Van Gölü’ne açılan balıkçılar, her gün ağlarını Van Gölü’ne bırakıyor. Bazen dolu bazen boş çıkan ağlar onlarca balıkçı ailesinin tek geçim kaynağı olarak biliniyor. Van Gölü’nün soğuk mavi sularına ağlarını atan balıkçılar akşama kadar zorlu bir av ile evlerine ekmek götürmenin mücadelesini vermeye devam ediyor.

    Van Gölü balıkçılığının farklı olduğunu anlatan Abdullah Deveci, balıkçılığı baba mesleği olarak 65 yıldır yaptıklarını belirterek, “Van Gölü’nde balıkçılık zorlu ve meşakkatli bir meslektir. Av yasağının zamansızlığı ve yaz mevsiminin kısa oluşu balıkçılığı olumsuz etkiliyor. Bizler de genelde kış balıkçılığı yapıyoruz. Kış ayarlında oldukça zorlu bir dönem geçiriyoruz. Bu günlerde biraz daha rahatız. İnci kefali Van Gölü ve çevresinde oldukça yaygın tüketiliyor. İnci kefali yöremizde çok tüketilen ve sevilen bir balık türüdür. Kaya balığımız ise oldukça güzel ve lezzetlidir. Sularımız çok temizdir. Buradan çıkan balığın lezzeti ise yöreye hastır. Tadını ise Van Gölü’nün temiz ve sodalı suyundan alıyor. İnci kefalinin birçok pişirme yöntemi olmasına rağmen, genelde tandırda ve ızgara olarak tercih ediliyor. İnci kefali, dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan endemik bir balık türüdür. İnci kefali yaşamını gölün tuzlu-sodalı sularında sürdürür. İnci kefali, göl çevresinde binlerce insanın geçim kaynağını oluşturuyor. Karadeniz’de hamsi ne ifade ediyorsa, Van Gölü ve çevresinde ise inci kefali yöre insanı için o kadar önem arz ediyor” dedi.

    Ekrem Yanar isimli balıkçı ise bölgede balıkçılığın meşakkatli olduğunu belirterek, “Van Gölü bereketli bir göldür. Biz bu bereketli gölde balıkçılıkla geçimimizi sağlıyoruz. Sabah beşte başlayıp akşam altıda işimizi bırakıyoruz. Balıkçılık bir nasip bir kısmet işi. Her gün olmasa da bazen bir, bazen 10 kilo olur bazen de hiç olmaz. Balıkçılık nasip işidir yani” diye konuştu.

    Abdulkadir İşler isimli balıkçı ise tek geçim kaynağının balıkçılık olduğunu belirterek, “Van Gölü’nde 35 yıldır balıkçılık yapıyoruz. Her şeyin bir zorluğu var. Balıkçılığın da kendine göre zorluğu var. Geçimimizi balıkla sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

    Vatandaşlar ise yöreye özgü tadı ve lezzetiyle bilinen inci kefalinin Van Gölü ve çevresinde sofraların vazgeçilmezi olduğunu ifade ederek, ilçede hem kışlık (kuru balık) hem de taze ve mevsimlik olarak tüketildiğini belirtiyor.