Etiket: Balı

  • Vali Ayhan: “Çiçek balı üretiminde Türkiye’de 1’nci sıradayız”

    Vali Ayhan: “Çiçek balı üretiminde Türkiye’de 1’nci sıradayız”

    Sivas’ta bal üreten firmaları ziyaret eden Vali Salih Ayhan, Türkiye genelinde çiçek balı üretiminde Sivas’ın 1’nci sırada olduğunu söyledi.

    Sivas, tarım ve hayvancılıkta her geçen gün büyümeye devam ediyor. İnsan yaşamının devam edebilmesi için önem arz eden tarım ve hayvancılık, ilde ortaya konan başarılı çalışmalar ve üretim modelleriyle adından sıkça söz ettiriyor. Sivas Valisi Salih Ayhan,1’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bal firmalarına ziyaret etti. Vali Ayhan firmaların bal işlemi, ithalat ve ihracat çalışmaları hakkında bilgi aldı.

    Ziyarette konuşan Vali Salih Ayhan, “Tozanlı Vadisi’nde başlatılan çalışmalar ile organik arıcılık da Sivas marka olacaktır. Şehrimiz arıcılık işletme sayısı bakımından Türkiye’de 2’nci bal üretiminde de 4’üncü sırada yer almaktadır. Ayrıca ilimiz, çiçek balında da ülkemizde 1’nci sırada bulunmaktadır” dedi.

  • ADÜ Öğretim Üyesi Üreten, radyoda Eski Anadolu programında Bal’ı anlattı

    ADÜ Öğretim Üyesi Üreten, radyoda Eski Anadolu programında Bal’ı anlattı

    Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Eskiçağ Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Üreten, bir radyo programında ’Eski Anadolu’da Bal’ konusunu konuştu.

    Prof. Dr. Hüseyin Üreten, “Bugünün gerçekleri geçmişin izlerinde saklıdır” diyerek, Anadolumuzun kadim tarihinde balın herhangi bir yiyecek olmadığına dikkat çekerek tarih öncesi dönemlerden itibaren Anadolu insanının hem en önemli besin kaynağı hem de kültür unsuru olduğunu belirtti.

    Üreten, Anadolu’nun ilk büyük devletini kuran Hititler Dönemi’nde hamur işlerinde, tatlı ve ekmek yapımında kullanılan temel malzemelerden biri olan balın, aynı zamanda Hitit Kralı II. Muwatalli tarafından Arinna’nın Güneş Tanrıçası, Göğün Güneş Tanrısı, Göğün Fırtına Tanrısı ve diğer önemli tanrı ve tanrıçalara ballı ekmek şeklinde sunulduğunu ifade etti. Prof. Dr. Üreten, “Tanrı ve tanrıçalara sunulan balın büyü ayinlerinde, tanrıyı çağırma seremonilerinde kullanılıyor. Hatta arı ve bal, Hititler’in yaşantısında kendisine öyle büyük bir yer edinmiştir ki, bal dolu kovanı çalan birine Hitit yasalarında önce arılar tarafından sokularak daha sonra ise altı şekel gümüş ile cezalandırılıyor. Hitit Anadolu’sundaki bu durum Hellenistik Dönem Anadolu’sunda da aynen görülüyor. Bu bağlamda balın Eski Anadolu’da bıraktığı izlerin görüldüğü diğer bir alan da sikkelerdir. Ephesos antik kentinin bastırdığı elektron sikkelerin ön yüzünde arı betimi yer alır. Artemis kültünün uygulayıcısı olan rahibelere de ’Arı Kraliçe’ anlamına gelen ’Mellierai’ adının verilmesi oldukça dikkat çekicidir” diye konuştu.

  • Sivas balı markalaşacak

    Sivas balı markalaşacak

    Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesinin “Üreten Çiftçi Gelişen Sivas” kapsamında düzenlenen 1. Hasat Dönemi değerlendirme programı gerçekleştirildi.

    Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde düzenlenen programa Sivas Valisi Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Vali Yardımcısı Abdullah Seçkin Koçak, İl Genel Meclis Başkanı Hakan Akkaş, Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız, protokol üyeleri ve çiftçilerin katıldı.

    Sivas Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yahya Epsileli programda yaptığı konuşmada, “Arıcılık alanında yapılan projeler ilimizde organik arı yetiştiriciliği anlamında ivme kazandırdı. Sivas Arıcılar Birliği olarak 3 yıldır monofron ballar yani balda parmak izi dediğimiz Sivas balının kimliğinin tespitini yaptırdık ve bu projeyle Sivas balı ve ürünlerinin hak ettiği değeri kazanmasına katkı sağlayacağız. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

    “Bal üretiminde 4´üncü sıradayız”

    Epsileli´nin ardından konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Seyit Yıldız ise “İlimiz geniş mera alanları, zengin bikri florası ve endemik bitkileriyle arıcılık açısından bir cazibe merkezidir. Bu nedenle gezginci arıcılar tarafından da tercih edilen önemli bir merkezdir. İlimiz; 3 bin arıcılık işletmesi ile işletme sayısında Türkiye´de 2´nci sırada, 5 bin 29 ton bal üretimi ile Türkiye´de 4´üncü sırada yer almaktadır” dedi.

    “Güven esaslı bir model oluşturacağız”

    Arıcılığın Sivas’taki en önemli tarımsal faaliyetler arasında yer aldığını kaydeden İl Müdürü Yıldız, “İl Müdürlüğü olarak ‘Üreten Çiftçi, Gelişen Sivas´ kapsamında iki projemiz var. Bunlardan bir tanesi Balın Kalitesinin İyileştirilmesi, Sözleşmeli Alım Garantili Arıcılık Projesi. İnşallah yakın zamanda tarım şirketimiz SİVTAŞ ile birlikte projeye başlayacağız. Bal paketleme ve arı ürünleri üretimi tesisi ile arıcılarımızın pazar problemini çözerek güven esaslı bir model oluşturacağız. İkinci projemiz ise Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesi. Tozanlı Vadisi kapalı bir havza içerisinde yer almaktadır. Bu köyler benzer coğrafi ve flora yapısı özelliği taşımaktadır. Geniş ve kaliteli meralara sahip olan bu bölgede arazi yapısı makineli tarıma çok uygun olmadığından ilaç, gübre vb. kimyasallar da kullanılmamakta dolayısıyla organik arıcılık açısından önemli bir bölgedir. Proje sahamızda bulunan köylerde yaşayan ailelerin büyük bölümü arıcılık yapmakta. Proje ile bu işletmelerin organik arıcılığa geçişi sağlanmış, Mayıs ayında işletmelerimize İl Özel İdaremiz ve DAP İdaresi destekleriyle, 30 arıcımıza toplam 3 bin adet kovan ve 2 bin 900 kilogram temel petek dağıtımı gerçekleştirilerek, arıcılık işletmelerinin en önemli girdisi olan kovan ve kovan malzemesi teminini sağlanmıştır. ORAN Kalkınma Ajansımızın destekleriyle proje kapsamında faaliyet gösteren işletmelerimizin 2 yıl sertifikasyon ücretleri karşılanacaktır” diye konuştu.

    “Üretmeye, emek vermeye devam edeceğiz”

    Tarım ve Orman İl Müdürü Yıldız, konuşmasının devamında; “Amacımız, Tozanlı köylerinde organik arıcılığın geliştirilmesini sağlamak, arıcılık yapan işletmeden elde edilen organik bal ve arı ürünlerinin sertifikalanmasıyla ‘Organik Tozanlı Vadisi Balı´ adı altında markalaşması, arı yetiştiriciliğinin teknik altyapısını iyileştirerek bölge arıcılığını daha verimli hale getirip sürdürülebilir bir faaliyet haline getirmektir. Özellikle pandemi sürecinde sağlıklı gıda konusu daha da önem kazanmıştır. Bu dönemde özellikle arı ürünlerinin tüketimi artmıştır. Üretmeye, emek vermeye ve çalışmaya devam edeceğiz. Projeye sağladıkları katkılardan dolayı başta Sayın Valimiz olmak üzere, emeği ve katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

    “Tozanlı´da ürettiğimiz balı markalaştıracağız”

    Sivas´ın arıcılık potansiyeli açısından Türkiye´nin en önemli illerinden birisi olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Hilmi Bilgin de “İçinde bulunduğumuz korona virüs salgını döneminde de gördük ki Türkiye, ürettiği ile kendisine yetebilen bir ülkedir. İleride de üretim alanında sıkıntı yaşamamak için ilimizin tüm desteklerden yararlanmasını sağlayarak Sivas´ın değerlerini ortaya çıkaracağız. Tozanlı’da ürettiğimiz balı markalaştıracağız. Bunun için SİVTAŞ AŞ ile çalışmalara devam edeceğiz. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

    Sivas’ın coğrafyasının ürün deseni bakımından oldukça zengin olduğunu dile getiren Sivas Valisi Salih Ayhan ise “Yıllardır bu coğrafyada çalışan birisi olarak diyebilirim ki ülkemizde adından en çok bahsettiren illerin başında Sivas geliyor. Belediyemiz ile birlikte SİVTAŞ´ı kurduk, fabrika inşaatı devam ediyor. 29 Ekim 2019´da temellerini attığımız fabrikamızda 29 Ekim 2020´de üretime başlamayı hedefliyoruz. Şirket bünyesinde 10´a yakın işletme olacak, bunlardan biri de bal paketleme tesisidir. Bin civarında istihdam sağlayacak ve Sivas´ın tarım ve hayvancılığına katkı sağlayacaktır. İlimizin tarımsal değerlerinin en önemlilerinden biri arıcılık sektörüdür ve bu sebeple bu projeyi önemsiyoruz” dedi.

    Proje kapsamında 3 bin adet organik kovan ve ilk yıl için 2 bin 900 analizli temel petek dağıtımı yapıldığını vurgulayan Vali Ayhan, “İlk hasat alındı, bundan sonraki süreçte elde edilen organik bal ve arı ürünlerinin ‘Organik Tozanlı Vadisi Balı´ adı altında markalaşmasını ve pazarlamasını sağlayacağız” dedi.

    Teşekkür belgesi takdim edildi

    Konuşmaların ardından yerli ürünlerle ekonomiye katkı sağlayan üreticilere Tozanlı Vadisi Organik Arı Yetiştiriciliği Projesine katkılarından dolayı teşekkür belgesi takdim edildi. Programın ardından organik arıcılık yapan üreticilerin elde ettikleri ürünlerden oluşan sergi alanı ziyaret edildi.

  • Kestane balı arıcıların yüzünü güldürdü

    Kestane balı arıcıların yüzünü güldürdü

    Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, bu yıl kestane balı fiyatının geçen seneye oranla yüzde 20 oranında artarak toptan kilosunun 120 TL’ye kadar çıktığını söyledi.

    Samsun’da ikamet eden arıcılar ve başka illere giden gezici arıcılar, bu yıl kovanlarını doldurdu. Ayçiçek ve kestane balı üreten Samsunlu arıcılar geçen seneye oranla daha verimli bir sezonu geride bıraktı. Samsun İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rasim Kaplan, bu yıl bal rekoltesi ve fiyatlarının olumlu olduğunu belirterek, açıklamalarda bulundu.

    “Kestane balının toptan kilosu 90 TL’den 120 TL’ye çıktı”

    Arıcıların bu sene kestane balını yüzde 20 fiyat artışıyla sattığını ifade eden Rasim Kaplan, “Yerli arıcılarımız sezonu kapattı. Gezi arıcılar da ilimize geldiler. İlimizde ve gezici arıcıların gittiği Sivas, Erzurum ve Muş’ta iyi bal çıktı. Ballar da geçen seneye oranla yüzde 20 fiyat artışıyla tüccarlara satıldı. Bir kısım arıcımız ise fiyatları yeterli bulmadığı için ballarını depoladı. Onlar da en kısa zamanda balları ellerinden çıkaracaklar. 15-20 gün içinde bu ballar da gelince Samsun’da bu yıl ne kadar bal üretildiği net bir şekilde belli olacak. Bin tonun üzerine çıktığımızı düşünüyorum. Kilosu 40 liradan 150 liraya kadar bal var. Kestane balı şu anda perakende de 180 liradan satılıyor. Toptanda geçen sene 90 TL’ye verirken, bu sene ise toptanda 120 TL’ye verdiler. Bu da baktığımız zaman fena bir rakam değil” dedi.

    “İlaçlamaya dikkat edilince arı ölümleri azaldı”

    Uyarıların yerine getirilmesiyle birlikte arı ölümlerinde azalma olduğunu vurgulayan Kaplan, şunları söyledi:

    “Bu sene arı ölümü yok denecek kadar az. Önceki yıllarda bizim bölgemizde de Türkiye genelinde de arı ölümleri oldukça fazlaydı. Arı ölümlerinin en büyük sebeplerinden birisi zirai ilaçlardı. Varroa ve bilinçsiz ilaçlama da arı ölümlerini tetikliyordu. İlaçlama konusunda bilgilendirmelerimizi yapmıştık. Arıcıların ruhsatsız ilaçlardan kaçınmaları için uyarılarda bulunmuştuk. Arıcılar uyarılara kulak verince arı ölümleri de büyük oranda azaldı. Varroa ile ilgili de Samsun’da toplu ilaçlama projesi için de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte DOKAP’a sunduk. Projemiz onay görürse 2021 yılında Samsun’da varroa ile topyekun mücadele yapacağız ve arı ölümleri an az seviyeye indireceğiz.”

  • Aydın Balı AB’ye girdi

    Türkiye’nin en önemli arı yetiştirme ve bal üretim merkezleri arasında gelen Aydın’dan bal ihracatı başladı. Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ayhan Özdemir’in girişimleri ile 2016 yılında kurulan Aydın Bal ve Arı Ürünleri Pazarlama şirketi çalışmalarının semeresini aldı. İlk etapta kooperatif tarafından Macaristan’a 100 ton bal ihracatı yapıldı.

    “Arıcıya ümit oldu”

    Aydın’dan ilk defa gerçekleştirilen bal ihracatı bölgedeki arıcıya da ümit oldu. Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu’na seçildikten sonra sektördeki sıkıntıların çözümüne yönelik çalışmalar yaptıklarını belirten Başkan Ayhan Özdemir, “Yönetim Kurulu olarak bölge arıcısının ürünlerini değerlendirmek ve ihtiyaçlarını daha uygun fiyatla karşılamak için 2016 yılında arıcımız için bu kooperatifi kurduk. İlk etapta arı yeminden kovana, maskeden körüğe kadar arıcıya lazım olan her türlü malzemeyi en uygun fiyatla arıcımızın hizmetine sunduk. Daha sonra arıcımızın ürünlerini değerlendirmek üzere bal alımına başladık. Bu kapsamda uluslararası firmalarla görüştük. Yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı. İhracata başladık” diye konuştu.

    Aydın’da yıllık yaklaşık 20 bin ton bal üretimi gerçekleştiğini ve bu balın en iyi şekilde değerlendirilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Ayhan Özdemir, “Bu yıl ilk olarak 100 ton bal alıp ihracatını yaptık. Hedefimiz bu rakamı arttırarak devam ettirmek. Bu yıl ilk defa Aydın’ın çam balını Avrupa’ya ihraç ettik. Kooperatif olarak bunun sevincini yaşıyoruz. İhracat için aranan ilk şart balın tamamen organik ve doğal olması. Aydın’daki ihracatımızda buna uygun olarak gerçekleşti. Uzun analizler sonucunda Aydın’ın çam balı AB’ye girdi. Bunun devamının gelmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu nedenle arıcılarımızın daha sağlıklı doğal bal üretmesini ve kaliteden ödün vermemesini tavsiye ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda ihracat tonajının arttıracağız. Hedefimiz aracının değil arıcının kazandığı bir sistemi kurmak” dedi.