Erzurum Gıda ve Tarım Hayvancılık Müdürlüğü’nün denetleme sırasında bir şirketten aldığı balmumu örneği mahkemelik oldu. Alınan numunede Türk Gıda Kodeksi’nin belirlediği, kilogramda 10 mikrogram olması gereken naftalin 289 mikrogram olarak ölçüldü. Yıldız Petek Doğal Tarım Ürünleri İnşaat Taahhüt Ticaret Sanayi Pazarlama LTD. yetkilisi Ömer Yıldız’a 4’ncü Asliye Ceza Mahkemesi tarafından ‘kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde bozulmuş gıda maddesi imal etmek’ suçundan 1 yıl 1 ay 10 gün hapis cezası verildi. Balmumunu arıların petek yapımında kullandığını belirten Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ferat Genç, “Peteklerdeki naftalin hava ile temas ederek balmumuna buradan da bala karışıyor. Böylece insanlar naftalinli bal tüketiyor. Naftalin dünyadaki 10 zehirli kanserojen maddeden biri” dedi.
Etiket: bal
-
Halkı Kandırana Büyük Ceza Geliyor!
Şifa kaynağı olarak sofralardan eksik edilmeyen balın üretimiyle ilgili devrim niteliğinde yönetmelik 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe giriyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğe göre; bundan sonra balın içerisine hiçbir katkı maddesi konulamayacak. Bugüne kadar serbestçe kullanılan şeker ve glikoz içerikli tatlandırıcı veya aroma verici gıda bileşeni olan maddeler eklenmeyecek. Ayrıca yüzde 100 organik olarak satılan Karakovan ballar da süzülerek kavanoz içerisinde satılamayacak.
CEZALAR AĞIR
Son dönemde özellikle televizyon kanallarında hortlayan sahte balcılar, süslü görüntülerle vatandaşı kandırıp büyük paralar kazanıyor. Organik bal aldığını sanan binlerce vatandaş ise kimyasallarla tatlandırılmış sahte ballarla sağlığından ve parasından oluyor. Bu firmalara karşı başlatılan denetimlere rağmen hala televizyon kanallarında boy gösteren bu sahtekarlar, 1 Ocak’tan sonra nefes alamayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bal üretimi yapan firmaların yeni yönetmeliğe 1 Ocak 2013 tarihine kadar uyumlu hale geçmelerini istedi. Bu uyumu sağlamayan firmalara ağır cezalar verilecek. Yönetmelik tam uygulandığında kimse halkı kandıramayacak ve bal adı altında zehirli ürünler yediremeyecek. Sektör temsilcileri, vatandaşların, süslü reklamlara kanmamalarını ve menşeini bildikleri yerden bal almalarını istedi.
BUNLARA DiKKAT!
Yeni bal yönetmeliğe göre, bal satışı ve üretimi şöyle olacak: Piyasada perakende olarak satılacak her türlü balın içerisine kesinlikle katkı maddesi konulamayacak. Bal rengi su beyazından koyu amber rengi aralığında olacak. Karakovan ballar süzme olarak satılamayacak. Ayrıca, petekli olarak satılacak Karakovan balın peteği parçalanmadan tezgaha konulacak. Bal ambalajının üzerine “1 yaşından küçüklere bal yedirilemez” ibaresi yazılacak. Endüstriyel amaçlı katkı maddesi olarak kullanılan fırıncılık ballarına da “Sadece pişirme amaçlı kullanılabilir” ifadesi konulacak.
-

Erzurum’un balı var, bilen yok
Türkiye’nin en zengin floraya sahip bölgelerinden Erzurum’da üretilen balın kalitesi tahlillerle ispatlanmış. Ancak tanıtım eksikliği yüzünden çok fazla bilinmiyor.
Bal, binlerce yıldır gıda maddesi, enerji deposu, şifa kaynağı. Arıların çiçek özlerinden üretip peteklere doldurdukları bal, kaynağı olan bitkiye göre farklılık arzediyor. Bitki çeşitliliğine göre her yörenin balı da farklı oluyor. Zengin floraya sahip Erzurum da Türkiye’nin en önemli bal üretim merkezlerinden biri. Ancak Erzurum balı, tanıtım eksikliği yüzünden çok fazla bilinmiyor.
Bölge arıcılarının hakkını savunmak ise Trabzonlu bir balcıya düşmüş. Erzurum’da 4 yıldır balcılık yapan ve ürün kalitesinden ciddi anlamda memnun kalan Ahmet Kıran, Hacettepe Üniversitesi’nde Erzurum Pasinler’de üretilen balın analizlerini yaptırmış. Aldığı sonucun çok sevindirici boyutta olduğunu söyleyen Kıran, çıkan sonuçlara göre bölgenin Anzer’den aşağı hiçbir tarafı olmadığı gibi üstün tarafının da bulunduğuna dikkat çekiyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı verilerine göre Erzurum’un Çat ve Pasinler ilçesinin bölgenin flora bakımından en zengin bölgesi olduğunu aktaran Kıran, buna rağmen şekerli bal üretilmesine anlam veremiyor. 32 yıllık balcı Kıran, “Bölgede piyasaya ‘1. kalite’ diye sunulan balın ekseriyeti, tamamen şekerden ibaret. 3-4 ay vade ile şekerci esnafından alınan şekerden yapılan balın, kilosu 8-10 liradan piyasaya sürülmesinin izahı olamaz. Bu zenginlikte floraya sahip Erzurum yöresi haksız yere heba edilmemeli.” diyor.
Erzurum Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Taner Bayır da yörenin balını tam anlamıyla tanıtamamanın üzüntüsü içinde olduklarını söylüyor. Bu yıl üretilen bal miktarında bir önceki yıla göre yüzde 30 ile 40 arası bir düşüş yaşandığını ileri süren Bayır, şeker balına karşı son iki yılda ciddi gelişmeler yaşandığını ifade ediyor. “Erzurum’un flora bakımından diğer bölgelerden eksiği yok, fazlası var.” diyen Bayır, “Bilimsel bir değeri ispatlanamayan ve reklamın ötesine geçmeyen balların yanında maalesef biz kendi balımızın tanıtımını yapamıyoruz. Diğer illerin sözü dinlenir saygın insanları rahatlıkla; ‘ben filan balı yiyorum’ derken, bizim yörenin sözü dinlenir büyükleri maalesef aynı cüreti gösteremiyor.” ifadelerini kullanıyor.