Etiket: bal

  • (Özel Haber) Bal Üreticileri Raftaki Fiyatlara İsyan Etti

    Bal üretiminde Dünya’da 5’nci sırada bulunan Türkiye’de balın raftaki fiyatı yüzünden tüketilememesi Muğlalı bal üreticilerini isyan ettirdi. Muğla BALDER Başkanı Fikret Çalca yaptığı açıklamada, ”Bal üretimi bol olan ülkemizde üreticiden 850 gram balı 7,50 liraya alarak market zincirine aktaran ve marketlerde de aynı bal 30-35 liraya satan bir sistemle karşı karşıyayız” dedi.

    Türkiye’nin en önemli çam balı üretim merkezlerinden Muğla’da bu yıl çam balı rekoltesinin hava şartları nedeniyle üretimin düşmesi ve raftaki bal fiyatlarının yüksek tutulması tüketiciyi vuruyor. Üreticilerden çam balı, 7,5, çiçek balı ise 8,5 liradan alınırken, rafa geldiğinde fiyatının 30 lirayı aşması Muğlalı arıcıları isyan noktasına getirdi.

    Muğla Bal Alıp Satanlar İhraç Edenler ve Paketleyenler Derneği Başkanı (BALDER) Fikret Çalca, bal üreticilerinin ürettikleri balı direkt üreticilere satış yapamadıkları için tüccarlara bağımlı kaldıklarını söyledi. Çalca, ”Bilindiği üzere, bal üretiminde Türkiye Dünya’da 5 ‘inci sıradadır. Ancak, vatandaşlarımız ne yazık ki, bal üretimi bol olan ülkemizde üreticiden 850 gr balı 7,50 liraya alarak market zincirine aktaran ve marketlerde de aynı bal 30-35 liraya satan bir piyasa göze çarpıyor. Dolayısıyla, tüketicilere aynı kalitedeki balı fahiş fiyatla satarak ticari ahlaka aykırı bu sistemi kırmak çok kolay ve tüketicilerimizin elindedir. Yani, marketlerde satılan firma etiketi olan ballar hijyen, kaliteli ve tahlil edilen ballar olup, fiyatı yüksek olan bal ve marketi değil, fiyatı yüksek olmayan balı ve marketi tercih etmeleri gerekir” ifadesini kullandı.

    ARICILAR FİYATLARA TEPKİLİ

    Balın raftaki fiyatlarının yüksek olması Marmarisli bal üreticilerinin de tepkisini çekti. 25 yıldır bölgede çam balı üreten Hikmet Yayla yaptığı açıklamada şunları söyledi:

    “Aslında Türk toplumu tatlıyı çok tüketen bir toplum. Ancak bu gereksinimini genel olarak şeker ve glikozlu gıdalardan daha doğrusu mısır şuruplu gıdalardan temin etmeye çalışıyor. Bunun sebebi de fiyatların çok yüksek olması. Aslında eş değer balların 14 ile 20 lira arasında satılması hem üreticiyi kurtarıyor hem de tüketici rahatlıkla dengeli düzenli beslenme imkanı buluyor. Ancak bizim toplumumuzda olumsuz medya reklamları insanları baldan soğuttu. Onun için bal tüketimi yapılmıyor. Yapılmadığından dolayı sektör krizde. Mutlaka bunu arttırmamız için Tarım Bakanlığının kontrolündeki balların 14 ile 20 lira arasında satılanları tüketicinin tercih etmesi ve sektörü canlandırması gerekmektedir.”

    Karacasöğüt Mahallesi’nde yaşayan arıcı Hüseyin Karlı ise, “Bu sen uzun bir uğraşlar sonucu iyi denilecek şekilde balımızı çıkarttık. Kaliteli bal ürettik. Fakat maalesef üreticiden çıktığı gibi makul karlarla satılmıyor.Tüketici pahalı olduğu için bal tüketemiyor. Bizden çıkan bal yaklaşık 3 kat fiyatla satıldığı için bizimde sürümümüz düşüyor. Mal satılamıyor elimizde kalıyor. Bunun için önlem alınıp fiyatlar mı ayarlanıp, ne olacaksa tüketiciye kaliteli balı ucuz yedirmenin yolları araştırmamız gerekiyor” diye konuştu.

  • Türkiye’de Yılda 102 Bin Ton Bal Üretiliyor

    Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından “Sağlıklı Arı, Verimli Üretim, Karlı Pazarlama, Mutlu Üretici” konulu seminer düzenlendi.

    Trabzon’da bir otelde düzenlenen seminere DOKAP Birim Sorumlusu Şeref Demir’in yanı sıra, Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Bekir Yılmaz, Trabzon Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Zekeriya Aydın, Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürünler Daire Başkanı İsa Sertkaya, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kanatlılar ve Küçük Evciller Daire Başkanı Hakan Öztürk ve arı üreticileri katıldı.

    Seminerde konuşma yapan Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Bekir Yılmaz, yılda 102 bin ton bal üretildiğini belirterek “Türkiye’de arı yetiştiriciliğine baktığımız zaman 80 il birliğimiz var. 57 bin profesyonel üyemiz var. 6.6 milyon arı kovanımız var. Yılda 102 bin ton bal üretiyoruz. Böyle bir arıcılık yapımız var. Bu yapıyla hem bal üretiminde hem de arı sayısı yönünde dünyanın ikinci büyük arıcı ülkesiyiz. Çin’den sonra. Dünya’da arıcılığa baktığımızda 64 milyon arı kovanı var. 1.4 milyon ton bal üretiliyor. Bunun 4’te 1’i alınıp satılıyor. En çok bal alan ülkeler ise, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, İngiltere ve Japonya’dır. Avrupa Birliği ülkelerinin bal açığı 240 bin tondur” dedi.

    Türkiye’de arıcıların ballarının yüzde 85’ini ormanlardan ürettiğini dile getiren Yılmaz, “Tarım alanlarından yüzde 15 üretiyor. Tarım bahçeleri de arının gelişimini sağlıyor. Bu gelişim olmadan da balı üretme şansımız yok” ifadelerini kullandı.

    DOKAP Birim Sorumlusu Şeref Demir ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ülkedeki toplam arı varlığının yüzde 20’sini barındırdığını kaydederek “Yüzde 20.5 bal üretimi yapmaktayız. Bölge illerinden Ordu ülke sıralamasında ikinci durumdadır. Arıcılık altyapısının desteklenmesiyle ilgili ilk etapta 230 bin TL’lik bir kaynağı başkanlığımızın ödeneklerinden ayırmıştık. Bunun uygulanmasında Artvin, Bayburt, Rize ve Gümüşhane illerinden 113 kişi başvuru yapmış olup, 229 bin 513 TL öden il müdürlüklerimizin hesaplarına aktarılmıştır. İl müdürlüklerimize şuana kadar yapılan başvurular neticesinde toplam 390 başvuru yapılmış olup 832 bin 700 TL’lik bir kaynağı aktarma için çalışmalarımızı yürütmekteyiz” diye konuştu.

  • Bal Ligi

    Bölgesel Amatör Lig (BAL) Ligi 3. grupta mücadele eden Sarıkamış Belediyespor, kendi saha ve seyircisi önünde konuk ettiği Iğdır Arasspor ile 2-2 berabere kaldı.

    Sarıkamış İlçe Stadında karlı zemin üzerinde oynanan karşılaşmanın ilk yarısı 1-1 tamamlandı.İkinci yarının 71 dakikasında Iğdır Arasspor geliştirdiği atakla 2-1 öne geçti. Sarıkamış Belediyespor ise 82. dakikada attığı golle durumu eşitledi. Maçta başka gol olmayınca karşılaşma 2-2 berabere sona erdi.

  • Bal Ligi

    TFF BAL Ligi 2. Grup’un 9. haftasında 44 Malatyaspor, evinde konuk ettiği Karaköprü Belediyespor’a 1-0 mağlup oldu.

    Türkiye Futbol Federasyonu Bölgesel Amatör Ligi 2. Grup’un 9. haftasında 44 Malatyaspor, kendi evinde Karaköprü Belediyespor ile karşı karşıya geldi. Maçın ilk yarısı ilk yarısı golsüz eşitlikle sonuçlanırken, Karaköprü Belediyespor ikinci yarıda Mesut’un ayağından bulduğu golle mücadeleyi 1-0 kazandı.

    Maçın ardından açıklama yapan 44 Malatyaspor Teknik Direktörü Cihangir Serkan Meriç kendileri için zor bir maç olduğunu ifade ederek, maçın başından sonuna kadar üstün oynayan tarafın 44 Malatyaspor olduğunu söyledi. Meriç, “Çok istedik, çok arzuladık. Bu maç bizim için gerçekten çok önemliydi, bunun için yenmemiz gerekiyordu ama futbol bu, maalesef istediğimiz sonucu alamadık. Ben futbolcularımı tebrik ediyorum, canı gönülden oynadılar, çok iyi mücadele ettiler. Son dakikada şanssız bir gol yedik. Biz de atabilirdik, kim atarsa onun kazanabileceği bir maçtı öylede oldu. Bundan sonra önümüze bakacağız, bu maç gelip geçti inşallah daha güzel günler bizi bekliyor, Allah yolumuzu açık etsin” şeklinde konuştu.

  • Bozyazı’ya İki Yeni Bal Ormanı

    Mersin’in Bozyazı ilçesinde, Kavaklı Bal Ormanında kovan kapasite artırımı yapılarak Ardıç ve Yelbiz Kalesi Bal Ormanlarının açılışı gerçekleştirildi.

    Geçtiğimiz yıl açılışı yapılan Çopurlu Mahallesi Kavaklı Bal Ormanı sahasında yapılan kovan kapasite artırımı ve iki yeni bal ormanı açılış törenine, Kaymakamı Suat Yıldız, Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, Anamur Orman İşletme Müdürü Hüseyin Meteris, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Ali Topril ile çok sayıda ormancı katıldı.

    “YILLIK 10 MİLYON LİRA GELİR HEDEFLİYORUZ”

    Bozyazı Orman İşletme Müdürü Mehmet Alper, geçen yıl yapılan 2 bin kovan kapasiteli Kavaklı Bal Ormanı açılışında, hedeflerinin 2015 yılında kovan kapasitesini 7 bine çıkarmak olduğunu söylediklerini hatırlatarak, bunu gerçekleştirmiş olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 2016 yılında ise bu kapasiteyi 10 bine çıkaracaklarını vurgulayan Alper, “Hedefimizi gerçekleştirdik, verdiğimiz sözde durduk ve ayrıca bugün Ardıç Bal Ormanı ile Yelbiz Kalesi Bal Ormanın açılışını gerçekleştirerek arıcıların hizmetine sunuyoruz. Kapasite artırımı ve iki yeni bal ormanı açılışı ile kovan kapasitemiz 12 bine ulaştı. Bu üç bal ormanından yıllık 10 milyon lira gelir düşünüyoruz. 2016 yılı hedefimiz, bal ormanlarımızın kovan kapasitesini 15 bine çıkarmak” dedi.

    Bal ormanlarıyla ilgili teknik bilgiler de veren Alper, “Kızılca Mahallesi Ardıç Bal Ormanı alanı 30 hektar, 3 bin kovan kapasiteli, 8 adet can suyu havuzu, 2 adet çeşme bulunmakta. Çopurlu Mahallesi Kavaklı Bal Ormanı 62 hektarlık alanı kaplamakta. 2 bin kovan kapasitesine 5 bin kovan ilave ettik ve kapasiteyi 7 bine çıkardık. Alan içerisin de 2 adet can suyu havuzu, 2 adet çeşme bulunmakta. Karaisalı Mahallesi Tekedüzü mevkiinde bulunan Yelbiz Kalesi Bal Ormanı ise 50 hektarlık alanı kapsamakta, 2 bin kovan kapasiteli, 4 can suyu ve bir adet çeşme bulunmaktadır” diye konuştu.

    “YILDA 81 BİN TON BAL ÜRETİLMEKTEDİR”

    Mersin Orman Bölge Müdürü Abit Baca, arıcılığın önemli bir meslek grubu olduğunu, aynı

    zamanda dünyanın eko sistemi dengesi açısından da çok önemli olduğuna işaret ederek, “Bitkisel üretimin en önemli kaynaklarından bir tanesi arıcılıktır. Çünkü arı bal üretirken, bitkilerdeki tozlaşmayı sağlayarak kaliteli üretimi doğal yönden sağlıyor. Eko sistemin, ormancılığın ve doğal dengenin sağlanması açısından bal üretimi ve arıcılık çok önemli. Türkiye’de 81 bin ton civarında bal üretilmekte. 5- 6 milyon arası kovan bulunmakta. Türkiye bal üretiminde Çin’den sonra ikinci sırada. Türkiye’de üretilen balın yüzde 30’u çam balı. Mersin, çam balı üretimi için uygun bölge. Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de arıcılığı geliştirmek istiyoruz. Kovan açısından Mersin, Türkiye kapasitesinin altında olabilir ama burada kaliteli bal var. O açıdan ormancılar olarak arıcıları teşvik ediyoruz. İsteyene ORKÖY kredisi veriyoruz, arıcılığa öncelik tanıyoruz” şeklinde konuştu.

    Arıcılığın diğer mesleklerle entegre olabilen bir meslek olduğunu ifade eden Baca, “Tarımcılıkla, ormancılıkla entegre olabiliyor. Zarar vermiyor. Hayvancılık, ormancılıkla belki bire bir örtüşmeyebiliyor, zarar verebiliyor, dengelemek gerekiyor. Ama arıcılık öyle değil. Arıcılığın faydası var. Arıcılarımız ormanları koruyor” ifadelerini kullandı.

    Yayla balı için orman içinde çiçekli bitkileri geliştirme gayreti içerisinde olduklarını, nitelikli bal üretimine önem verdiklerini ve bu üç alanında en nitelikli alan olduğunu dile getiren Baca, şöyle devam etti; “Önümüzdeki günlerde kurum olarak arıcılık kursu açacağız. Arıcılığı teşvik ederken, arıcılığı bilmemek olmaz. Kendimizin de bilmesi gerekir, kendimizi geliştirmemiz gerekir. Katkı sağlamamız gerekir. Böylelikle onların dilinden daha iyi anlarız. Mersin’deki arıcılığın, bal üretiminin gelişmesine katkı sağlayan, emeği geçen arkadaşlarımı tebrik ediyorum.”

    Bozyazı Kaymakamı Suat Yıldız ise Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ve Bozyazı Orman İşletme Müdürlüğü’ne yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etti. Bu hizmetlerin, ilçenin ekonomisine çok ciddi katkılar sunacağını dile getiren Yıldız, “Ülkemizin ekonomik değerlerini sonuna kadar maksimum bir şekilde kullanmalıyız, ancak bunu yaparken bir yandan da bunu sürdürülebilir olmasını da sağlamak durumundayız. Değerlerimizi gelecek kuşaklara aktarmak durumundayız. Doğayla savaşmadan, onunla beraber barışık yaşamayı öğrenmek durumundayız. Gerçekten modern ormancılığın sadece kereste üretmek değil, fonksiyonel hale getirmek, çeşitli fonksiyonlara ayırmak kaydıyla kullanımını sağlamak açısından önemli bir çalışma. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi

    Konuşmaların ardından arıcılar Kaymakam ve Orman Bölge Müdürüne yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederek, ürettikleri kovan balından ikram ettiler.