Etiket: bal

  • Burhaniye’de organik bal üretimi yapılacak

    Burhaniye’de organik bal üretimi yapılacak

    Burhaniye ilçesinde, yaklaşık 10 yıl önce başlatılan organik tarım ile adını duyuran Kırtık Mahallesinde, organik bal üretimi için de proje başlatıldı. Burhaniye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünce hazırlanan ‘Dağlardaki Güzellik’ projesi gereğince vatandaşlara 2 bin 350 adet lavanta fidesi dağıtılırken, ıhlamur, kestane ve akasya fidanı da dağıtılacağı açıklandı.

    İlçeye 17 kilometre uzaklıktaki kırsal Kırtık mahallesinde, 10 yıl önce başlatılan organik üretimden olumlu sonuç alınırken, şimdi de organik bal üretimi için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, Burhaniye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğünde Ziraat Mühendisi Kezban Köse ve Veteriner Hekimi Uğur Tarhal’ın öncülüğünde ”Dağlardaki Güzellik” adı altında bir proje hazırlandı. Kırtık’da boş arazileri dikilmesi için Balıkesir Büyükşehir Belediyesine ait Balıkesir Çifti Eğitim Merkezinden (BAÇEM) temin edilen 2 bin 350 adet lavanta fidesi mahallede dağıtıldı. Kırtık’daki arıcıların belge sahibi olduklarını anlatan Veteriner Hekimi Uğur Tarhal, “Kırtık mahallemizde yaklaşık 10 yıldan beri başarılı bir şekilde organik üretim yapılmaktadır. Şimdi de organik bal üretimi için çalışma başlattık. Bunun için ilk etapta vatandaşlara 2 bin 350 adet lavanta fidesi dağıttık. Bunda böyle ayın yerde akasya, ıhlamur ve kestane fidanları da dikilecek. Organik sebze ve meyve üretiminde başarılı olan vatandaşlarımızın organik bal üretimi yapmalarını istiyoruz. Bunun için de “Dağlardaki Güzellik” adlı bir proje hazırladık. Mahalledeki vatandaşlarımıza arıcılık kursları verildi. Organik bal üretiminde de başarılı olacaklarına inanıyoruz” dedi.

  • Sinoplu arıcılar: “Bu yıl bal verimi düşük”

    Sinoplu arıcılar: “Bu yıl bal verimi düşük”

    Sinop’ta korona virüs salgını sonrası bal ve arı ürünlerine talep artarken arıcılar, bu yılki bal hasadından memnun olmadıklarını verimin düştüğünü söyledi.

    Sinop’ta Kovid-19 salgını sonrası insanlar virüse karşı bağışıklık sistemini güçlendiren etkili besin arayışına yönelirken bal ve arı ürünlerine talep artı. Sinoplu arıcılar çiçeklerden yeterince verim alamayan arıların bu yıl yeterince bal üretemediğini söyledi. Arıcılar bu yıl bal üretimde yaşanan düşüşü tarım arazilerinin yeterince işlenmemesine ve iklim koşullarına bağladı.

    Mertoğlu köyünde arıcılık yapan emekli öğretmen Hilmi Baş yağışların yetersiz olması ve tarım arazilerinin işlenmemesi nedeniyle çiçeklerin açmadığını, bu nedenle bal üretiminde her geçen yıl düşüş yaşadıklarını ifade etti.

    Dede mesleği olan arıcılıkla on yaşından beri uğraştığını söyleyen Baş, “Bal verimleri orta çok iyi değil. Burada 300’den fazla kovanım var sezon umduğumuz gibi olmuyor. Her yıl verim biraz daha da düşüyor. Ortalama kovan başına 4 buçuk 5 kiloya yakın kilo yakın bal adım 100 kovandan yaklaşık 450 kg bal aldım. Aslında 2 tondan fazla bal almamız gerekiyordu. Bu yıl verim umduğumuz gibi olmadı. Çünkü tarım faaliyetlerinin geriye gitmesi nedeniyle arazi işlenmiyor. Arazi işlemediği zaman ot büyümüyor. Ot büyümeyince çiçek olmuyor, çiçek olmayınca da arılar da verimi olmuyor. Bizim işimiz çiçeklere bağlı bu araziler işlenmediği zaman çiçeklenme de olmuyor. Bizim işimiz de çiçeklere bağlı. Havalar kurak gitti normalde bu mevsimde arı yeniden polen getirecek kışa mevcut artıracaktı. Bahara güçlü çıkacaktı. Bahara güçlü çıkınca güçlü arı güçlü bal yapacaktı. Şimdi hava şartları böyle olunca bunlar mümkün olmuyor. Bu yüzden arılara bizim şerbet ve polen desteği vermemiz gerekiyor polen desteğini de veremiyoruz. Çünkü yaş polen saklamamız gerekiyor onu da ileride yapmayı düşünüyorum” dedi.

    Arıcılık ve bal üreticiliği sektörünün her geçen yıl ivme kazandığını söyleyen Baş, “Burası benim arıları kışlama yerim asıl bal toplama yerim. Erfelek güven köyünde kestane alanında balları topluyorum. Haziranın ayına kadar akasya bitiyor akasya bitene kadar arı burada güçleniyor arı güçlenince Erfelek’e geçiyorum. Kestanelerden bal alacak arıları Erfelek’e taşıyorum. Arıcılık çok ivme kazandı. Son zamanlarda teknik bakımdan bize çok destek veren yenilikler oldu. Ben on yaşından beri babadan ve dededen kalma meslek olarak arı işiyle uğraşıyorum. Eğitimli biri olarak da çok kişiye önderlik ettim çevremizde çok öğrenci yetiştirdim” diye konuştu.

  • Van’da 6. Geleneksel Organik Karakovan Bal Kesimi etkinliği

    Van’da 6. Geleneksel Organik Karakovan Bal Kesimi etkinliği

    Van’da ‘6. Geleneksel Organik Karakovan Bal Kesimi’ etkinliği düzenlendi.

    İpekyolu ilçesi Vali Mithat Bey Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, bazı kamu kurum ve kuruluş amirleri, oda başkanları ile vatandaşlar katıldı. Üretici Ömer Akbulut’un evinin önünde düzenlenen etkinlikte katılımcılar arıcı kıyafeti giyip bal hasadı yaptı. Burada konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Görentaş, Van’ın arıcılıkta giderek artan bir değere sahip olduğunu ifade ederek, geleneksel olarak düzenlenen 6’ncı bal şenliği kapsamında hakiki karakovan balının hasadını gerçekleştirdiklerini söyledi. Van balının güzelliğini herkese tanıtmak amacıyla çalışmalarının aralıksız devam ettiğini dile getiren Görentaş, “Marka değerini artırmak amacıyla gerekli çalışmalar yaparak, hakiki karakovan balını tanıtarak Van balının güzelliğini herkes tattırmaya çalışıyoruz” dedi.

    Van’ın arıcılıkta belli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Görentaş, “Ülke arıcılığının yaklaşık yüzde 2’sine kadar üretimi ilimiz karşılamaktadır. Bu işle iştigal eden 705 çiftçimiz vardır. 15 bine yakın da sepet karakovan işletmeleri mevcuttur. Özellikle pandemi sürecinde hastalıkta bağışıklık sistemini güçlendirdiğinin bilinmesiyle bal çok rağbet görmektedir” ifadelerini kullandı.

    Van balının diğer ülkelere gitmesi için de gerekli çalışmaların yapıldığına dikkat çeken Görentaş, “Marka değerini artırıp, markalaşan ve ülke dışına da ihracat eden üreticilerimiz var. Van balı, Türkiye’nin her tarafına dağılıyor. Floramız çok uygun olduğu için dışarıdan da yoğun bir talep gelmektedir” diye konuştu.

    Üretici Ömer Akbulut ise üç kuşaktan beri bu işi yaptıklarının altını çizerek, “Her sene organik bal hasadını yapıyoruz. Organik bal üreticisi olduğumuz ve başkalarına da örnek olduğumuz için kendimizle gurur duyuyoruz. Pandemi döneminde bal, polen, arı sütü ve propolisin vücut direncini artırdığı için arı ürünlerinin değeri daha da artmaktadır” dedi.

    Van balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliğinin yüksek rakım ve bitki florası olduğuna değinen Akbulut, “Bu sene bal hasadımız geçen seneye nazaran yüzde 10 civarında azaldı. Geçen sene bal hasadı daha iyiydi. Van balını Türkiye’nin her iline gönderiyoruz. Her sene bununla ilgili festival düzenliyoruz. Bu sene pandemi nedeniyle katılım az oldu. Ben bu anlamda festivale katılan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

    Etkinlik bal hasadının yapılması ve ikramlarla sona erdi.

  • Başkan Sekmen’e organik bal hediye ettiler

    Başkan Sekmen’e organik bal hediye ettiler

    Şenkaya Belediye Başkanı Yavuz Bedir. Şenkaya Bal ormanında üretilen Organik balı Erzurum BüyükŞehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’e hediye etti.

    Şenkaya Belediye Başkanı Yavuz Bedir ve Ak Parti İlçe Başkanı Ahmet Ayyıldız ve Büyükşehir meclis üyeleri ile birlikte Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’i makamında ziyaret ederek, Şenkaya Belediyesi tarafından ilkbaharda kurulan Şenkaya Bal ormanında ürettikleri organik balı ikram ettiler.

    Ziyarette Şenkaya ve mahallelerinde yapılan yatırımlar konusunda da istişarede bulunan heyet, balın tanıtımı konusunda destek istediler.

  • Mardin’de bal hasadı başladı

    Mardin’de bal hasadı başladı

    MARDİN (İHA) – Muş Malazgirt, Siirt Pervari ve Hakkari Yüksekova yaylalarında bal üretimi yapan, 2018 yılı Kültür ve Tarım Ürünleri Oskar Yarışması’nda ödül alan Osman Altınbal hasadını yaptığı balı Mardin’de müşterilerine sunmaya başladı.

    Bal ve arı ürünlerinin özellikle pandemi döneminde insan vücudu için büyük bir direnç kaynağı olduğunu ve bu dönemde en çok satılan ürünler arasında kestane balı, çam balı, polen, propolis, ana arı sütü ve arı ekmeği olduğunu ifade eden Osman Altınbal, küçüklüğünden beri arıcılık yaptığını söyledi. Altınbal, “Dergi ve kitap okuyarak kendimi geliştirdim. 16 yaşında arıcılık işine başladım. Ailem arıdan nasıl para kazanacaksın diyerek karşı çıkıp vazgeçirmeye çalıştılar. Para kazanmaya başlayınca ailede 30’a yakın kişiye meslek adına ilham kaynağı oldum. Şu an hepsi arıcılık yapıyor. Evli ve 4 çocuk babasıyım. 3 çocuğuma üniversite okuttum. Okul ile birlikte benimle çalıştılar. Mardin’de ilk arıcılık işini yapan benim. 2004 yılında Mardin Arı Yetiştiriciler Birliği’ni kurdum. 2 yıl yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Daha sonra bal paketleme tesisi kurdum. 2018 yılı Kültür ve Tarım Ürünleri Oskar Yarışması’nda Oskar Ödülü aldım. Balımızı Muş Malazgirt, Siirt Pervari ve Hakkari Yüksekova yaylalarında üretiyoruz. Şu an 650 tane arı kolonimiz mevcut ve her bir kovan 100 bin arıyı buluyor. Balımızın en büyük özelliklerinden biri içinde bulunan doğal şeker oranının yüzde 8 ile 10 arasında olmasıdır. Bunun sebebi ise doğuda sıcaklığın düşük olmasıdır. Güneydoğu Anadolu Bölgesi gibi sıcak bir bölgede yetişen çiçeklerde bulunan şeker oranı yüzde 38 ile 40 arasındadır. Bir diğer özelliği de yaylada tarımsal faaliyetlerin olduğu yerden uzak, tarımsal ilaçlamaya maruz kalmadan üretiliyor olmasıdır. Kilosu 60 liradan başlayıp 400 liraya varan kalite kalite ballarımız mevcut. Her yıl 7-8 ton bal üretiyoruz” dedi.

    “Tamamen organik bal üretiyoruz”

    Yıllık cirolarının 150 bin lirayı bulduğunu belirten Osman Altınbal, ürünlerinin tamamen organik olduğunu söledi. Altınbal, “Ürünlerimizin tamamı organik ve hijyenik olup 39 yıllık tecrübeye dayanarak müşterilerimizin hizmetine sunuyoruz. Bal akciğer, karaciğer gibi birçok hastalığa şifadır. Özellikle bu hastalık döneminde ve kış yaklaşırken vücut direncinizi yükseltmek istiyorsanız bal ve arı ürünleri tüketin” diye konuştu.