Etiket: Ata

  • Ata Karmer rehberlik çalışmalarına devam ediyor

    Ata Karmer rehberlik çalışmalarına devam ediyor

    Atatürk Üniversitesi Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATA KARMER) mesleki rehberlik hizmetlerini çevrim içi sürdürüyor.

    ATA KARMER’in, öğrenci ve mezunların çağın ve iş dünyasının değişen koşulları doğrultusunda, kariyer hedeflerini belirlemeleri, donanımlı bir altyapıya kavuşmaları ve bu bağlamda bilgi, beceri ve tecrübe edinmeleri konularında onlara yön vermek amacıyla kurulduğunu aktaran Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, merkezin kurulduğu günden bugüne üniversite mensuplarının tamamının gelişimlerine katkıda bulunmak ve topluma katma değer sağlayacak bireyler yetiştirilmesine destek olmak amacıyla çalışmalarına devam ettiğini söyledi.

    Yeni YÖK anlayışı doğrultusunda Atatürk Üniversitesinin vizyonunu şekillendirmek amacıyla başlatılan Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüş Projesinin bir ürünü olarak kurulan ATA KARMER’in öğrenci ve mezunların, kariyer yollarının belirlenmesi, gelişmeleri ve iş hayatına hazırlıklı bireyler konumuna gelebilmeleri için yoğun gayret gösterdiklerini belirten Rektör Çomaklı, kaliteli hizmet sunma ilkesiyle hareket ederek, farkındalığı yüksek ve ortaya koyacağı çalışmalarla model olabilecek bir birim olma yolunda emin adımlarla ilerlediklerini ifade etti.

    ATA KARMER Kariyer Gelişiminde Farkındalık Oluşturuyor

    Bu doğrultuda çalışmalarını yürüten Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi, uzaktan eğitim sürecinde de çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Bünyesinde görev yapan Psikolojik Danışman Öğr. Gör. Sümeyye Bilgiz aracılığıyla Atatürk Üniversitesinde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilere yönelik mesleki rehberlik ve kariyer danışmanlık hizmeti sunan ATA KARMER, bu yolla öğrencilerin kariyerlerine, kişisel özelliklerine ve yaşam öykülerine göre geliştirmelerine yardımcı olmayı hedefliyor. Ayrıca danışma sürecinde danışanların yetenekleri, ilgi alanları, gereksinimleri ve değerleri doğrultusunda kariyer gelişim farkındalığı oluşturulmayı sağlıyor.

    Mesleki rehberlik hizmeti kapsamında sınavlarda stres yönetimi sağlamak, lisansüstü eğitim hakkında bilgi almak, akademik kariyer yapmaya ilişkin sorularına cevap bulmak, iş mülakatları hakkında bilgi almak, CV hazırlama konusunda destek almak, mülakatlarda kendini daha iyi ifade edebilmek ve meslek alternatifleri konusunda karar vermek isteyen Atatürk Üniversiteli öğrencilerle görüşmeler gerçekleştirilmeye devam eden ATA KARMER, pandemi nedeniyle çevrim içi (online) gerçekleştirilen görüşmeler için öğrencilerin taleplerini T.C. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi tarafından hizmete sunulmuş olan Yetenek Kapısı üzerinden almayı sürdürüyor.

  • Akhisar’da Ata tohumu ’Karakılçık’ buğdayı toprakla buluştu

    Akhisar’da Ata tohumu ’Karakılçık’ buğdayı toprakla buluştu

    Akhisar Belediyesi, Ata tohumu Karakılçık buğdayının üretimini yaygınlaştırma projesini hayata geçirdi. Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu ilk tohumları belediyenin tarım arazilerine serpti.

    Akhisar Belediyesi, Ata tohumu Karakılçık buğdayını Akhisar’da ekme ve yaygınlaştırma projesini başlattı. Belediye Başkanı Besim Dutlulu, belediyeye ait arazilerde ekime başlanan Karakılçık buğdayından bu yıl elde edilecek ürünün, tohumluk olarak çoğaltılarak önümüzdeki yıllarda isteyen Akhisarlı tarım üreticilerine ücretsiz olarak verileceğini söyledi.

    “Ege’nin hazinesi ’Karakılçık’ buğdayı ardık Akhisar’da”

    Karakılçık buğdayından ‘Ege’nin Hazinesi’ olarak bahseden Başkan Dutlulu, ithal tohumlar yerine genetiği ile hiç oynanmamış ata tohumu karakılçık buğdayının faydalarının saymakla bitirilemeyeceğini söyledi.

    Karakılçık buğdayı hakkında bilgi veren Başkan Dutlulu, “Karakılçık, bilinen en sert buğday türlerinden birisi. Adını başaklarındaki karakılçıklardan alıyor. Sadece un değil, bulgur, makarna, irmik, erişte yapımında da kullanılıyor. Besin değeri yüksek, lif ve mineral açısından zengin. Glüten oranı, genetiği ile oynanmış buğdaylara kıyasla çok çok düşüktür. A, E, K, C vitaminlerini barındıran Karakılçık buğdayının lezzeti de dillere destandır. Üstelik bu toprakların, Anadolu’nun çocuğu.” dedi.

    İsteyenlere ücretsiz tohum dağıtılacak

    Akhisar Belediyesi olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile iletişime geçtiklerini ve bölge şartlarına uygun atalık tohum Karakılçık buğdayını önümüzdeki yıllarda tohumluk olarak kullanılmak üzere ekmeye başladıklarını kaydeden Başkan Dutlulu, “Yeterli miktara ulaştığımızda bu tohumları Akhisarlı üreticilerimize ücretsiz olarak dağıtacağız. Belediye arazilerimizde yetiştirdiğimiz buğdaylardan elde edeceğimiz gıda ürünlerini de ücretsiz olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza dağıtmaya devam edeceğiz. Hayırlı ve bereketli olması dileğiyle” dedi.

  • Başkan Bozdoğan, ata tohumu kunduru buğdayını toprakla buluşturdu

    Başkan Bozdoğan, ata tohumu kunduru buğdayını toprakla buluşturdu

    Tarsus Belediyesi, evladiyelik ata tohumlardan biri olan kunduru buğdayının ekimini yaygınlaştırmak için çalışma başlattı. Yöredeki çiftçilere özgün kunduru buğdayı tohumu sağlayan belediye, kendisine ait bir araziyi de kunduru buğdayı ekimine ayırdı. Araziye ilk tohumları Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan elleriyle serpti.

    Tarsus Belediye Başkanı Bozdoğan, yöreye özgü evladiyelik ata tohumlarını toplayarak koruma altına alma, bu tohumları çiftçiye dağıtarak yeniden üretilmesini sağlama yönündeki çalışmalarına bir yenisi daha eklendi. Belediyenin Tohum Gen Bankasında bulunan ve 50 milyon adede ulaşan kunduru buğdayı Tarsuslu çiftçilere dağıtılmaya başlandı.

    Kundura buğdayı tohumu ilk etapta İnköy ve Sandal köylerinde çiftçilere ulaştırılırken, belediyenin elinde bulunan kunduru buğdayı tohumları geçtiğimiz günlerde 11 dönüklük alanda toprakla buluşturuldu.

    Başkan Bozdoğan traktör kullandı, elleriyle tohum serpti

    Çiftçilere atalık tohum dağıtmakla kalmayan belediye, ekim alanlarını genişletmek ve diğer çiftçileri teşvik etmek amacıyla kendisine ait bir araziyi de buğday ekimine ayırdı. Öğretmenler Mahallesinde bulunan ve belediyeye ait olan 16 dönümlük arazi belediyenin araçlarıyla sürüldü, ekime hazır hale getirildi. Tarsus Belediye Bozdoğan da ilk ekim gününde araziye gelerek ilk etapta traktör kullanıp bir süre çalışma gerçekleştirdikten sonra tohumları elleriyle toprakla buluşturdu.

    Görevde oldukları yaklaşık 2 yıllık sürede çok sayıda meyve ve sebze türünün özgün, genetiğiyle oynanmamış tohumlarını Tohum Gen Bankasında topladıklarını belirten Bozdoğan, bunları yeniden çiftçiye dağıttıklarını söyledi. Bozdoğan, “Bizim baştan beri belediyecilik anlayışımızda sağlıklı beslenme vardı. Karın doyurmak değil, beslenme olayına önem veriyorduk. Hormonsuz mutfak da ata tohumu ile gerçekleşecek bir olaydı. Gittiğim köylerde de zaten bunları anlattım. Bugün burada kunduru buğdayını ektik. İnşallah iyi olacak, iyi bir sonuç alacağız. Ama bu tüm Tarsus geneline de yaymamız gereken bir olay. Biz biyodinamik tarımdan yana olan insanlarız ve bunun için de bu sahayı açmayı ilk başlangıç olarak görüyoruz. İnşallah iyi olacak, hayırlı olacak” dedi.

  • Karabük’te yurt ışıkları “ATA” için yandı

    Karabük’te yurt ışıkları “ATA” için yandı

    Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) Karabük Asiye Hatun Yurdu’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 82. ölüm yıldönümü dolayısıyla oda ışıklarıyla “ATA” yazısı oluşturuldu.

    Karabük Üniversitesi kampüsü içinde bulunan ve 3 bloktan oluşan Asiye Hatun Yurdu’nda ışıklar Gazi Mustafa Kemal Atatürk için yandı. Yurtta kalan öğrenci ve personeller odaların ışıklarıyla 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Haftası dolayısıyla “ATA” yazısı oluşturdu.

  • Menteşe’de ata tohumu buğdaylar toprakla buluştu

    Menteşe’de ata tohumu buğdaylar toprakla buluştu

    Menteşe Belediyesi’nin ‘Geleceğimiz için üretiyoruz’ projesi kapsamında ata tohumu-karakılçık ve siyez buğdayını yaygınlaştırma ve buğday üreticilerine destek vermek için başlatılan proje kapsamında 600 kilogram karakılçık ve siyez buğdayı Kıran, Yeşilyurt ve Kafaca Mahallelerindeki 30 bin metrekarelik tarım arazilerinde toprakla buluştu.

    Menteşe Belediyesi, kendisine ait tarım arazilerinde buğday ekimine başladı. Yerli üretimin desteklendiği, ata tohumlarının sahip çıkıldığı üretim çalışmaları kapsamında Kıran, Yeşilyurt ve Kafaca Mahallelerinde ekilen atalık tohum karakılçık ve siyez buğdaylarında elde edilecek un, halka ücretsiz ulaştırılacak.

    Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Menteşe’nin sağlıklı gıdanın merkezi olması için yerli üretim çalışmalarına hız verdiklerini belirterek, “Yerli ata tohumlarımıza sahip çıkmak, sağlıklı gıdaya ulaşmak adına başlattığımız ‘Geleceğimiz İçin Üretiyoruz’ projesi kapsamında, belediyemize ait tarım arazilerindeki üretim çalışmalarımıza hız verdik. Proje kapsamında buğday üreticisine destek olmak, atalık tohum karakılçık ile siyez buğdaylarını Menteşemizde yeniden hayata geçirmek için Kıran, Yeşilyurt ve Kafaca Mahallelerimizdeki 30 bin metrekarelik arazilerimize, 600 kilogram buğday ekimi yaptık” dedi.

    Yerli tohum hedefimiz her geçen büyüyor

    Sağlıklı gıdaya yerel tohumla ulaşabileceklerini belirten Başkan Gümüş, “Yerel tohumlar konusunda, hedeflerimizi her geçen gün daha da büyütüyoruz. Daha fazla yerel tohum üretmeyi ve daha fazla üreticiye ulaşmayı kendimize ilke edindik. Topraklarımız bereketli. Kendi arazilerimizde üretip, yerel ürünlerimizi geliştireceğiz. Üreticimize desteğimize arttıracağız” diye konuştu.

    İhtiyaç sahiplerine un olarak dağıtılacak

    Başkan Gümüş kadim karakılçık buğdayı ile siyez buğdayından elde edilecek unların, ihtiyaç sahiplerine ulaştırılacağını belirterek, “Buğday üreticisine destek verdiğimiz proje kapsamında elde edilecek un, belediyemiz aşevi ve kültür evlerinde değerlendirilecek. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılacak. Ayrıca buğdayın sap kısımları saman haline getirilerek, çiftçilerimize dağıtılacak” dedi.