Etiket: Aşçı:

  • Aşçı Şaban Usta araba lastiklerinden sanat eseri yapıyor

    Aşçı Şaban Usta araba lastiklerinden sanat eseri yapıyor

    Çocuklarının hayallerini onlarla birlikte süsleyen Şaban Kahrıman, sevgi evlerinin bahçesini güzelleştiren figürleri tasarladı. Araba lastiklerini geri dönüşüm sayesinde sanat eserine çevirdi, sevgi evi çocukları ise hayal güçleriyle boyadı.

    Turizm sektöründe uzun yıllar boyunca çalışan aşçı Şaban Kahrıman’ın bütün hayatı başına gelen olaydan sonra değişti. Araba lastiklerinin eskimelerine ve çöpe gitmesine üzülen Kahrıman, kestiği lastiği bir kuğuya dönüştürdü. Kuğu’dan ilham alan Şaban Kahrıman yapmış olduğu 20 farklı figürü, Sevgi Evleri bahçesi dekorasyonu için çocuklara hediye etti.

    Aşçı olduğu için meyve sebze dekorları yapmayı çok seven ancak çok çabuk solması ve yapısını kaybetmesinden dolayı daha güçlü bir malzemeyle dekorlar oluşturmayı düşünen aşçı Şaban Kahrıman, bir anda araba lastiklerinden dekoratif figürler oluşturmaya başladı.

    “Önce dalga geçiyor sandılar, sonra övgüler yağdırdılar”

    Yapmış olduğu kuğu figürünü beğenen ve ilerlemek isteyen Kahrıman, bir baykuş tasarımı yapmak için gittiği Motosiklet tamircisine durumunu anlattığında, tamirci tarafından dalga geçiyor sanıldı.

    Kahrıman, “Araba lastiklerinden bir baykuş yapmayı düşünüyorum. Eski lastiklerden almak istiyorum dediğimde tamirci bana inanmadı. ‘Lastikten bunu nasıl yapacaksın’ diyerek, dalga geçtiğimi sandı ama yanındaki çırağı beni gençlik merkezinde çalışırken görmüş ve ustasına gerçekten de ‘Bu hoca doğru söylüyor, lastiklerden bir şeyler tasarlıyor’ demesiyle eski lastikleri alabildim” dedi.

    Birkaç lastik alan ve parasını ödemek için motosiklet tamircisine ne kadar tuttuğunu soran Şaban Kahrıman, aldığı cevap karşısında ise şoka uğradı. Kahrıman, önce ona inanmayan tamircinin, “Senin gibi bir sanatkardan para mı alacağım, biz bunları çöpe atıyoruz ama sen bunları geri dönüştürüyorsun” diyerek övgüler yağdırdığını hatta, dükkanında çalışmalar yapma teklifini sunduğunu söyledi.

    Nene Hatun Çocuk Evleri Sitesi Müdür Yardımcısı Muhammet Başbuğ tarafından tasarladığı figürlerin görünmesi sonucunda “Sevgi Evlerine de bunlardan yapar mısın” teklifi üzerine 20 ayrı figür yapan Kahrıman, “Yaz ayı boyunca ben yaptım çocuklar boyadı” dedi.

    Kahrıman, “Cumartesi, Pazar günleri boş zamanlarımda yapıyordum bu hobiyi, sevgi evlerindeki çocuklarla çok güzel arkadaşlıklar kurduk, anneleriyle bana çay ve su getiriyorlardı. Spiral ve dekupaj gibi tehlikeli aletlerin atölyede bulunmasından dolayı ben işin tehlikeli kısmını kilitli tuttuğum odamda yapıyordum. Dışarıda ise işlemin son aşaması olan boyama işlerini çocuklar yaptı. Şimdi seviniyorlar ‘Bunu ben boyadım’, ‘Bunda benim emeğim var’ diye, Türkiye’de böyle şeylerin olgunlaşması gerekiyor, Tayland’da Uzak Doğu’da bu işin okulları varken bizler biraz bu konuda gelişme aşamasındayız” diye konuştu.

    ‘Lezzet-i İkram’ı da unutmadı’

    Asıl mesleği aşçılık olan Bolu’lu Şaban Kahrıman, Sosyal medyada esinlendiği ve takip ettiği çok fazla kanal olduğunu söyledi. Kahrıman’ın tüm tasarımları kendi hayal gücüne ait. Ailesiyle birlikte, Lezzet-i İkram adı altında bir kanalı dahi olan geri dönüşüm ustası Kahrıman, Kızıyla birlikte sebze meyve dekorları yaptı video çekti, oğlu ise kurgu ve montajını yaptı. Kahrıman ailesi kanallarında, Karpuz, Kırmızı Lahana, Patlıcan gibi birçok sebze ve meyveden dekor oluşturuyor.

  • Aşçı yardımcılığı kursu uygulama eğitimleri başladı

    Antalya’da İş-Kur tarafından açılan ‘Aşçı Yardımcılığı’ kursuna katılan 24 kursiyer uygulamalı eğitimlere başladı.

    Antalya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Çamlıbel Halk Eğitim Merkezi ve Corendon Hotels& Resorts işbirliği ile açtığı “Aşçı Yardımcılığı” kursuna katılan 16’sı kadın 24 kursiyer teorik derslerin ardından uygulamalı eğitimlere başladı. Kursiyerleri ziyaret eden İŞKUR Şube Müdürü Berna Bayram, “İŞKUR olarak iş hayatının her yerinde varız. İşverenlerimizi de iş arayanlarımızı da hizmetlerimizden faydalanmak üzere kurumumuza bekliyoruz. Aşçı yardımcılığı kursiyeri arkadaşlarımıza, iş hayatına atıldıktan sonra da bizimle irtibatı kesmemelerini tavsiye ediyorum” dedi.

    Çamlıbel Halk Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Ethem Çarkçı ise “günümüzde ne iş olsa yaparım tarzı ifadeler geride kalmış olup tüm meslekler belge olduğu sürece geçerliliğini korumaktadır. Bunun bilincinde olan kursiyerlerimiz de turizm işletmelerimiz tarafından havada kapılmaktadır.”

  • Mardin’de aşçı yetişecek

    Mardin mutfağının kadim lezzetleri, Olgunlaşma Enstitüsünün açtığı 2 yıllık öğretim programı ile Nusaybin Halk Eğitimi Merkezi mutfağında yaşatılmaya devam edecek.

    Geleneksel el sanatlarını yaşatma, koruma ve geliştirme amacıyla faaliyet gösteren Mardin Olgunlaşma Enstitüsünde, Mardin mutfağına ait unutulmaya yüz tutan yemeklerle ilgili yiyecek ve içecek mutfağı açılarak çalışmalara başlandı. 2 yıllık öğretim programı ile çok sayıda aşçının yetişeceği, ustalık eğitiminde kullanılacak birçok yöresel lezzet belirlendi.

    Mardin Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Metin Değer, “Olgunlaşma Enstitüsü yapısı ve deneyimini yeni kurduğumuz bu mutfağımıza da aktararak bu konuda bilgi ve beceriye sahip büyüklerimizi kaynak edinip araştırmalar yapacak bölgemizin lezzetlerini hem kayıt altına alacağız hem de tanıtılmasını sağlayacağız” dedi.

    “Mardin değil mutfağıyla da tanınmalı”

    Değer, yeni neslin Mardin mutfağına ait pek çok tarifi bilmediğini Mardin Olgunlaşma Enstitüsü tarafından bu konuda çok geniş ve kapsamlı bir çalışma yürütüldüğünü belirterek, Mardin’in sadece köklü tarihi ile değil mutfağıyla da tanınması gerektiğini kaydetti.

  • Hakkari ‘Hakapad’ altın aşçı heykeli ödülü

    Bolu’nun Mengen ilçesinde, 2 gün süren ’33. Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali’ne katılan Hakkari Aşçılar ve Pastacılar Derneği (Hakapad) altın aşçı heykeli verildi.

    Bolu’nun Mengen ilçesinde 4-5 Ağustos tarihleri arasında yapılan ve 70 ilin katıldığı festivale 10 aşçı ile Hakkari standı damgasını vurdu. Yaklaşık 30 bin kişini katıldığı festivalde aşçılar ve kadınlar arasında yöresel yemek yarışmaları yapıldı. Hakkari Aşçılar ve Pastacılar Derneği üyeleri tarafından festivalde yaklaşık bin kişilik yöresel ’doğaba’ ve ’bürüş’ çorbası ikram edildi. Hakkap Başkanı Necmettin Kurt, 70 il içerisinde en çok Hakkari standın ilgi gördüğünü söyledi. Kurt, ”Festival boyunca yaklaşık bin kişiye yöresel ’doğaba’ ve ’bürüş’ çorbası ikram ettik. Bayan aşçılarımızın giydiği yöresel kıyafetler ve yöresel kilim halılar olarak 70 il arasında hem yöresel yemekleri hem de kıyafetleri bazında büyük ilgi gördü. Desteklerinden dolayı Hakkari valimize teşekkür ediyoruz. Hakkari adına 10 aşçı katıldık ve Hakkari adına başarı paketi ve atın aşçı heykeli aldık. Bu altın heykeli Hakkari adına almanın mutluluğunu yaşadık” dedi.

  • İvrindi’de aşçı yardımcılarının uygulaması ile ağızlar tatlandı

    Balıkesir’in İvrindi ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi ve Balıkesir İş-kur Müdürlüğü işbirliğinde merkezde açılan 450 saatlik aşçı yardımcısı kursunda kursiyerler, öğrendiklerini yaparak ikram ettikleri protokolden tam not aldılar.

    Etkinliğe, Kaymakam Server Sinanoğlu ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Yücel ile daire müdürleri ve okul müdürleri katıldı. Usta öğretici Kadir Bayguş’un eğitim verdiği 25 kursiyer öğrendikleri hünerleri büyük bir başarıyla sergilerken, hazırlanan yemekler konuklara ikram edildi. Yemekleri beğenen davetliler de, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Arif Kunduzcu ve kursiyerlere ikramları için teşekkür etti.