Etiket: Artırdı

  • Burhaniye’de yağ fiyatlarının zamlanması gübre satışlarını artırdı

    Burhaniye’de yağ fiyatlarının zamlanması gübre satışlarını artırdı

    Türkiye’nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, zeytinyağı fiyatlarının artması, gübre satışlarını katladı. Çiftçinin para kazandığını anlatan Gübre Bayii Şinasi Çelik, bu yıl zeytin ağaçlarına iyi bakım yapılacağını söyledi.

    Burhaniye’de geçtiğimiz yıllara göre zeytinyağı fiyatları yüzde 50’nin üzerinde artarken, zeytin ağaçlarına olan ilgi de arttı. Yörede hasat devam ederken, hasat biten yerlerde budama, sürüm ve gübreleme çalışmaları başlatıldı. Yağışların başlaması ile birlikte gübre satışlarının arttığını anlatan Şinasi Çelik, “Zeytinyağı fiyatlarının yükselmesi üreticinin yüzünü güldürdü. Onun için de zeytin ağalarına bu yıl daha iyi bakılacak. Zeytin hasadı devam ederken, şimdiden gübre satışları arttı. Önümüzdeki günlerde budama, sürüm ve gübreleme başlayacak. Vatandaşlar para kazanınca ağaçlara daha iyi bakıyor” dedi.

  • Sokağa çıkma kısıtlamaları kuruyemişe olan talebi artırdı

    Sokağa çıkma kısıtlamaları kuruyemişe olan talebi artırdı

    Korona virüs salgınıyla mücadele tedbirleri kapsamında hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması kuruyemişe olan talebi artırdı.

    Ev içi tüketiminin artmasıyla birlikte kuruyemiş satışlarında artışa neden olurken, sokağa çıkma kısıtlaması başlamadan önce vatandaşlar da kuruyemiş dükkanlarında hareketlilik oluşturuyor. Sektör temsilcileri yılbaşında uygulanacak olan 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle satışların daha da artmasını beklediklerini dile getirdi.

    Sokağa çıkma kısıtlamasında, aileleri ve akrabalarıyla buluşamayan ve evde kalan birçok kişi, kuruyemiş tercihini en çok çekirdekten yana kullanıyor.

    “Kuruyemişe olan ilgi arttı”

    Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle kuruyemiş satışlarının arttığını dile getiren Sedat Şahin, “Hafta sonu kısıtlaması nedeniyle kuruyemiş en çok tüketilen ürünler içerisinde yer alıyor. Perşembe ve cuma günleri daha yoğun oluyoruz. Kış olduğu için kestane, çekirdek ve leblebiye rağbet var” dedi.

    Firma olarak işyerinde pandemi kurallarına titizlikle uyduklarının altını çizen Şahin, aşı çalışmalarına da hız verildiğini belirterek, dünyanın bir an önce bu salgından kurtulması için temenni de bulundu.

    “Çekirdek yetiştiremiyoruz”

    Sokağa çıkma kısıtlamaları nedeniyle vatandaşların ihtiyaçlarını hafta içi karşıladığını dile getiren Ahmet Eroğlu, “Pandemi sürecine rağmen işlerimiz fena değil ancak buna şükür. Vatandaşlar en çok çekirdeği tercih ediyor. En çok çekirdek satılıyor. Bazen oluyor ki çekirdek yetiştiremiyoruz” ifadelerini kullandı.

    “Yılbaşı öncesi yoğunluğun daha da artacağını tahmin ediyoruz”

    Hafta sonu sokağa çıkma yasağı devam ettiği için kuruyemişe olan ilginin arttığını anlatan Levent Çanak, “Vatandaşlar evde kaldığı için tüketime daha çok ağırlık veriyor. Bu nedenle kuruyemişe olan ilgi alaka epey arttı. Hafta içi perşembe ve cuma günleri işlerimizde bir yoğunluk oluyor. Hafta sonu açık olmamıza rağmen vatandaşlar ihtiyaçlarını hafta içinde karşılıyor. Allaha şükür işlerimiz iyi. Her insanın damak zevki ayrı olduğu için tercihler de değişiyor. Çekirdek ve leblebi isteyenler oluyor. Diğer kuruyemiş çeşitlerini talep eden insanlar oluyor” diye konuştu.

    Yılbaşında uygulanacak sokağa kısıtlaması öncesi yoğunluğun daha da artacağını tahmin ettiklerini kaydeden Çanak, “Hazırlıklara başladık. Çekirdek kavuruyoruz. Leblebi kavuruyoruz. Her türlü tedbirimizi aldık” şeklinde konuştu.

    “Yılbaşı hareketliliği kısmen başladı”

    Hafta sonu kısıtlaması olması nedeniyle hareketlilik yaşandığını söyleyen Nevzat Demirpençe, şunları kaydetti;

    “Pandemi nedeniyle satışlarda kısmen düşüş var. Vatandaşlar hafta sonları için fındık, Antep fıstığı, kaju, fıstık ve özellikle tercihi tercih ediyor. Yılbaşında 4 gün kısıtlama var. Bu hareketliliği artıracak. Yılbaşı hareketliliği kısmen başladı. Yılbaşına bir hafta kala hareketlilik bir hafta öncesinden başlar”

  • Korona virüs balık satışlarını artırdı, en çok levrek ve çipura tüketiliyor

    Korona virüs balık satışlarını artırdı, en çok levrek ve çipura tüketiliyor

    Korona virüs (Covid-19) pandemisi nedeniyle yüzde 30 oranında balık satışlarının arttığını belirten balıkçı esnafı Ercan Başkonak, yaz aylarında en çok deniz levreği ve çipuranın tüketildiğini söyledi.

    Kırıkkale’de Su Ürünleri Hali’ndeki balıkçı esnaflarından Ercan Başkonak, yaz döneminde levrek, çipura ve ithal palamutun tercih edildiğini belirterek, korona virüs salgınından dolayı orta yaş ve yaşlıların bağışıklık sistemini güçlendirdiği için balık satışlarının arttığını söyledi. Sıcak havalar dolayısıyla balıkları buzlarda beklettiklerini kaydeden Başkonak, günlük 1.5 ton buz tükettiklerini de sözlerine ekledi.

    “Balık fiyatlarında zam yok”

    Hastalıktan dolayı geçen seneye göre satışlarının arttığını ifade eden Başkonak, “Buz makinemiz var, günlük 1.5 ton buz kullanıyoruz. Havalar çok sıcak, ortalama 1.5 ton buz kullanıyoruz. Günlük 3-4 kere sürekli değiştiriyoruz. Havalar sıcak, balık çabuk bozulur sürekli buz atıyoruz. Fiyatlar aynı, bizde zam yok. 11’nci ayda ne satıyorsak fiyatlarımız aynı. Somon 30 lira, levrek çipura 35 lira, alabalık var 25 lira, fiyatlarımız aynı. Bizde zam yok, rahatlıkla vatandaşımız alabilir” diye konuştu.

    “B-12 vitamini çok, yemelerini tavsiye ediyoruz”

    En çok Karadeniz’den gelen somon balığının tüketildiğini kaydeden Başkonak, “Deniz levreği, deniz çipura var, onlar çok tüketiliyor. Balıkta B-12 vitamini çok olduğu için bir de bağışıklığı güçlendirdiği için sürekli yemelerini tavsiye ediyoruz. Koronadan dolayı da balık yemelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.

    “Bilinçli olarak balık alıyorum”

    Bağışıklık sistemini güçlendirdiği için sürekli balık tükettiklerini dile getiren Yaşar Üstüner, “Yaz kış canımız istediği zaman gelip buradan balık alıyoruz. Canımız istediği zaman isteğimizi karşılayalım diye geldik aldık. Omega-3 bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Onun için de bilinçli olarak alıyorum bu balıkları” dedi.

  • Polis kent merkezinde tedbirlerini artırdı

    Polis kent merkezinde tedbirlerini artırdı

    Koronavirüsle mücadelede alınan tedbirler kapsamında Emniyet Müdürlüğü ekiplerince şehrin giriş ve çıkışlarında denetimler aralıksız sürdürülüyor.

    Polis ekipleri, şehir içinde de hem vatandaşların ateşini ölçüyor, hem de sosyal mesafe uygulamasına riayet etmeleri konusunda uyarılarda bulunuyor.

    Pandemi sürecinin en kısa sürede bitmesi için büyük bir gayret sarf eden polis ekiplerinin bundan sonra da aynı azimle görevlerine devam edecekleri belirtildi.

  • Amasya Şeker, ’etil alkol’ üretimini artırdı

    Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, korona virüsünden dolayı ‘etil alkol’den imal edilen dezenfektan ve türevlerine olan talebin artması nedeniyle etil alkol üretimlerini katlayarak Türkiye’nin hizmetine sunduklarını söyledi.

    Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı yaptığı yazılı açıklamada, “Gücünü ve sermayesini Amasya ve civarı pancar ekicisi çiftçilerinden alan Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. atıl vaziyette bulunan Etil Alkol Üretim Tesisleri’ni zor şartlar altında bakım ve onarımını yaparak etil alkol üretimine başlama kararı almıştır. Yıllarca atıl vaziyette kalan Etil Alkol Üretim Tesisleri Türkiye ekonomisi ve Türk sanayisinin artan etil alkol talebini karşılamak ve ülkemizi bu bağlamda dışa bağımlılığını azaltmak maksadı ile AK Parti Grup Başkanı Prof. Mehmet Naci Bostancı öncülüğünde bölge milletvekillerimiz ve Valimiz ile ilimiz bürokrasisinin rehberliğinde, Amasya Şeker Fabrikası A.Ş Yönetim Kurulu’nun üstün çabası ve gayretleriyle tarihi bir misyon yüklenerek 13 yıl aradan sonra bu güzide tesisi tekraren Türk ekonomisine kazandırılması için süratle etil alkol üretimine başlamıştır. 2017 yılında tamamen yerli ve milli imkânlar dahilinde üretilen etil alkol gıda, kimya, sağlık ve kozmetik sanayi hizmetine sunulmuş, çok kısa bir sürede söz konusu alanda beğeni toplayarak aranılan ve istenilen bir ürün haline getirilmiştir. 2019 yılında şirketimiz etil alkol ürün gamını artırmak daha geniş kesimlere hitap etmek ve yine ülkemizin dışa bağımlığını azaltmak maksadı ile tıbbi kullanıma yönelik ambalajlı etil alkol tesisini kurmuş ve bugün gelinen noktada ülkemizin birçok ilinde mevcut sağlık kurumlarının kullanımına hazır hale getirmiştir. Son dönemlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 virüsü başta Sağlık Bakanlığımız olmak üzere devletimizin diğer kurum ve kuruluşlarının üstün gayretleri neticesi, zamanında ve yerinde alınan önlemler sayesinde her ne kadar diğer dünya ülkeleri kadar ülkemizi etkilemese de giderek ve artan oranda ülkemizi tehdit edecek düzeye ulaşmıştır. Artan tehdit, beraberinde Covid-19 virüsü ile mücadele ve müdahalede kullanılacak etil alkol den imal edilen dezenfektan ve türevlerine olan talebi de artırmış durumdadır. Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. şu ana kadar etil alkolden imal edilen dezenfektan ve türevi malzemeleri için kendisine gelen tüm yurt içi talebi herhangi bir firmaya tekel oluşturmayacak sayıda ve miktarda Türkiye’de yerleşik firmaların kullanımına sunmuştur. Her zaman ve her şart altında Türkiye’nin hizmetinde olan Amasya Şeker Fabrikası A.Ş. 09 Mart 2020 tarihinde almış olduğu kararla elindeki ve bulacağı her gram melası etil alkol üretimine çevirmek suretiyle ülkemiz etil alkol ihtiyacını giderme görevini de üstlenmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur” ifadelerini kullandı.