Etiket: Apiterapi

  • Uşak’ta bal üretimine endeksli “apiterapi” merkezleri kurulacak

    Uşak Bal Üreticileri Birliği, arı havası (Apiair) apiterapi ile tedavi projesine hazırlanıyor.

    Uşak Bal Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Çakmak, arı havası (Apiair) apiterapi ile tedavi yöntemlerini kısa sürede Uşak’ta hayata geçirmeyi planladıklarını ifade etti. Birlik Başkanı Ahmet Çakmak, “Bu tedavi yöntemi Mısır zamanlarından beri biliniyor ancak kurulan tesislerde yeni yeni tedavi amaçlı kullanılıyor. Özellikle bu tedavi yöntemi bronşit, astım, alerjiler, kronik akciğer hastalıkları, enfeksiyonlara karşı hassasiyet, bağışıklık sistemi güçlendirmesi, solunum yolu enfeksiyonları, baş ağrısı, migren, stres ve depresyon gibi rahatsızlıkların baş gösterdiği durumlarda doğal bir tedavi yöntemi ve oldukça başarılı bir tedavi yöntemi. Uşak’ta şu an bal üretimi yetersiz. Amacımız bal üretimini artırıp, bu tür tesis yatırımlarını Uşak’a kazandırmak istiyoruz” diye konuştu.

    Çakmak, Uşak genelinde yapılan bal üretimiyle de ilgili açıklamalarda bulunurken, 2006 yılında 16 gönüllü üye ve 2 bin 500 kovanla kurdukları bal üreticileri birliğinde 12 yıldır çalıştıklarını 2017 yılı itibariyle 150 üye ve 20 bin civarında arı kovanının olduğunu belirtti.

    Birliğe kayıtlı 15 bin arı kovanının bulunduğunu kaydeden Çakmak, “Uşak’ta yılda 75 ila 100 ton arası bal üretimi yapılıyor” dedi.

    Birliğe kayıtsız bal üreticilerinin de bulunduğunu aktaran Çakmak, kayıtsız üreticilerle birlikte Uşak’ta yıllık 200 ton bal üretiminin yapıldığını ancak yapılan bal üretiminin Uşak’a yetersiz geldiğini dile getirdi.

    Uşak’ta arıcılığın geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yaptıklarını kaydeden Çakmak, “Arıcılığı geliştirmek için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Uşak il özel idaresi de bu konuda oldukça duyarlı. 2009, 2010, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında Uşak’ta arıcılık yapmak isteyenlere kurslar açıldı. Açılan kurslarda bilgilendirilen kursiyerlere il özel idaresi tarafından her yıl arı dağıtıldı şimdi faal olarak bal üretimi yapıyorlar” şeklinde konuştu.

    Uşak’ta bal üretiminin yetersiz olduğuna vurgu yapan Çakmak, “İlimizde 20 bin civarı arılı kovanımız var. Ancak tüketimin üretimden fazla olması bal talebini karşılamıyor. Uşak’ta çam balı ve yayla balı olmak üzere 2 çeşit bal üretimi yapılıyor. Birliğimize kayıtlı arılı kovanlardan yaklaşık 75 – 100 ton arası bal üretimi yapılıyor, kayıtsız bal üreticileri ile birlikte bu rakam yılda 200 tona çıkıyor ancak ilimize yine de yetersiz geliyor bu sebeple arıcılığın geliştirilmesi gerekiyor” dedi.

  • Dünyaca Ünlü Apiterapi Uzmanı Zhu İstanbul’da

    Geleneksel Çin Tıbbı ile Batı Tıbbını entegre ederek Modern Apiterapide yeni bir sayfa açan, propolisin kandaki yağı düşürücü etkisini keşfeden dünyaca ünlü Apiterapi’nin duayeni Prof. Dr. Fang Zhu, AksuVital’in davetiyle İstanbul’a geldi.

    Marmaris Ticaret Odası ve Apiterapi Derneğinin davetlisi olarak Marmaris’te yapılan Apiterapi Sempozyumu’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Modern Apiterapi’nin duayeni 80 yaşındaki Prof. Dr. Fang Zhu, Marmaris dönüşünde İstanbul’da AksuVital ve G-plus Residence katkılarıyla ağırlandı.

    Geleneksel Çin Tıbbı ile Batı Tıbbını entegre ederek Modern Apiterapide yeni bir sayfa açmış ve değerli çalışmaları nedeniyle Uluslararası Apiterapi ve Arı Ürünleri Birliği başkanlığına defalarca Profesör Fang Zhu, aynı zamanda Türkiye’deki Apiterapi Derneğinin de Onursal Başkanı. Profesör Fang Zhu, propolisin kandaki yağı düşürücü etkisini keşfeden ve bu etkisinden faydalanmak için propolisin tablet formunda kullanılması önerisinde bulunmuş, daha sonra sıcağa karşı hassas olan arısütünü liyofilizasyon tekniği ile dondurarak kurutup toz halinde saklama fikrine kadar arı ürünleriyle ilgili pek çok ilke imza atmış.

    AksuVital Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aksu; Prof. Fang Zhu ile bizzat gerçekleştirdiği temasların ardından, şirketin ürün portföyünde zaten bulunan bal, polen, arısütü, propolis ürünlerinde, insan sağlığına katkı sağlayacak yenilik, değişim ve teknolojileri tüm dünyada yakından takip ettiklerini ve bu tip fırsatları sağlığını hastalanmadan korumak isteyenlerin hizmetine sunmak için çalıştıklarını belirtti.

    APİTERAPİ

    Aksuvital yetkilileri ’Apiterapi’nin arı ürünleri ile yapılan sağlık destek uygulamalarına verilen genel bir isim olduğunu açıklayarak şu bilgileri verdi; “Arıların çiçeklerden topladığı nektarı, kendi vücutlarından salgıladıkları bir takım enzimlerle işlemeleri ve petek gözlerine depolamaları sonucu oluşan bal; dayanıklı, yoğun ve yüksek besin değerine sahip bir gıda maddesidir. Bal bugün evrensel olarak tanınmakta, besleyici ve tatlandırıcı özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Genç işçi arılar tarafından larvalar ve kraliçe arının beslenmesi için salgılanan arı sütü en önemli fonksiyonel gıdalardan biridir. Arı poleni bitkilerin üreme organlarının başlıklarında bulunan üreme hücreleri olan polen, arılar tarafından çiçekli bitkilerden toplanıp enzimler katılarak kovanda yavru arıların ve arı sütü salgılayan genç işçi arıların beslenmesinde kullanılır. Arılar tarafından bitkilerin yaprak, dal ve tomurcuklarından toplanan reçineli bir karışım olan propolis, kovanın dezenfeksiyonu, izolasyonu ve peteklerin güçlendirilmesi için kullanılır. Propolis, ana bileşeni olarak bitkilerden toplanan reçineleri barındırmanın yanı sıra, balmumu, yağ asitleri, uçucu yağlar, fenolik bileşikler, polen, vitaminler ve mineraller gibi diğer önemli bileşenleri de içermektedir”.