Etiket: Amik

  • Amik Ovası sular altında

    Hatay’da önceki günlerde etkili olan sağanak yağışların ardından Amik Ovası’nda birçok tarım arazisi ve yollar sular altında kaldı. Yağışların üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen tarlalar ve yollardaki sular çekilmedi.

    Hatay’ın merkez ilçesi Antakya’nın Aşağıoba Mahallesi’nde bulunan tarlalar ve bağlantı yolları, sağanak yağışların ardından sular altında kaldı. Havaalanının hemen yakınında bulunan mahallede, çiftçiler tarlaların sular altında kalmasından dolayı mağdur oldu. Yağışların üzerinden 1 hafta geçmesine rağmen tarlalarda ve yollarda sular çekilmedi.

    Sular altında kalan yollar ve tarlalar çocukların ve yemek arayan kazların ilgi odağı oldu.

  • Amik Ovası’nda pamuk hasadı başladı

    Hatay’ın verimli topraklarından olan Amik Ovası’nda yaklaşık 100 bin dönümde ekilen pamuğun hasadına başlandı.

    Bölge çiftçisinin yıllardır vazgeçemediği ve “beyaz altın” diye tabir edilen pamuk hasadı Amik Ovasında başlarken, çırçır fabrikalarında da hareketlilik yaşanıyor.

    Pamuk üreticisi hasatla birlikte rahat bir nefes alsa da, hükümetin bir an evvel pamuk taban fiyatını belirlemesini bekliyor.

    Sulanan arazilerde dönümüne yaklaşık 500 ila 600 kilo pamuk alan çiftçi hasattan memnun.

    Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde pamuk bir yandan insan gücüne dayalı elle, bir yandan da makinayla toplanıyor.

    Üretici Mehmet Tekinalp, pamuk hasadının yeni başladığı ifade ederek, “Makine ile değil de elle toplama daha güzel oluyor, daha iyi verim alıyoruz. Devletimiz inşallah taban fiyatını da iyi verir, bizde bundan memnun kalırız” dedi.

    Pamuk işçisi Ayşe Tekin, hasat zamanlarında günlük yevmiye ile çalışarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirterek,”Günlük çalışıyoruz biz mevsimlik işçiyiz. Evimizin, çocuklarımızın rızkı için çalışmaktayız. Yaklaşık 40 lira civarı yevmiye alıyoruz, yaklaşık 9 saat çalışıyoruz. Ailemizi geçindiriyoruz, çocuklarımızı okutuyoruz” diye konuştu.

    Pamuğu makine ile elle toplama arasında birçok fark olduğunu belirten çiftçi Bülent Zaroğlu, “Makine ile insan gücü arasındaki en önemli fark, bir günde 100 dönümü 500 kişiyle toplarken bugün bir makine 500 kişinin yaptığı işi bir günde yapıp çıkıyor. Zaman açısından çok kısa sürede toplanıyor, daha kaliteli ve yüksek randımanda pamuk alıyorsun” dedi.

    Amik Ovasında, Yaklaşık 40 gün sürecek olan pamuk hasadından, 100 bin dönümden yaklaşık 400 bin ton pamuk rekoltesi bekleniyor.

  • Amik Ovası’nda kavun hasadı başladı

    Türkiye’nin önemli üretim merkezlerinden Amik Ovası’nda kavun hasadına başlandı. Ovada yetişen kavun, şeker oranı, tadı ve kendine has kokusuyla tüketicinin beğenisini topluyor.

    Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yetiştirilen kavunları toplamak için erken saatte tarlaların yolunu tutan genç, yaşlı, kadın, erkek birçok işçi, öğleye kadar çalışarak 40 lira ücret alıyor. Kavun toplama işi, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye’ye sığınan ve kendi imkanlarıyla kiraladıkları evlerde kalan Suriyeliler için de ekmek kapısı oluyor.

    Amik Ovası’nda bin 500 dönüm kavun eken bölge çiftçilerinden Hüseyin Bağlar, günde 70-80 ton civarında kavun topladığını belirterek, kavun fiyatının gerçek manada üreticiye ve tüketiciye yansımadığını, aradaki komisyonculara ve büyük marketlere yansıdığını söyledi. Bağlar, “Kavun fiyatları borsa gibi. Dün kilosunu 1 liraya sattığımız kavunu bugün 50 kuruşa satıyoruz. Kavunun fazla dayanma gücü olmadığı için kısa sürede elden çıkarmak zorunda kalıyoruz. Büyük zorluklarla ve ağır işçilikten sonra kavun yetiştikten sonra mağduriyetin kavun üreticisi ve kavun tüketicisi vatandaşlar oluyor. Kar amaçlı para aradaki komisyoncu ve büyük tüccarlara yarıyor” dedi.

  • Amik ovasında pamuk ve buğday, yerini meyve bahçelerine bırakıyor

    Hatay’ın Amik ovasında yıllarca ekimi yapılan pamuk, buğday ve mısırda, girdi maliyetlerinin yüksek olması bölge çiftçisini yeni arayışa yönlendirdi.

    Daha önce buğday ve pamuk ağırlıklı tarım yapan Amik ovası çiftçisinin son yıllarda alternatif ürüne yönelerek meyve yetiştiriciliğine başladı. Ovada meyve ağaçları hızla boy vermeye başladı.

    Tarım Bakanlığının teşvikiyle birçok meyve çeşidi, bölgede ilk kez ekilirken bunlardan kayısı, nektarın, elma, erik, üzüm, nar gibi yaklaşık 10 çeşidi meyve vermeye başladı. Ovada şimdilerde hasadına başlanan meyveler üreticinin yüzünü güldürüyor.

    Bölge çiftçilerinden Aysel Deletioğlu, bölgede alternatif ürüne yöneldiklerini, Tarım Bakanlığına bağlı Tarım İşletmelerinden kiraladığı 6 bin 500 dönüm araziye meyve ektiklerini söyledi. Ürünlerin rekoltesi ve fiyatlarından memnun olduklarını ifade eden Deletioğlu, “Yetiştirdiğimiz ürünleri iç piyasanın yansıra Avrupa ve orta doğuya ihraç ediyoruz. Bölgede 6 ay ile 9 ay arasında değişen zaman diliminde yaklaşık bin 200 işçiye iş imkânı sağlıyoruz”dedi.

    işçi de memnun

    Bölgede Tarım işçiliği yapan yöre halkı, daha önceleri pamuk tarlalarında zor şartlarda çalıştıklarını ama bölge çiftçisi son zamanlarda alternatif ürüne yönelmesiyle kendilerine sunulan iş imkanından memnun olduklarını ifade ettiler.