Etiket: Alabalık

  • Torul Barajı’nda alabalık üretimi

    Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında 2007 yılında faaliyete geçen ve Harşit çayı üzerinde kurulu Torul Barajı yüzeyinde bulunan 11 tesiste yılda bin 869 ton alabalık üretiliyor. Üretilen bu balıklar yurt içi piyasasının yanı sıra somon olarak yurt dışına ihraç ediliyor.

    Toplam göl alanı 3,86 kilometre kare olan Torul Barajı’nda kültür balıkçılığına tahsis edilen 60 bin metrekarelik alanda Karadeniz Alası ve Gökkuşağı alabalığı üretiliyor.

    Devletin kilogram başına 65 kuruş destek verdiği tesislerde 2015 yılında 1 milyon 685 bin 88 kilogram, 2016 yılında ise 886 bin 842 kilogram balık üretildi.

    Beraberinde İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Murat Bolat, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Evren Özdemir ve üreticilerle birlikte tekneye binerek baraj gölü üzerindeki kafesleri inceleyen Torul Kaymakamı Mustafa Karali, yetkililerden bilgi aldı.

    Torul ilçe sınırlarında toplam 16 alabalık tesisi bulunduğunu ve bunların 11’inin Torul barajı üzerinde kafes alabalıkçılığı şeklinde olduğunu kaydeden Karali, “Torul barajında Gökkuşağı ve Karadeniz alası dediğimiz alabalık türleri yetiştiriliyor. 2015 yılında Torul sınırlarında 1 milyon 685 bin 88 kilogram, 2016 yılında 886 bin 842 kilogram olarak gerçekleşti. Devletimizin destekleme ödeneği de kilogram başına 65 kuruştur. 2015 yılında 1 milyon 282 bin lira iken, 2016 yılı için 716 bin 548 TL olarak gerçekleşti” dedi.

    Torul barajında üretilen balıkların bölgedeki işletmelere satıldığını ve bir bölümünün de Trabzon’da somon yapıldıktan sonra yurt dışına ihraç edildiğini kaydeden Kaymakam Karali, denizlerde avlanma sezonu bitince özellikle Torul barajında yetiştirilen balıklara ilginin arttığını söyledi.

    Torul Baraj gölünde 140 kapasiteli 10 kafesli tesisiyle 3 yıldır işletmecilik yapan Kürtünlü balıkçı Enes Usta ise daha önce il dışında topoğraf olarak çalıştığını, memleketine dönünce de bu işe başladığını söyledi.

    Karadeniz Alası ve Gökkuşağı türünde alabalık yaptıklarını ifade eden Usta, “Kışın su derecesi düştüğü zaman yemlemenin saati fark etmiyor ama yazın su sıcaklığı 25 dereceyi geçince sıcakta verdiğimiz yemi alan balıkların birçoğu sorun yaşıyor. O yüzden yemlemeyi sabah 04 gibi veriyoruz. Akşam da serinde deniyoruz” diye konuştu.

    Son dönemde yaşadıkları sorunların amatör olta balıkçılarının sorumsuz davranmaları olduğuna değinen Usta, özellikle bazı balıkçıların kayık ve teknelere çıkarak zarar verdiğini, bu konuya tüm vatandaşların duyarlılık göstermesini istedi.

  • Malazgirt’teki alabalık tesisleri büyük ilgi görüyor

    MUŞ (İHA) – Muş’un Malazgirt ilçesinde alabalık tesisleri yoğun ilgi görüyor.

    Malazgirt ilçesinin turizm yerlerinden olan Hocanın Yeri Alabalık Çiftliği ve Ercan Ustanın Yeri, alabalık yemek için ve hava sıcaklıklarının artmasıyla serinlemek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği mekânlar olmaya devam ediyorlar. Doğanın eşsiz güzelliğini yansıtan alabalık tesisleri, yaz mevsiminde başta Malazgirtlilerin olduğu kadar ilçeye misafir olarak gelen konukların aileleri ile birlikte vakit geçireceği cazibe merkezlerinin başında geliyor. Hocanın Yeri Alabalık Çiftliğinin sahibi emekli öğretmen İsmet Kaplan, “Biz burayı yıllar önce keşfettik. Burası bizim bahçeydi. İçinden Süphan Dağı’ndan gelen soğuk su akıyordu. Burayı kendi imkânlarımızla havuzlar yaparak balık çiftliğini kurduk. Kurduğumuz balık çiftliğinde yetiştirdiğimiz balıkları yurt geneline pazarlıyorduk. Daha sonra çiftliğimize gezmeye gelen hemşehrilerimiz ve turistler, ‘bizlere de taze balıktan pişirir misiniz’ diye talepte bulundular. Bizde baktık her geçen gün talep fazlalaşınca çiftliğimizde yetiştirdiğimiz balıklar için bir balık restoranı tarzında bir yer yaptık. Yeşillikler içerisinde olmasından dolayı burayı turizme açıktık. Burası Malazgirt’in tanıtımına da önemli bir katkı sunuyor. İlçemize gelen tüm misafirleri ağırlamak için her zaman hazırız” ifadelerini kullandı.

    Ercan Ustanın Yeri işletmeci Şener Kaplan da, turizm ve kültür yapısı için yeni çalışmalar yürütüleceğini dile getirerek, “Bunun için ulaşım yolunu, otopark düzenini, burada hizmet verebilecek yeme, içme mekânlarını en iyi şekilde planlayacak proje üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Buradan yetkililere sesleniyoruz, yolumuz çok bozuk. Buraya gelen misafirlerimiz çok sıkıntı çekiyor. Buranın yollarının acil yapılması lazım. Burası Malazgirt ilçesinde saklı kalmış bir cennettir. Burayı kurarken çok sıkıntılar yaşadık. Çok şükür tesislerimiz tanınmaya başlandı. Buraya her yıl yerli ve yabancı turistler geliyor. Bizlerde böyle bir tesis açtığımız için, Malazgirt halkına böyle bir tesis yaptığımız için çok mutluyuz” diye konuştu.

  • (Özel Haber) Kayseri’de 4 gölete 95 bin yavru alabalık bırakıldı

    Kayseri’de su ürünlerinin korunması için 4 gölete 95 bin adet yavru alabalık bırakıldı.

    Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından İncesu, Develi, Felahiye ve Bünyan ilçelerinde bulunan göletlere Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi kapsamında 95 bin tane yavru alabalık bırakıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Bekir Doğan, konuyla ilgili açıklamasında, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, ülkemiz su ürünleri kaynaklarının ve su ürünlerinin korunması, sürdürülebilir kullanımı gelecek nesillere miras olarak bırakılmasının sağlanması sorumluluğu ile ihtiyaç duyulan çalışmaların yapılmasını sağlamaktadır. Su ürünleri kaynaklarımızdan nesli tehlike ve baskı altında olan su ürünleri stoklarının desteklenmesi için 1970 yılından itibaren yürütülen balıklandırma faaliyetleri kapsamında su kaynaklarımıza 50 milyon Sazan, Kalkan, Mersin ve Karadeniz Alabalığı yavrusu bırakılmıştır. Bu çalışmalar 2016 yılından itibaren “Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi” kapsamında yürütülmektedir. Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü Üretim Tesisleri’nde 2017 yılında üretilen 5 milyon sazan balığı yavrusundan 95 bini, İl Müdürlüğümüzün talebi doğrultusunda ilimize tahsis edilmiş ve İncesu, Develi, Felahiye ile Bünyan göletlerine bırakılmıştır. Gelecek yıllarda yeni balık türlerinin su kaynaklarımıza bırakılması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

    Yetkililer ayrıca, 40 santimetreden küçük sazan balıklarının avlanmaması gerektiğini ve en az bir defa üremesine imkan tanınması gerektiğini hatırlattı.

  • Pehlevan: “Alabalık üretimi yoğun bakımdadır”

    Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, kültür balıkçılığının kalbinin Maçka ilçesinde attığını belirterek “Maçka’da Sümela Manastırı’nın tadilatta olması, HES’ler nedeniyle sürdürülebilir alabalık üretiminin tamamen yok olması, sektörümüzde tabiri yerindeyse kalp krizi geçirtmiştir ve sektör halen yoğun bakımdadır” dedi.

    Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi yönetim kurulu üyeleri ile basın toplantısı düzenleyen Cemil Pehlevan, HES’ler nedeniyle sürdürülebilir alabalık üretiminin yoğun bakımda olduğunu kaydetti. Pehlevan, “Zaten ekosistem için bir türün ortamdan çıkması veya sayısının artması veya azalması, kötüleşmenin belirtisidir. En basit örneğini bu sezonda yaşamış durumdayız. Balıkçımızı ne satış fiyatı 5 TL/kilogram altında kalan palamut, ne de 20-25 TL/kilogram düzeyine ulaşan hamsi mutlu etmiştir. Bölgemizin en ucuz protein kaynağı olan hamsi bu fiyatı ile tüketiciyi üzmüştür. Kültür balıkçılığının kalbi olan Maçka’da Sümela Manastırı’nın tadilatta olması, HES’ler nedeniyle sürdürülebilir alabalık üretiminin tamamen yok olması, sektörümüzde tabiri yerindeyse kalp krizi geçirtmiştir ve sektör halen yoğun bakımdadır. Deniz ve barajlarda kurulu kafeslerde alabalık üretimi için yavru desteği sağlayan Maçka ilçemizde yaşanan darboğaz, kafes balıkçılığını da olumsuz etkilemiş, yüzden fazla personel işsiz kalmış, istihdam sorunu yaşanmıştır” diye konuştu.

    “Balıkçılık sektörünün kullandığı hammadde ve malzemelerin döviz üzerinden fiyatlandırılıyor olması ve kurda yaşanan artış sektörü can evinden vurmuştur” diyen Pehlevan “Balıkçılık ve Su Ürünleri Genele Müdürlüğü’nün 2011 yılında kurulması ile birlikte günümüz şartlarını karşılama yönünden eksik olan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanununun revizyonu ne yazık ki aradan geçen beş yılı aşkın süreden beri tamamlanamamıştır. Hal böyle iken sektörün eski günlerine kavuşması hayalden öte geçemeyecektir. Balıkçılarımızın umutları başka ülkelerin balık stoklarına kalmıştır. Kısa zaman içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın balıkçılığımıza sahip çıkmasını, ulusal politikalarımızı ortaya koymasını en ucuz proteini halkımız ile yeniden buluşturmasını umut etmekteyiz” şeklinde konuştu.

    Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi ile basın toplantısına katılan Doğu Karadeniz Su Ürünleri Başkanı Ahmet Mutlu da yaptığı konuşmada, denizlerin talan haline getirildiğini vurgulayarak, “1380 sayılı Su ürünleri kanunu çıkmadığı sürece bırakın balıkçılığı çok farklı şeyler olacak. Yanlış politikalardan dolayı kıyı balıkçılığımız ölmek üzere. Çok büyük bir tehlike halen daha devam ediyor. Denizleri talan haline getirdiler. Yetkililerin bir an önce bu talanı durdurmaları lazım. Denetleme olmadığı sürece bu işler devam eder. Dürüst balıkçı denetlenmekten korkmuyor. Virüsü kökten kazımamız lazım. Teknesine el koyacaksın başka çaresi yok” ifadelerini kullandı.

  • Çambaşı derelerine 140 bin alabalık salındı

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce dere, göl, gölet gibi orman içi suların yerli türlerimizle balıklandırılması için uygulanmaya başlanan “Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi’’ kapsamında Ordu’nun Kabadüz ilçesi Çambaşı Yaylası’ndaki derelere 140 bin kırmızı benekli alabalık yavrusu salındı.

    2014 yılında 16 bin, 2015 yılında 50 bin, 2016 yılında 55 bin kırmızı benekli alabalık yavrusunun salındığı Çambaşı Yaylası derelerine bu yıl 140 bin alabalık salındı. Orman ve Su İşleri Ordu Şube Müdürlüğü Peyzaj Mimarı Ufuk Duman, Orman içi sulardaki tabii alabalık popülasyonlarının arttırılarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacak bu projenin yaklaşık 7 yıldır Çambaşı Yaylası’ndaki derelere kırmızı benekli alabalık yavrusu salındığını ve olumlu sonuçlar aldıklarını söyledi. Duman, “Trabzon-Maçka Üretim İstasyonu’nda üretilen kırmızı benekli alabalıkları son 7 yıldır Çambaşı Yaylası’ndaki derelere salıyoruz. Gayet iyi olumlu sonuçlar aldık. Bu saldığımız yavruların iki yıl boyunca avlanmaması gerekiyor. İki yıl sonra istenilen uygun boy sınırına gelen kırmızı benekli alabalıklar olta balıkçılığı niteliğinde avlanabilir” dedi.