Etiket: Açıkta

  • Açıkta Erik Hasadı Başladı

    Mersin’in Silifke ilçesinde mart ayı başında örtü altında ilk çıktığında kilosu yaklaşık 200 liradan alıcı bulan can eriğinin kilosu açıkta hasadın başlamasıyla 40 liraya kadar düştü.

    İlk çıktığında tadımlık olan ve özellikle aş eren hamile bayanlar tarafından fiyatı pahalı olduğu için tane ile satın alınan erik fiyatları düştüğü için artık her sofraya girebilecek. Göksu Vadisi’nde üretici Faruk Doğan’ın bahçesinde açık alanda hasadına başlanan erikler, Ankara ve İstanbul’a gönderildi.

    Silifke Erik Üreticileri Başkanı Ali Şen, Kurucu Başkan Mustafa Göktaş ve Keben Mahalle Muhtarı Murat Temur, bölgede açıkta başlayan hasadın ilk olarak 1 ton olduğunu belirttiler. Erikler, Keben Mahallesi’nde özel olarak paketlendikten sonra Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere talebe göre Türkiye’nin değişik illerine gönderiliyor.

    Silifke Erik Üreticileri Kurucu Başkanı Mustafa Göktaş, can eriğinin açıkta hasadına başlanmasının ardından kilosunun 25 ila 40 lira arasında olduğunu kaydetti. Bu yıl ilçe genelinde 800 dönüm arazide 8 bin ton erik hasadının yapılacağını ifade eden Göktaş, erik üretiminin Göksu Vadisi’nde Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören, Kabasakallı, Atayurt, Atakent ve Taşucu mahallelerinde yapıldığını belirtti. Silifke’de yetişen can eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile tüketiciler tarafından yoğun bir şekilde talep edildiğini vurgulayan Göktaş, eriğin getirisi dolayısıyla ilginin sürekli arttığını ve üretim alanının da buna bağlı olarak genişlediğini kaydetti.

    Normalde açık alanda hasadın Nisan ayında yapıldığını belirten Göktaş, “Ancak 2016 yılında Mart ayının sonuna açıkta hasada başladık. Arkadaşlarımızla yaptığımız çalışmalar olsun, köy muhtarlığı ve yeni yönetimimizle birlikte yaptığımız çalışmalardan dolayı erken hasat dönemimizi gerçekleştirdik. 15 gün önce örtü altında 200 TL’den satılırken eriğimiz şimdilerde 25 ila 40 TL arasında gidiyor. Ümidimizi yitirmiyoruz. Ancak ülkemizin bulunduğu ekonomik durum bizi endişelendiriyor. Bunun için çok fazla hasat edemiyoruz. Ama beklentilerimiz o ki önümüzdeki günlerde insanlarımızın normal duruma gelmesi ile pazarda ürünlerimizin rağbet göreceğini umuyoruz” dedi.

    Göksu Vadisi’nin Türkiye’nin en doğal ortamlarından birisi olduğuna dikkati çeken Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Şen ise, “Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Mikro klima özelliğinden dolayı burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak zevki ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de meyve turfandacılığıdır. Türkiye’nin ilk turfanda can eriği Silifke’nin Göksu Vadisi’nde çıkmakta ve Silifke’de üretimi yapılan eriğin de yüzde 70 potansiyeli Keben ve Sabak mahallelerini kapsamaktadır” diye konuştu.

    Üretici ve Keben Mahallesi Muhtarı Murat Temur ise, büyük şehirlerde yaşanan olayların bir an önce son bulmasını umut ettiklerini, pazar sıkıntısının böylece biteceğini söyledi.

  • Açıkta Çilek Hasadı Başladı

    Türkiye’nin önemli çilek üretim merkezlerinden biri olan Mersin’in Silifke ilçesinde, açıkta yetiştirilen sıcak yaz günlerinin gözde meyvesi çileğin hasadına başlandı. Çileğin kilosu 2.5 liradan tarlada alıcı buluyor.

    Atayurt Mahallesi’nde çilek üreticisi Yusuf Topçu’nun tarlasında çilek hasadı yapılırken toplanan 500 kilogram çilek Mersin pazarlarında satılıyor.

    Toplanan çilekleri Mersin piyasasına gönderdiğini ve çileğin tadı ve aromasının çok güzel olduğunu vurgulayan Yusuf Topçu, “Türkiye’nin ilk çilek hasadını yaptık. Allah kazancımızı bereketlendirsin. Sezon sonuna kadar 20 dönüm tarlamdan 50 ton çilek hasadı bekliyorum. Kilogramı 2.5 liradan alıcı buluyor” dedi.

    Üretici Yusuf Topçu çileğin ihracat kapısının kapalı olduğunu belirterek, “Üretici olarak ihracatın olmamasından dertliyiz. Çileklerimiz verim olarak çok güzel. Ama geçen yıl çileğimizin bugünlerdeki fiyatı 5 liraydı. Şimdi 2.5 liradır. İhracat da yok. İki yıllık çileğimizden 1 dönüm araziden 2 ton çilek alacağız. Bu da masrafları ve işçiliği kurtarmıyor. Bunun çözümü ihracat kapısının açık olmasıdır. Devletimiz, Hükümetimiz bu konuya bir an önce çözüm bulması gerekir. Bu fiyatlarla giderse masraflarımızın yarısını alamayız. Çileğin üreticiye 2.5 lira maliyeti var. Şimdi fiyat böyle olursa çileğin bol olduğu aylarda düşünün fiyat ne kadar olur” dedi.

    Atayurt Komisyoncular Derneği Başkanı Ali Türer ise, özellikle Atayurt başta olmak üzere Arkum, Atakent ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi mahallelerinde çilek üretiminin sıklıkla yapıldığını söyledi.

    Bu sezon Silifke’de 20 bin dönüm alandan 70 bin ton çilek hasadının beklendiğini belirten Ali Türer, temmuz ayı sonuna kadar devam edecek hasat boyunca çileğin yurt içinde pazarlanacağını kaydetti.

    Türkiye’nin ilk açıkta çilek hasadının Silifke’de yapıldığını belirten Ali Türer, “Türkiye’de ilk kez 1 dönümlük alana deneme amaçlı dikimi yapılan topraksız çilek beklentilerin üzerinde verim ve kaliteye sahip oldu. Dekardan açıkta 4 ton ortalama ürün alınırken, serada 8-10 ton civarında ürün alındı. Serada 150 dekar topraksız çilek yetiştiriciliğimiz vardır. Açıkta ise 20 bin dekar alanda 70 bin ton çilek üretimimiz vardır. Bugün ilk defa açıkta da çilek hasadı gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Çilek Silifke ekonomisinin can damarlarından birisidir. İlçemizde bin 500 aile bu üretim kolunda istihdam edilmektedir. İlçemizde çilek paketleme ve ön soğutmasını yapan 7 adet tesis bulunmaktadır. Çilekte hasat sezonunun başlamasının tüm üreticilerimize hayırlı olmasını diliyor, bol verim ve yüksek kazanç getirmesini diliyorum” dedi.

  • Açıkta Simit Satana Af Yok

    İzmit Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’nce açıkta simit satan bir simitçinin tezgahı 4 gün boyunca kapatıldı.

    Zabıta Yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Alemdar caddesi üzerine bulunan ve daha önceden açıkta simit satmaması konusunda uyarılan bir simitçi, uyarıları dikkate almayınca hakkında yasal işlem yapıldı. Simitçinin 4 gün boyunca tezgah açamayacağını söyleyen yetkililer, “Hijyen ve temizlik bakımından simitlerin kapalı yerlerde satılması gerekiyor. Şehrin belirli yerlerinde faaliyet gösteren bütün simitçilerin özel araçları bulunuyor. Buna rağmen bir simitçi, özel araç içerisinde satış yapmayıp dışarıda simit satmaya devam edince 4 gün boyunca tezgah açmama cezasıyla cezalandırıldı. Bu konuda kimseye taviz vermemiz söz konusu değil. Simitçilerin bu konuya hassasiyet göstermelerini bekliyoruz” dediler.

    İlgililer, açıkta simit satmanın yanı sıra bağırarak da simit satmanın yasak olduğunu bildirdiler.

  • Açıkta Bal Satanlar Hapis Cezası Alabilir

    Aliağa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bayram Karcı, pazarda, markette açık olarak arı ürünü satanlara 7 bin 500 ile 17 bin 500 TL arasında cezai işlem uygulanacağını ifade ederek, cezaların hapis cezasına kadar gidebildiğini söyledi.

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Bal tebliğine göre, 2016 yılı itibari ile arı ürünleri artık açıkta satılamayacak. Aliağa Bal Üreticileri Birliği Başkanı Bayram Karcı, açıkta bal satışı yapanlara 7 bin 500 ile 17 bin 500 TL arasında cezai işlem uygulanacağını bildirdi. Pazarda, markette açık olarak satış yapılmaması konusunda uyarılarda bulunan Karcı, ikinci kez yakalanan kişilere 17 bin 500 TL, şahısların üçüncü kez yakalanması halinde hapis cezası uygulanacağını dile getirdi.

    Karcı, bal konusunda sözlerine şöyle devam etti: “Bal, paketleme noktasından tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarda temiz yerlerde kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığından korunur ve 25 dereceyi aşmayacak şekilde muhafaza edilmelidir. Hammadde ambalajı üstünde Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan işletmeye ait hammaddenin kaynağını işaret edecek TÜRKVET kayıt sisteminden alınan işletme numarası bulundurulması gerekiyor. Bal tebliğine uygun üretim ve satış yapmayanlara 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre yaptırım uygulanır.”

  • Eskişehir’de Açıkta Peynir Satışı

    Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yaptığı düzenlemeyle yürürlüğe giren yeni Peynir Tebliği’ne rağmen Eskişehir’deki bazı pazarlarda açıkta peynir satışı sürürken, satıcılar, bu uygulamanın hem kendileri, hem de tüketici açısından bazı olumsuzluklara sebep olacağını belirtiyorlar.

    Yayınlanan tebliğe göre, 1 Ocak tarihinden itibaren, üretiminden muhafazasına, taşınmasından piyasaya arzına kadar birçok yenilik getiren düzenlemeyle peynir artık ambalajsız satılamayacak. Uygulama birçok tartışmayı da beraberinde getirirken, yıllardır geleneksel biçimde açıkta peynir satanlar, sistemin oturmasının zaman alacağını belirtiyorlar. Vatandaşın, bazı ürünleri tatmadan almadığını, böyle bir alışkanlık geliştiğini anlatan satıcılar, kapalı paket içinde biriken peynir suyunun alıcılar için fazladan para ödemesi olduğunu belirtiyorlar.

    Eskişehir’de pazarcılık yapan Murat Sakinak, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olan tebliğ ile ilgili olarak kendilerinin uyarmadığını söyledi. Sakinak, kapalı olarak yapılacak olan peynir satışının hem kendilerini hem de vatandaşı olumsuz etkileyeceğini anlattı. Murat Sakinak, açıkta yapılan peynir satışının yasaklanması en fazla pazarcıları vuracak. Vatandaşın tatmadan peynir almak zorunda kalacağını belirten 20 yıllık pazarcı Murat Sakinak, kendilerinin de durumdan olumsuz etkileneceklerini ifade etti. Tebliğ ile kendi satışlarının da azaldığına değinen Sakinak, “Bu durum müşterinin de aleyhine olan bir şey. Şu an açıkta duran peynirin suyu tabağa süzülür. Diğer şekilde su süzülmez ve vatandaş tartıda fazla para öder. Onun dışında tadına bakamaz ve eve gittiğinde sürprizlerle karşılaşır. En azından streç filme sarılı olsa yine suyu akar ama vakumlu tabakta denilirse o vatandaşın aleyhine olur. Kural yürürlükte olsaydı zabıta arkadaşlar bizi uyarır ama, şu an öyle bir şey yok. Sadece vatandaşlar biraz çekingen” dedi.