Etiket: 3’e

  • Türkiye balığa yöneldi, palamut fiyatı 3’e katlandı

    Karadenizli balıkçılar, son günlerde artan balık fiyatlarının, olumsuz hava şartlarından ve yüksek talepten dolayı balık yetişmemesinden kaynaklandığını söyledi.

    1 Eylül’den itibaren açılan avlanma sezonu ile denize açılan balıkçılar, umdukları bereketi yakaladı. Özellikle palamut balığının geçen yıllara göre daha iri ve bol çıkması balıkçılar ile vatandaşların yüzünü güldürürken, sezon başında 5 TL’ye satılan palamut fiyatları 3 katına çıktı. Balıkçılar, dolar endeksi ürünlerin fiyatların yükselmesinden, hava şartlarının olumsuz gitmesinden ve çıkartılan balıkların Türkiye’ye yetmemesinden kaynaklandığını belirtirken, vatandaşlar ise şu an ortalama 15 TL’ye satılan palamut balığının oldukça uygun olduğunu, kırmızı et ve tavuk yerine balık tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

    Ordu’da balıkçılık yapan Ferhat Dönek, denizde fırtına olduğunu için az balık çıktığını söyledi. Balık fiyatlarının 2 gündür bu yüzden arttığını belirten Ferhat Dönek, havaların normale dönmesi ile fiyatların yeniden düzene girmesini beklediklerini aktardı.

    “Kırmızı et ve tavuk yiyemeyen balığa yöneliyor”

    Kerem Süleyman isimli balıkçı, et ve tavuk yiyemeyen vatandaşların balığa yöneldiğini ve bu nedenle balıkların azaldığını belirterek fiyatlarda oynama olduğunu söyledi. Hava şartlarının da fiyatı etkilediğini anlatan Süleyman, müşterilerin oldukça fazla balık talep ettiklerini aktardı.

    “Hava şartlarının olumsuz gitmesi ve dolardaki artış fiyatları etkiledi”

    Aziz Ceylan isimli balıkçı ise 1 Eylül tarihinden itibaren denizden çıkan balığın az olmadığını, denizlerde yeterli balık olmasına rağmen mazot fiyatlarındaki artış ve dolar endeksi ürünlerden kaynaklı yükselme olduğunu ileri sürdü. Ceylan, “Bu da balık fiyatlarını olumsuz etkiledi. Aldığımız malzemeler yükseldiği için ister istemez fiyatlar yükseldi. Hava şartlarının kötü gitmesinin de etkisi oldu. 2 gündür etkili bir şekilde sert geçen Karadeniz’de daha yeni yeni balıkçılar açılmaya başladı. Allah’a şükür bugün de umduklarını bularak geri döndüler. Çok fazla bir balık olmasa da yine de tezgahlar boş kalmadı” şeklinde konuştu.

    “Rekor çinekopta, palamutlar ateş pahası, çıkan ürünler Türkiye’ye yetmiyor”

    Özellikle palamut fiyatlarının 3 katına kadar yükseldiğini ve çıkan balıkların Türkiye’ye yetmediğini anlatan Ceylan, “Palamutlar ateş pahası, el yakıyor. Halde şu anda iri palamut balığının çifti 25 TL, istavrit balığının kasası 65-70 TL, mezgit balığının kasası 150-200 TL, çinekop halde rekor kırdı kasası 300 TL. Fiyatlar diğer illerde daha farklı. Balıkçıların tutmuş olduğu balık Türkiye’ye yetmediği için balık fiyatları yüksek gidiyor. Halden 25 TL’ye aldığımız palamut balığının çifti bugün İstanbul’da 30 TL’ye satılıyor. Samsun ve Trabzon’da fiyatlar değişiyor. Balığın az çıkıp fiyatının yüksek olması kayıkçıların yüzünü güldürse de müşterilerimizin pek fazla hoşuna gitmiyor. Biz de bu yüzden satıcı olarak biraz zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

    “Her aile balık yiyebilir”

    Vatandaşlardan Halit Gürsoy ise kırmızı et ve tavuktaki fiyat artışlarından sonra insanların balığa yönelmesi gerektiğine dikkat çekerek, şu ifadelere yer verdi:

    “Vatandaşların bugünkü ortamda GDO’lu ürünlerin başına gelenlerden ve etlerde yaşanan olaylardan sonra balığı tercih etmeleri ve bol bol balık yemeleri lazım. Palamudun boyuna ve cinsine göre fiyatlar değişiyor ama balıktaki taban fiyat 7 TL, palamut balığını da her aile yiyebilir. Çünkü bir palamut balığı ile 4 kişilik bir aile doyabiliyor. Hava şartlarından dolayı fiyatlar yükselse de daha ucuz olduğu zamanlar da vardı. Bence balık için bu fiyatlar uygun. Diğer illerde balık fiyatları daha farklı.”

    Bazı müşteriler ise üremenin olmadığı için balığın az olduğunu iddia etti. havyarlı balığın tutulmaması yönünde tavsiyelerde bulunan vatandaşlar kırmızı ete ve tavuğa göre fiyatların oldukça ideal olduğunu savundu.

  • Denizli’de vinç kazasında hayatını kaybeden işçi sayısı 3’e çıktı

    Denizli’ de bir inşaatta meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybeden işçi sayısı 3’e çıktı. İşçilerden birinin olay yerinde hayatını kaybettiği, diğer ikisinin ise PAÜ Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı öğrenildi. Kazada yaralanan bir işçinin ise Denizli Devlet Hastanesinde tedavisi sürüyor.

    Olay, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre Çamlaraltı Mahallesi’nde seyir tepesinde yapay şelale inşaatında çalışan vincin makaralı sistemi koptu. Olayda ilk belirlemelere göre vincin ucundaki sepette bulunan ve yaklaşık 30 metreden düşen taşeron firma çalışanı 1 işçi olay yerinde hayatını kaybetti. Ağır yaralanan 3 işçiden 2’si tedavi altına alındıkları Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı belirtildi. Kazada ağır yaralanan ve Denizli Devlet Hastanesine kaldırılan işçinin ise durumunun ciddiyetini koruduğu öğrenildi.

  • Fransız koyunuyla et verimini 3’e katlıyacak

    Bayburt’ta ana vatanı Fransa’nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek “İle de France” koyunu yetiştirilmeye başlandı.

    Ana vatanı Fransa’nın Saone Et Lorie bölgesi olan, et verimi yüksek “İle de France” koyunu, Bayburt merkeze bağlı Bayırtepe köyünde yetiştirilmeye başlandı.

    Yavruları bile 8 haftada 40 kilograma çıkabilen iri yapılı bu ırkın, yetişkin erkekleri 110-160, dişileri ise 80-100 kilogram ağırlığa ulaşıyor.

    Bayırtepe köyünde çiftliği bulunan besici Recep Ali Yaya, kısa bir araştırma yaptıktan sonra ana vatanı Fransa’nın Saone Et Loire bölgesi olan koyunun yetiştiriciliğini yapmaya karar verdiğini ve Bayburt’a bu ırkı kazandırmak istediğini söyledi.

    Bu ırkın veriminin yüksek olduğuna dikkati çeken Yaya, bir ay önce getirdiği 500 koyunun kısa sürede çoğaldığını ve 150 kuzu verdiğini belirtti.

    Et ırkı, soğuğa dayanıklı

    Koyunların özelliklerinden de bahseden Yaya, “Bu koyunlar bir yaşına geldiğinde 100-150 kiloya kadar ulaşabiliyor. Etinin lezzetli ve az yağlı olmasından dolayı da tercih edilen bir ırk. Aynı zamanda soğuğa dayanıklı bir ırk. Malum bizim Bayburt’ta kışın havalar yeterince soğuk olduğu için kış aylarında hiçbir sıkıntı yaratmayacak bir hayvan türü” dedi.

    Koyunları tamamen kendi imkanlarıyla aldığını ve Bayburt’a getirdiğini de sözlerine ekleyen Yaya, “Bu ırk Bayburt’ta ve Türkiye genelinde olmadığı için bunu memleketimize kazandırmak istiyorum. İnşallah bu ırk buralarda yayılır. Bütün çiftçilerimizin hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın bu ırktan 40-50 tane bulundurmasını istiyorum. Buyursun gelsinler burada bu işin ticaretini yapıyorum. Herkese kapımız açık” ifadelerini kullandı.

    Çok hızlı kilo alıyorlar

    Türkiye’nin et açığını kapatmak için bu ırkın önemli bir şans olduğunu dile getiren Yaya, “Bu ırktan 50 ila 160 kilo arasında bir et alımı söz konusu. Burada gördüğünüz kuzular henüz bir haftalık gün geçtikçe kilo alıyorlar. Bunların erkekleri daha çok ve daha hızlı kilo alıyorlar. Yani bir erkek 150- 160 kiloya kadar varabiliyor. Buda et açığını kapma şansımız var anlamına geliyor” diye konuştu.

    Bu ırkı öneriyoruz

    Bayburt Ziraat Odası Başkanı Abuzer Yıldırımtepe de bu koyunların çok çabuk büyüyen, et koyunu olarak bilindiğini söyledi.

    Yıldırımtepe, bu ırkla ilgili araştırma yaptığını ve Bayburt’un hava koşullarına uygun olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Yerli koyunlarımızdan ortalama 50 kilogram et elde edilirken bu koyunlardan 2-3 katı fazla et elde ediliyor. Besicilik yapmayı düşünen vatandaşlarımıza bu cins koyunların yetiştiriciliğini yapmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

  • Batman’daki kazada ölü sayısı 3’e yükseldi

    Batman-Beşiri Karayolunda hafif ticari araç ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen kazada ölü sayısı 3’e yükseldi.

    Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mevkiinde 72 BC 663 plakalı hafif ticari araç ile 72 BB 649 plakalı otomobil çarpışmış, kazada Agit Tarhan (26) hayatını kaybederken, 7 kişi de yaralanmıştı. Hastaneye kaldırılan yaralılardan ismi öğrenilemeyen 5 yaşındaki çocuk ile Turan Görnü isimli şahıs da yapılan müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

  • Bamyanın fiyatı kırmızı eti 3’e katladı

    Eskişehirli Aktar Koray Özkılıç, sağlık açısından çok şifalı bir bitki olan bamyanın kilosunun 150 lira olduğunu belirtti.

    Sağlık açısından çoğu hastalığa iyi geldiği bilinen bamya yaz aylarında taze, kışın ise ipe dizilerek kuru bir şekilde tüketiliyor. Çoğu vatandaşın gram ile alabildiği bamyanın fiyatı ise adeta dudak uçuklatıyor. Piyasada kırmızı etin kilogram fiyatı 45-50 lira civarındayken bamyanın kilogram fiyatı ise 150 lira. Şifalı bitkileri araştıran aktar Koray Özkılıç, bamyanın narin ve kibar bir bitki olduğu için zamanında toplanıp zamanında ipe dizilmesi gerektiğini ifade etti. Özkılıç, “Çiçek bamya diğer ismi ile altın bamya eylül ayında ürününü verir. Bamya biraz narin ve kibar bir bitkidir. Genelde güneş doğmadan sabah saat 05.00 gibi toplanmaya başlar. Öğlen sıcağı çıkmadan da ipe dizilmesi gerekir. Bamyanın en küçük özelliği küçükken toplanmasıdır. Ne kadar küçük, çiçek halinde toplanırsa o kadar kaliteli ve güzeldir. Bamyanın yağ çözücü, zayıflatıcı, erkeklerde prostata karşı yararlı, kabızlığa karşı koruyucu etkisi vardır. Bağırsakları çalıştırdığı için de koliteyi engeller” dedi.

    “5 bin lira maaş verseler bamyayı ipe dizmezsiniz”

    Bamya işçiliğinin zor olmasından dolayı sektörde çalışan sayısının git gide azaldığını vurgulayan Özklıç, “Bamyayı dizen kişilerin de biraz problemleri oluyor. Bamyayı ipe dizenlerin akşama kadar kolları ve bacakları kaşınır. Kaşındırma özelliği de vardır. Size 5 bin lira maaş verseler oturup sabahtan akşama kadar bamyayı ipe dizmezsiniz. Köylü insanlar iş yokluğundan dolayı mecburen uğraşıyorlar, çabalıyorlar. Son zamanlarda bamya işçiliği zor olduğu için çalışan kişiler günden güne azalıyor” diye konuştu.

    Son olarak bamyanın kilogram fiyatının 150 lira olmasından ötürü vatandaşların da tüketmek için 100 gram halinde alabildiklerini aktaran Özkılıç şu ifadeleri kullandı:

    “Bamya şuan ki 130-150 lira bandındaki fiyatını 2 gün sonra çeyrek altın fiyatına çıkarırsa hiç şaşırmayın. Zaten geçen sene ürün azlığından dolayı çeyrek altın ile yarışacak hale gelmişti. Altın bamya denilmesinin sebebi de bundan kaynaklanıyor. Örneğin şuan için bamyanın 100 gramı 13 lira ama bu fiyatı 15 gün sonra 15 lira görürseniz şaşırmayın. Kilogram fiyatı 150 lira. Genelde bamyayı düğün yapan kişiler kilogram olarak alır. Onun dışında evde tüketmek için alan vatandaşlar 100 gram alıyor. 100 gramında da bir yemek çıkar buda 13 lira ediyor. Yavaş yavaş ihracattan dolayı bamyanın fiyatı kıpırdamaya başladı. Büyük marketlerin, ulusal marketlerin yüklü alımları olduğu zaman ürün azaldığından dolayı fiyatında çıkış meydana geliyor.”