Etiket: 12.

  • 12. Yerel Mavi Bayrak Sorumluları eğitimi Kuşadası’nda başladı

    Türkiye Çevre ve Eğitim Vakfı tarafından düzenlenen 12. Yerel Mavi Bayrak Sorumluları eğitimi Kuşadası’nda başladı.

    Açılış törenine Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı, Kuşadası Kaymakamı Saadettin Yücel, TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Tevfik Epikmen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje İnşaat Daire Başkanı Volkan Uzun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Şube Müdürü Hülya Çakır, Van Tuşba Belediye Başkanı Doç. Dr. Fevzi Özgökçe ve WWF Doğal Hayatı Koruma Vakfı Temsilcisi Tolga Yücel katıldı.

    Toplantının açılışında konuşan TÜRÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Epikmen, Mavi Bayrak’ın dünya üzerindeki en güçlü eko etiket olduğunu belirterek önemli olanın kriterleri yerine getirmek değil, bu kriterleri korumak olduğunu söyledi. Kendi şehirlerinde örnek uygulamalarla çevrenin korunmasına katkı sağlayan tüm yöneticilere teşekkür eden Epikmen, bu çalışmaların uluslararası düzeyde değerlendirildiğini ifade etti.

    Epikmen’in ardından konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Kayalı, çevrenin ve doğanın korunması ile ilgili çalışmalara çok büyük bir önem verdiklerini belirterek doğal kaynakları kullanırken dikkatli olmanın önemine dikkat çekti. Son yıllarda doğal kaynakların tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade eden Kayalı, “Kuşadası Belediyesi olarak toplumda çevre bilincinin oluşması ile ilgili çalışmalara ve doğal kaynaklardan sürdürülebilir bir anlayışla istifade etmek konusuna özel bir önem veriyoruz. Bu alanda yapmış olduğumuz çalışmalar nedeniyle TÜRÇEV tarafından son dört yılda iki kez ödüllendirilmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim için çok önemli bir konu olan Mavi Bayrak ile ilgili böylesine önemli bir toplantıyı Kuşadası’nda düzenleyen TÜRÇEV’e ve bu toplantının düzenlenmesinde emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum” dedi.

    Toplantıda konuşan Kaymakam Yücel, çevreyi koruma algısının oluşabilmesi ve çevre bilincinin yerleşebilmesi için öncelikle zihinsel bir dönüşüm gerektiğini vurgulayarak bu konuda yerel yönetimler, merkezi yönetim ve merkezi yönetimin taşra teşkilatlarına önemli görevler düştüğünü söyledi.

    Yücel’in ardından konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Proje İnşaat Daire Başkanı Volkan Uzun, Bakanlığın Mavi Bayrak konusunda yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgi aktarırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Şube Müdürü Hülya Çakır, Belediyeler İçin Sıfır Atık Projesi konusunda bir sunum yaptı.

    Açılış konuşmalarının ardından Tuşba Belediye Başkanı Özgökçe, Mavi Bayrak alma süreci ile ilgili, WWF Türkiye Temsilcisi Tolga Yücel ise Akdeniz’de plastik kirliliği ile ilgili bir sunum yaptı.

    15 kıyı kentinden 36 belediye, 7 turizm birliği ve yerel derneği temsil eden 100’ün üzerinde temsilcinin katıldığı 3 günlük eğitim toplantısının sonunda katılımcılara Yerel Mavi Bayrak Sorumlusu Eğitim Sertifikası verilecek.

  • İzmir Ekonomi Üniversitesi, 12. Travel Turkey Fuarında yerini aldı

    İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ile Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı, bu yıl 12.’si gerçekleştirilen 12. Travel Turkey ve 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi’nde yerini aldı.

    12. Travel Turkey ve 4. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi, kapılarını aynı gün dünyanın dört bir yanından gelen katılımcılara açmasıyla yoğun ilgi görüyor. 38 ülke ve 48 ilden bin 200’ün üzerinde katılımcıyı bir araya getiren organizasyonda, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü ile Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı’nın öğrenci ve görevlileri de yerini aldı.

    İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Çiğdem Kentmen Çin, fuar kapsamında 4.’sü düzenlenen Gastronomi Turizmi Kongresi’ne değinerek yenilikçilik ve sürdürülebilirlik vurgusu yaptı.

    2007 yılında kurulan İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nün gastronomi alanında gerekli teorik ve pratik bilgilerle donanmış bireyler yetiştirmenin yanı sıra, Ege Bölgesi gastronomisini de araştırdığını söyledi. Prof. Dr. Çin, “Ululslararası Urla Enginar Festivali, üniversitemizin Urla sakız enginarını tanıtmak için Başbakanlık desteğiyle yürüttüğü çalışmaların eseridir. Urla’da bu festival ile enginar yetiştiriciliği yüzde 70 artmış, yöresel yemeklerin sunulduğu farklı işletmelerin açılmasına olanak sağlamıştır. Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümümüz, mübadele döneminde İzmir’e yerleşen halkların mutfak kültürlerini yazıya dökerek bir kitapta toplamıştır. Kıyı Ege’nin mutfağı üzerine yerel halk ile çalışmalar yapılarak tarifler toplanmakta, bunlar da bir kaynak oluşturması için kayıt altına alınmaktadır. Öncü ve yenilikçi çalışmalarımızla Ege Bölgesi’nde gastronomi ve turizm sektörlerinin ihtiyaçlarını anlamak, yönetmek ve iyi bir etki yaratmayı hedefliyoruz” dedi.

    İEÜ Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü’nün bağlı olduğu Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Müdür Vekili Dr. Öğretim Üyesi Betül Öztürk de, “Portekiz, Birleşik Arap Emirlikleri, Japonya ve İngiltere’den gelen akademisyenler ve şeflerle birlikte gastronominin turizm sektöründeki uygulamalarını geliştirmenin yollarını arayacağız. Öğrencilerimizin gelişimi için önemli bir yer tutan bu kongre, onların dünyada yer alan akımları takip etmelerini sağlayacak ve mezun olduklarında kendilerini daha da iyi sunmalarına olanak verecektir” diye konuştu.

    Meslek Yüksek Okulu da Fuarda

    12. Travel Turkey İzmir Turizm Fuarı ve Kongresi kapsamında, İEÜ Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı da öğrencileriyle birlikte yerini aldı. Turizm sektörüne yeni adım atan öğrenciler, sektörün ileri gelenleri ile tanışma fırsatı yakaladı. İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, “Öğrenciler kendi tasarladıkları stantlarında kariyer hedefleri doğrultusunda staj ve iş konusunda görüşme fırsatları yakaladı. Burada bulunmak ve sektör profesyonelleriyle bir araya gelmek, genç turizmcilere büyük bir motivasyon kaynağı olduğu gibi, kendi iletişim ağlarını kurmaları için de fırsat tanıdı” diye konuştu.

  • Büyük Belediyesi Meclisi’nden 12. Birleşim

    Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı 12. oturumunu gerçekleştirdi.

    Meclis 1. Başkanvekili Murat Cevheribucak ve meclis katipleri Ertan Sümer ve Ahmet Tanrıverdi başkanlığında toplanan Adana Büyükşehir Belediye Meclisinde gündem dışı söz alan olmadı. Cevheribucak, meclisi gündeminde bulunan 10 maddeden 8’ini ilgili komisyonlara havalesini, 2 maddeyi de komisyonlardan geldiği şekliyle oylamaya sundu. 10 madde de oy birliği ile kabul edildi. Ardından meclis toplantısı kapatıldı.

    ASKİ Genel Kurulunu da açan Cevheribucak, konuların komisyonlarda görüşüldüğünü ifade ederek ASKİ genel kurulunu da kapattı.

    Adana Büyükşehir Belediye Meclisi 13. oturumunu 28 Kasım 2018 Çarşamba günü saat 15.00’te yapacak.

  • Bakan Turhan: “12 bin 300 personelimizle kış mücadelesi yürüteceğiz”

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, “Yurt genelindeki 67 bin 898 kilometrelik yol ağımızda, 422 kar mücadele merkezimiz, 8 bin 778 adet makine ve ekipman, 400 bin ton tuz, 2 bin 800 ton buz çözücü, 382 bin ton agrega ve 12 bin 300 personelimizle kış mücadelesi yürüteceğiz” dedi.

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Karla Mücadele ve Bakım Araçları Hizmete Alım Töreni’ne katıldı. Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Turhan, karayollarının ulaştırma ağının ana omurgasını oluşturduğunu ifade etti. Türkiye’de yolcu taşımacılığının yüzde 88’inin, yük taşımacılığının ise yüzde 90’ının karayolları ile yapıldığını belirten Turhan, karayolları taşımacılığının diğer tüm taşıma şekillerinin de tamamlayıcısı olduğu dile getirdi. Son 16 yılda temel amacın mevcut yol ağının trafik güvenliğinin arttırılması, taşıt işletme maliyetinin düşürülmesi ve tüm yerleşim birimlerine her mevsim ulaşımın sağlaması olduğunu aktaran Turhan, “Son dönemde karayollarımızdaki hareketlilik iki kat artmasına rağmen başından beri yürütmüş olduğumuz karayolları seferberliği ile bu yükün altında ezilmedik. Karayollarındaki trafiğin yüzde 80’i şu anda bölünmüş yollarda seyrediyor. Can ve mal güvenliğini en üst düzeyde tutan, uluslararası standartlara uygun, yurdumuzun dört bir yanını kuşatan ulaşım şebekesine sahibiz. Yol yaparken, teker dönsün, gün kurtulsun mantığı içinde hiç olmadık. Bir yandan ülkemizin her köşesine ulaşımı sağlayan devlet ve il yollarımızda fiziki ve geometrik standartları yükselttik. Diğer yandan akıllı ulaşım sistemlerini tesis ederek hizmet seviyesini ve trafik güvenliğini arttırdık. Bunun yanında özel önem verdiğimiz otoyol ve bölünmüş yollardaki çalışmalarımızla ülkemizin ulusal ve uluslararası koridorlarını güçlendirdik. Neticede vatandaşımızın hayatı kolaylaştı, kazalar azaldı, seyahat mesafe ve süresi kısaldı. Kazanan insanımız oldu, ülkemiz oldu, istikbalimiz oldu” şeklinde konuştu.

    “Tedarikimizin yüzde 55’i yerli imalat”

    Turhan, yol ağlarının güçlenmesine önem verildiği kadar KGM’nin makine parkının güçlü olmasına da aynı derecede önem verildiğinin altını çizdi. Bakım ve onarım hizmetlerinin yanı sıra yolların 7/24 açık tutulması, arama-kurtarma çalışmaları ve zorlu kış şartları ile mücadelede hususlarında da güçlü bir makine parkına ihtiyaç olduğunu kaydeden Turhan, KGM’nin bu konuda zengin bir altyapıya ve nitelikli kadrolara sahip olduğunu söyledi. Değişen şartları, ihtiyaçları ve teknolojiyi dikkate alarak makine parkının her yıl güçlendirildiğini paylaşan Turhan, “Halihazırda makine parkımızda 5 bini hareketli, 12 bin 161 adet makine ve ekipman bulunmaktadır. Bunların bin 47’sini bu yıl içinde makine parkımıza dahil ettik. Son 3 yıldaki alımlarımızla, makine parkımızın yüzde 25’ini yenilemiş olduk. Makine parkımızın oluşumunda yerli imalata da özellikle dikkat ediyoruz. Nitekim bu seneki tedarikimizin yüzde 55’i yerli imalattır. Genel Müdürlüğümüz zorlu kış şartları için de tüm hazırlıklarını yapmış bulunuyor. Yurt genelindeki 67 bin 898 kilometrelik yol ağımızda, 422 kar mücadele merkezimiz, 8 bin 778 adet makine ve ekipman, 400 bin ton tuz, 2 bin 800 ton buz çözücü, 382 bin ton agrega ve 12 bin 300 personelimizle kış mücadelesi yürüteceğiz. Elbette tüm bunların yanında sürücülere de çok büyük görevler düşüyor. Trafik kurallarına uymanın yanında kış aylarında araçlarda kış lastiği kullanmak can ve mal emniyetinin vazgeçilmezidir. Biz, yollarda yaşanması muhtemel acılar yerine mutlulukları paylaşmak istiyoruz” diye belirtti.

    Programda bulunan Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu da 2018 yılında satın alınan makineleri tanıttı. Bakan Turhan ve beraberindeki heyet ardından KGM Akköprü Tesislerinde bulunan makineleri inceledi. Turhan, kar küreme aracını kullandı ve basın mensuplarına makineler hakkında bilgi verdi.

  • Yılda kişi başı 12,4 kilogram kırmızı et tüketiyoruz

    Dünya üzerindeki farklı ülkelerin yılda ortalama ne kadar et tükettiğine bakılırken, Türkiye’nin yılda kişi başına dana, sığır ve koyun olmak üzere toplamda 12,4 kilogram et tükettiği belirlendi.

    Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, ülkelerin tükettiği et miktarına yönelik yapılan araştırmayı inceledi. PRNet’in Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin yılda kişi başına dana, sığır ve koyun olmak üzere toplamda 12,4 kilogram et tükettiği belirlendi. Sadece dana ve sığır eti tüketimindeki yıllık kişi başına düşen miktar ise 8,3 kilogram olarak görüldü. Ayrıştırılmış olarak bakılan dana ve sığır eti tüketiminde ise listenin başına 43,1 kilogram ile Uruguay yerleşti. Buna karşın neredeyse sıfıra yakın tüketim ile listenin sonuna Sudan’ın yerleştiği kaydedildi.

    Medyanın gündeminde yer aldı

    PRNet ve Ajans Press’in gerçekleştirdiği medya incelemesinde konuyla ilgili yazılı basına yansıyan haber adetleri de belli oldu. 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilen incelemede, kırmızı et yılın en çok konuşulan gıda haberleri içerisinde yer aldı. Kırmızı et tüketimi ve ithalatı yıl içerisinde 15 bin 564 haberle konuşuldu. Et fiyatlarında yaşanan artış, üretim yetersizliği ve ithalat haberleri konuyla alakalı yazılı mecralarda en çok konuşulan başlıklar arasında yer aldı.